Posljednjih godina industrija zdrave hrane je doživjela veliki procvat. Sve više ljudi se odlučuje za konzumaciju zdrave hrane kako bi poboljšali vlastito zdravlje. Jedna od namirnica koja je postala popularna je tofu. No znate li što je uopće tofu?
Tofu je plant-based protein koji se koristi kao zamjena za meso, a konzumiraju ga najčešće vegetarijanci i vegani. Njegov okus je specifičan stoga ako ga ikada probate ili će vas oduševiti ili vam se neće sviđati. Priprema se na razne načine. Moguće ga je peći na žaru, na pari ili pržiti dok ne postane hrskav. Koristi se u receptima kako bi se zamijenilo meso, a napravljen je od soje. Proizvodi se grušanjem svježeg sojinog mlijeka koje se kasnije preša u čvrsti blok i stavlja na hlađenje.
Tofu se prvotno počeo koristiti u tajlandskoj i kineskoj kuhinji, a s godinama je postao sve popularnija namirnica diljem svijeta. Bilo da ste ljubitelj tofua, ili ćete to tek postati, ova namirnica ima brojne benefite za zdravlje. Evo zašto biste mi trebali dati priliku i uvrstiti ga na popis namirnica za kupovinu.
Tofu se proizvodi od soje koja je izvor biljnih proteina te osigurava svih devet aminokiselina koje su čovjeku potrebne za rast i oporavak i bolje funkcioniranje imuniteta. Proizvodi od soje u sebi sadrže izoflavone, prirodne biljne spojeve koji pomažu kod smanjenja oksidativnog stresa. Oksidativni stres uključen je u proces starenja te u pojavu niza kroničnih bolesti.
Izoflavoni oponašaju slab oblik hormona estrogena u tijelu za kojeg neke žene smatraju da pomaže kod simptoma perimenopauze kao što su loše raspoloženje ili naleti vrućine. Naravno, genetika i crijevna mikrobioma igraju veliku ulogu kad je u pitanju probava određene hrane jer ne reagiramo svi isto. Tako da ne može se do kraja utvrditi da je hrana bogata fitoestrogenom korisna za sve žene. Konzumacijom namirnica koje sadrže soju, poput mahunarki, smanjit ćete rizik od srčanih bolesti, a namirnice koje sadrže soju izvor su fitokemikalija i vlakna. Ipak, tofu se ne preporučuje osobama koje imaju alergiju na soju.
Ova ukusna namirnica se može pripremati na brojne načine, može se peći, pržiti, pirjati, marinirati, kajgana – ukratko: s njim možete sve.
Sadržaj koji želite pogledati sadrži elemente koji mogu imati štetan učinak na maloljetnike. Ako želite spriječiti maloljetne osobe u pristupu takvim sadržajima, koristite program za filtriranje!