Quantcast
POTRAŽITE U ČLANCIMA ELLE

Unesite traženi pojam (Min. 3 znaka)

#elletalks

Tina Sablić: 'Kakvi god bili vanjski utjecaji, životni prostor mora pružati podršku i biti dom, a uz feng shui pravila - izbjeći ćete očite greške prilikom uređenja'

Karla Horvat

dizajn interijera posh project interijeri
Tina Sablić: 'Kakvi god bili vanjski utjecaji, životni prostor mora pružati podršku i biti dom, a uz feng shui pravila - izbjeći ćete očite greške prilikom uređenja'
© Privatni album

Tina Sablić je dizajnerica interijera i vlasnica Posh Project studija čiji se rad bazira na feng shui metodi. O čemu se zapravo radi? Tina uređenjem doma, vodeći se pravilima ove drevne metode, svakom klijentu nastoji pružiti životni prostor koji je tu za njegovu dobrobit te uz provjerene korake - dom učiniti mjestom koji ima dobar protok energije te razmještaj koji ide u korist što boljem osjećaju osobe koja ondje stanuje. Tina nam je u razgovoru otkrila sve detalje o ovakvom načinu uređenja doma, stoga zanima li vas koje to blagodati nosi, pročitajte intervjuu s ovom uspješnom dizajnericom!


Kako ste se pronašli u svijetu interijera, odnosno kako je tekao vaš put prema uspjehu?

Ulazak u svijet interijera započeo je s feng shui filozofijom prije otprilike osam godina. Zainteresirao me dublji pogled na životni prostor i kako ga sami možemo prilagoditi sebi. Bilo mi je potrebno da me životni prostor opušta, podržava i daje osjećaj doma. Uglavnom je to bilo ono što bih pronašla na internetu ili u knjigama, no s obzirom na poprilično ograničen sadržaj, željela sam znati više i tako je došlo do same ideje upisivanja New York Institute of Art+Design. Znala sam da ako se želim baviti ovako nečim specifičnim, da to mora biti na jako visokoj razini. S rastom edukacije, projekata i trendova, rasla je i ljubav prema interijerima.

Specijalizirani ste za Feng Shui uređenje doma. možete li nam malo više reći o toj filozofiji?

Feng Shui metoda je drevna kineska disciplina koja za cilj ima dobrobit pojedinca unutar njegovog životnog okruženja. Temelji se na 3 glavna principa: 

Qi ili Ch’i - princip koji se odnosi na vitalnu odnosno životnu energiju koja teče kroz sva živa i neživa bića. Ovaj princip je jedan od temeljnih načela feng shui filozofije koji je direktno povezan pri kreiranju balansa i harmonije unutar prostora
Yin Yang - princip koji predstavlja dualističku prirodu svega u svemiru i opisuje kako su naizgled suprotne sile međusobno povezane i ovisne.
Pet Elemenata - Vatra, Voda, Zemlja, Drvo, Metal - načelo koje opisuje dinamičke interakcije i odnose između pet elemenata. Svaki element predstavlja specifične kvalitete, boje, oblike i karakteristike, a međusobno su povezani u ciklusima stvaranja i kontrole.

Kada je kombinirana s visokom estetikom, feng shui filozofija čini savršenu cjelinu doma u potpunosti prilagođenog krajnjem klijentu, zadovoljavajući tako sfere lijepog i atraktivnog ali i energetski balansiranog prostora.

Imaju li ljudi predrasude kada čuju za Feng Shui?

Najčešće predrasude su te da je feng shui vjera, da se radi samo o premještanju namještaja, da je minimalizam, da je zen, da su to kineske figure, da je praznovjerje. Dosta često se banalizira samo zbog svog naziva, a ima nevjerojatnu sličnost sa psihologijom okoliša. Istina je ta da feng shui može pomoći u postizanju stanja smirenosti i kreiranju spokojnog okruženja. Može biti primijenjen na bilo kakav stil dizajna i na bilo kakav način na koji se osoba želi izraziti. Feng shui nije praznovjerje, držanje figa i nadanje, već pokretanje akcije i usmjeravanje prema ostvarenju cilja. Feng shui nije i ne bi smio biti destruktivan ili uznemirujući za osobu koja ga primjenjuje.

