Dobri su za zdravlje, prefino mirišu, a još su boljeg okusa - kesteni su omiljena jesenska namirnica - s dobrim razlogom!
Zamislite, šećete gradom i promatrate drveće koje mijenja boje lišća, ljuske kestena i plodova šušte pod nogama... U taj čas prođete pored gospodina koji na malom štandu prodaje pečene kestene, a vi ne možete odoljeti njihovom mirisu. Zaustavite se i kupite svježe kestene u papiru koji vas na tih nekoliko minuta vrate u djetinjstvo.
Njihova toplina vam grije prste do te mjere da ih skoro ne možete držati u rukama, ali to vam je samo dodatni motiv da ih što prije pojedete! Jedna od prvih asocijacija na jesen su kesteni, a kada hodamo gradom uvijek nas privlači njihov miris. Mogu se kombinirati u ranim jelima, slatkima i slanima, a najpopularniji od njih je kesten pire. Koriste se u juhama, nadjevima pa čak i u salatama. Postoji više vrsta kestena, a među najpoznatijima su američki kesten, kineski, japanski, korejski i europski kesten.
Nisu samo ukusna poslastica već u sebi sadrže i hranjive tvari koje pomažu kod rada srca,
poboljšavaju probavu i kontroliraju šećer u krvi. Bogati su nutrijentima, a u usporedbi s drugim orašastim plodovima, imaju manje kalorija jer sadrže manje masti.
Kesteni u sebi sadrže antioksidanse koji pomažu u zaštiti srca od oksidativnog stresa, stanja koje
povećava rizik od moždanog udara ili srčane bolesti. Bogati su galnom i elaginskom kiselinom koje na
prirodan način rade na spriječavanju tih problema. Oni su također izvor kalija koji je iznimno važan za zdravlje srca i pomaže u regulaciji krvnog tlaka.
Konzumacijom kestena koji su bogati izvor vlakana poboljšavate i vlastitu probavu. Poznato je da hrana koja je bogata vlaknima dobro utječe na probavu i rad crijeva - kao prebiotik, izvor je za hrane za zdrave bakterije u crijevima koje fermentiraju vlakna.
Važno je održavati razinu šećera u krvi kako ne bi došlo do komplikacija koje kasnije mogu
prouzrokovati dijabetes ili predijabetes. Dugotrajna visoka razina šećera u krvi može dovesti komplikacija kod osoba koje boluju od dijabetesa, a uključuju oštećenje krvnih žila i organa.
Istraživanja pokazuju da bi kesten mogao imati antikancerogena svojstva. Preciznije, u kestenu su pronađeni antioksidansi koji mogu pomoći u suzbijanju rasta i širenja stanica raka pa čak i potaknuti smrt stanica raka. U pitanju je suzbijanje raka prostate, dojke i debelog crijeva.
Ovaj orašasti plog najčešće se konzumira kuhan ili pečen, a u Hrvatskoj smo naviknuti jesti ga za blagdan Svih Svetih. Tradicionalni izbor recepta je kesten pire koji odlično ide uz kombinaciju tučenog šlaga i preljeva od čokolade. Njegova priprema ne oduzima puno vremena, a lako ga je pronaći i već pripremljeno u dućanima. Ako niste ljubitelj slatkog, kesten je jednako ukusan i u slanoj verziji - primjerice krem juha od kestena odličan je izbor za predjelo, dok je za desert kombinacija kestena i čokolade najukusnija.
Sadržaj koji želite pogledati sadrži elemente koji mogu imati štetan učinak na maloljetnike. Ako želite spriječiti maloljetne osobe u pristupu takvim sadržajima, koristite program za filtriranje!