Koliko Hrvati koriste vaše usluge, jesu li otvoreni prema ovoj vrsti uređenja doma?

Oni koji su već prije bili upoznati s pojmom i djelovanjem feng shuija su sretni što u Hrvatskoj postoji usluga i djelovanje na ovako visokoj razini. Kao studio za dizajn interijera i lifestyle brend, imamo dosta upita  i projekata u Hrvatskoj a s godinama i educiranjem javnosti, znatno se povećala zainteresiranost i u regiji. Slobodno mogu reći da smo ustrajnošću i jasnom vizijom izjednačili pojam feng shui uređenja doma s nama. To je dokaz da je naš rad i naša priča - priča o uspjehu. 

Na koje sve dijelove života Feng Shui može utjecati? San, energija...?

Feng shui može direktno utjecati na kvalitetu sna, razinu energije, zdravlje i opći well-being, fokus i produktivnost, međuljudske odnose, financije i karijeru, mentalnu bistrinu i emocionalni balans. Važno je napomenuti da feng shui nije čarobno rješenje ili zamjena za profesionalni savjet, medicinski tretman ili naporan rad. Feng shui je najbolje koristiti kao komplementarni pristup za stvaranje skladnog i podržavajućeg okruženja koje je u skladu s individualnim ciljevima.

Možete li nam otkriti nekoliko Feng Shui pravila prilikom uređenja doma koja svi mogu primijeniti?

Vodeći se pravilima feng shuija, u stanju smo izbjeći neke očite greške prilikom uređenja doma, najčešće je to odabir namještaja neadekvatne veličine, forme i funkcije te postavljanje stvari i predmeta na mjesta na koja ne pripadaju i na kojima ne bi trebala biti. S primjenom principa feng shuija u domu najlakše je započeti analizom količine i vrste predmeta u domu ili na radnom mjestu. Sve ono što se da popraviti ili namjestiti potrebno je odmah riješiti, a sve ostalo čemu nema pomoći bilo bi dobro ili proslijediti ili baciti. Umjetni ili suhi predmeti, poput cvijeća ili voća, mogu biti estetski lijepo rješenje, međutim u njima nema nikakve energije.

Sve što je umjetno bilo bi dobro zamijeniti pravim, odnosno živim, i tako pokrenuti energiju u prostoru. Količina svježeg zraka, sunca i vode u domu predstavlja dobar feng shui. Svježe voće, biljke i cvijeće su neki od načina na koje donijeti dašak prirode u unutarnji prostor. Prostran pogled, organizirani ormari i prisutnost svih pet elemenata su nešto što će donijeti koristi osobi koja želi postići sklad pomoću principa feng shuija. Poduzimanjem ovakvih akcija potičemo reakciju koja rezultira novim životnim prilikama i načinima za ostvarenje života kakvog želimo.

U svojem radu tradiciju s modernim dizajnom. Kako ste došli na tu ideju?  

Kombiniranje tradicije i modernog dizajna mi je došlo veoma prirodno i nešto je s čim istinski rezoniram. Spajanjem feng shuija s visokom estetikom stvorila sam nišu koja osvaja klijente u Hrvatskoj i diljem svijeta. Kreativna sloboda i mogućnost izbora u kojima estetika ne isključuje osobne preference i obrnuto rezultiralo je ulaskom u novu eru poslovanja - Posh Project. 

Posh Project je osebujan koncept dizajna i razvoja interijera koji klijentima nudi sveobuhvatno i jedinstveno iskustvo u kreiranju životnog prostora. Od ove godine, Posh Project nadilazi uobičajene usluge iz ponude te predvodi tržište modelom rada koji prati i podržava sve aspekte procesa uređenja interijera. Bilo da se radi o adaptacijama ili novogradnjama, naš tim je uključen u planiranje i izradu projektne dokumentacije, nabavu opreme i namještaja, nadzor i upravljanje fazama rada te izvedbu građevinskih radova. 


Na ovaj način osiguravamo klijentima bezbrižnost, kvalitetu, pouzdanost i ekonomičnost u danom trenutku. Važno je naglasiti da model rada može i ne mora uključivati i sadržavati feng shui projekt uz sami dizajn interijera međutim njegove osnove su uvijek protkane kroz kreativni proces. Ovakva usluga je rezultat godina postojanja i osluškivanja tržišta, ulaganja u biznis te ostvarivanja kvalitetnih suradnji s nekim od najvećih svjetskih dizajnerskih brendova. 

Radili ste na brojnim projektima diljem svijeta, možete li izdvojiti najdraži?

Osvrnula bi se na recentni projekt u glavnom gradu Kraljevine Saudijske Arabije - Riyadhu u kojem sam bila dio tima zaduženog za dizajn i potpuno opremanje interijera privatne vile. Projekt prepun implementiranja najnovijih inovacija na tržištu, rad s inozemnim timom stručnjaka te izazovi izgradnje su definitivno nešto sto ću pamtiti, bas kao i samo iskustvo putovanja i boravljenja u toj interesantnoj zemlji. 

Prema dosadašnjem iskustvu, koliko je ljudima važno imati lijep interijer doma te ulaže li se sada više u sam izgled kada je mnogima osim mjesta odmora, dom postao i radno mjesto?

Ljudima je veoma važno imati lijep i funkcionalan interijer, pogotovo otkad su razni globalni događaji i scenariji dotakli svaku osobu, na pandemijski ili neki drugi način. No, bez obzira na to što se događa u svijetu, fokus bi uvijek trebao biti na ono što se događa unutra, u našem domu i u nama samima. Ulaganje u sebe se dosad itekako pokazalo kao najbitnije i najisplativije ulaganje. Kakvi god bili vanjski utjecaji, naš životni prostor mora pružati podršku, motivirati nas i smirivati, biti naše utočište, jednom riječju – dom.

Što najviše volite u svojem poslu i što vam je draže, imate otvorene ruke ili detaljne upute?

U poslu najviše volim putovati i upoznavati nove ljude. Koliko mi je to u tinejdžerskim danima predstavljalo problem, toliko mi je sada iznimno zadovoljstvo. Bilo da se radi o samim klijentima ili pak profesionalcima poput arhitekata, izvođača i ostalih kooperanata, izgradnja mreže poznanstava obogaćuje ovaj posao. Kada su projekti u pitanju, volim da klijenti na prvim sastancima slobodno izraze svoje želje i smjernice. One nam služe za određivanje smjera i početak kreativnog procesa. 

Postoji li neki projekt o kojem maštate, što je vaš "dream job"?

Moram priznati da ne postoji specifičan "dream job" o kojem maštam, međutim želim sebi i svome studiju sto vise projekata koji omogućuju da u potpunosti izrazim svoju kreativnost, vještine i stručnost te da su u skladu s mojim osobnim interesima i strastima. Ostvarenje takvih projekata donosi ogromnu profesionalnu ispunjenost i osobno zadovoljstvo. 

TRENDING

Dizajn interijera: Skandinavski stil više nije 'in', sada volimo tihi luksuz
1

Dizajn interijera: Skandinavski stil više nije 'in', sada volimo tihi luksuz

Dizajn interijera: Skandinavski stil više nije 'in', sada volimo tihi luksuz

Brzi test inteligencije: Ova slika otkriva koliki je vaš IQ
2

Brzi test inteligencije: Ova slika otkriva koliki je vaš IQ

Brzi test inteligencije: Ova slika otkriva koliki je vaš IQ

KVIZ: Test od 5 sekundi koji će pokazati imate li visok IQ
3

KVIZ: Test od 5 sekundi koji će pokazati imate li visok IQ

KVIZ: Test od 5 sekundi koji će pokazati imate li visok IQ

KVIZ: Ovaj test će vam za 10 sekundi reći imate li visok IQ
4

KVIZ: Ovaj test će vam za 10 sekundi reći imate li visok IQ

KVIZ: Ovaj test će vam za 10 sekundi reći imate li visok IQ

KVIZ: IQ test koji može riješiti samo 3% ljudi
5

KVIZ: IQ test koji može riješiti samo 3% ljudi

KVIZ: IQ test koji može riješiti samo 3% ljudi

KVIZ: Jeste li među 5% onih koji mogu riješiti ovu zagonetku?
6

KVIZ: Jeste li među 5% onih koji mogu riješiti ovu zagonetku?

KVIZ: Jeste li među 5% onih koji mogu riješiti ovu zagonetku?

 Brzi IQ test: Pokušajte riješiti zagonetku i otkrijte koliko ste inteligentni
7

Brzi IQ test: Pokušajte riješiti zagonetku i otkrijte koliko ste inteligentni

Brzi IQ test: Pokušajte riješiti zagonetku i otkrijte koliko ste inteligentni

Ida Prester: 'Djeca koju tučete nikada vas neće prestati voljeti, ali će prestati voljeti sebe'
8

Ida Prester: 'Djeca koju tučete nikada vas neće prestati voljeti, ali će prestati voljeti sebe'

Ida Prester: 'Djeca koju tučete nikada vas neće prestati voljeti, ali će prestati voljeti sebe'

NE PROPUSTITE

Dizajn interijera: Skandinavski stil više nije 'in', sada volimo tihi luksuz

Dizajn interijera: Skandinavski stil više nije 'in', sada volimo tihi luksuz

#elleinteriors

Interior inspo: Coffee table knjige

Interior inspo: Coffee table knjige

izdvojili smo 10 favorita

Kokos fotelje: Detalj koji će vašem domu podariti dizajnerski izgled

Kokos fotelje: Detalj koji će vašem domu podariti dizajnerski izgled

#elleinterijeri

Dalmatinska čarolija: Igra forme i svjetla u kamenoj kući dizajnerice interijera i fotografkinje Marine Rendulić

Dalmatinska čarolija: Igra forme i svjetla u kamenoj kući dizajnerice interijera i fotografkinje Marine Rendulić

#ellehedonism

Hit u uređenju doma: Zeleni kauč koji je proslavila Emily Ratajkowski

Hit u uređenju doma: Zeleni kauč koji je proslavila Emily Ratajkowski

#elleinterijeri

 Lidija Lešić: 'Naša kuća je za one koji se žele odmoriti na otoku koji ima posebnu energiju, na kojem vrijeme kao da na trenutak zastane'

Lidija Lešić: 'Naša kuća je za one koji se žele odmoriti na otoku koji ima posebnu energiju, na kojem vrijeme kao da na trenutak zastane'

#elleinterijeri

ELLE interijeri: Zavirite u predivan zagrebački penthouse koji je u finalu nagrade za najbolji interijer na svijetu

ELLE interijeri: Zavirite u predivan zagrebački penthouse koji je u finalu nagrade za najbolji interijer na svijetu

SPOJ LUKSUZA I UDOBNOSTI

 Luksuz na drugačiji način: Ovaj dubrovački stan osvojit će vas na prvi pogled

Luksuz na drugačiji način: Ovaj dubrovački stan osvojit će vas na prvi pogled

impresivan interijer

Attention

Sadržaj koji želite pogledati sadrži elemente koji mogu imati štetan učinak na maloljetnike. Ako želite spriječiti maloljetne osobe u pristupu takvim sadržajima, koristite program za filtriranje!

Nemam više od 18 godina