Quantcast
POTRAŽITE U ČLANCIMA ELLE

Unesite traženi pojam (Min. 3 znaka)

#ellefashion

Bijeg u snove i maštu: Nadrealna moda za nadrealno doba

Ivan Ilić

moda nadrealizam
Bijeg u snove i maštu: Nadrealna moda za nadrealno doba
© Getty Images, Victor Virgil, Peter White, Bettman

U vremenima velikih neizvjesnosti i kriza u modi, bijeg u snove i maštu najčešće se čini kao najbolja alternativa. O fenomenu povratka surealizma kao glavne inspiracije aktualnih kolekcija piše modni analitičar - Ivan Ilić!


Evidentno je da živimo u nesigurnim i čudnim vremenima. Iako smo nedavno rekli zbogom pandemiji koja nas je paralizirala na tri godine, sadašnjost nije blistava, a ni budućnost ne obećava. Svjedoci smo sve većoj radikalizaciji svjetskog društva, čujemo tiho zveckanje oružja, prijetnje onim nuklearnim... Usred oporavka od jedne prijetnje čovječanstvu započinje nova. Više nego ikad potpuni bijeg od realnosti jedino je što nam se čini realnim. Suvremena moda ogledalo je naše društvene i političke stvarnosti koja se u nadrealnim vremenima uvijek obavija u veo nadrealizma, umjetničkog pokreta koji je nastao u prijelaznom razdoblju između dvaju svjetskih ratova. Dok bi se brzopletim zaključivanjem moglo reći da je današnja estetika nadrealizma trend kao svaki drugi, ipak govorimo o navici mode koja se pojavljuje u specifičnim uvjetima, a sadašnje ih vrijeme itekako ispunjava.

Nadrealizam je daleko od nepoznatog pokreta, no rijetko se govori o kontekstu vremena u kojem je nastao i zašto. Nasljednik je dadaizma, pokreta koji je nedugo nakon Prvoga svjetskog rata upozoravao na apsurd oružanih sukoba u kojima sve gubi smisao.

Nadrealisti su nakon razdoblja dadaizma uočili potrebu za prikazivanjem ljudske podsvijesti uz slobodne asocijacije i automatizam. Fokus su prebacili na snove, noćne more te posljedice koje ratovi i krizna vremena ostavljaju na čovjekovo mentalno zdravlje.

Tražio se smisao u apsurdnom i metafizičkom, svakodnevnim predmetima izuzetim iz konteksta, optičkim varkama te transformaciji apstraktnog u vidljivo i opipljivo. Unatoč apolitičnoj i psihološkoj srži nadrealizam se može shvatiti kao kritika tadašnjeg političkog ozračja u Europi i odgovor na jačanje fašističkih ideologija.

Upravo su se u toj problematičnoj stvarnosti počeli sudarati nadrealizam i moda. Man Ray, nadrealist koji je svoj poziv pronašao u apstraktnoj fotografiji, pred svojim je objektivom ovjekovječio kolekcije Jeane Lanvin i Madeleine Vionnet te se i Coco Chanel jednom prilikom pojavila u njegovim portretima. Ostali nadrealisti u suvremenoj su modi uočili još jednu potencijalnu formu kojom se nadrealno može utjeloviti u fizički svijet, a moda je zauzvrat dobila ultramodernu estetiku drugačiju od svega dotad. Iako je svijet mode na prvu odbijao nadrealiste, njihove su želje postale stvarnost zahvaljujući Elsi Schiaparelli.

kreacija Madelaine Vionnet, 1937.

Nju je krajem dvadesetih godina prošlog stoljeća proslavio pulover s optičkom varkom mornarske odore te se može reći da je istodobno započela modnu i nadrealnu karijeru. U sljedećim kolekcijama surađivala je s gotovo svim predstavnicima nadrealizma poput Méret Oppenheim, Jeana Cocteaua i Alberta Giacomettija. Ipak, ističe se njezina dugogodišnja suradnja sa Salvadorom Dalíjem, s kojim je, uz raznu simboliku, istraživala užase prethodnog i strahove od nadolazećeg rata. Rezultat jedne od njihovih važnijih suradnji bila je bijela haljina s poderotinama koje otkrivaju purpurnu podstavu, motiv izravno preuzet s Dalíjeve slike koja prikazuje žene pogođene Prvim svjetskim ratom.

šešir Else Schiaparelli, 1949.
Mae West, Salvador Dali
Salvador Dali, Iskušenje Sv.Ante, 1946.

Nekoliko mjeseci prije početka Drugoga svjetskog rata Schiaparelli i Dalí predstavili su kontroverznu crnu haljinu koja tijelo oblikuje u kostur. U to je vrijeme Max Ernst izradio sliku „Trijumf nadrealizma“ koja prikazuje lebdećeg monstruma na potpuno ogoljenom pejzažu, što simbolizira prijetnju tada duboko ukorijenjenog nacizma i fašizma u političkoj svijesti Europe. Početak Drugoga svjetskog rata ujedno je označio kraj nadrealizma. Pokret nije uspio spriječiti rat, ali barem je ponudio bijeg u svijet snova i utjehu u nadrealnoj dimenziji gdje nas ono realno ne može dotaknuti.

Unatoč tome što se dosad nije ponovilo vrijeme ni približno slično onom prije Drugoga svjetskog rata, nadrealizam je i dalje sporadično izranjao kroz modu u vremenima nesigurnosti i apstraktnih prijetnji čovječanstvu.

Gledajući na te malobrojne primjere, taj se pravac pojavljuje kada su prilike nesigurne, nepoznate te s globalnim implikacijama. Jedan od zanimljivijih primjera slučajnog referiranja na nadrealizam početak je karijere legendarnog Martina Margiele. U njegovoj prvoj reviji za proljeće 1989. hodali su modeli čije je lice bilo prekriveno krpenim maskama, vizuali koji su neodoljivo podsjećali na „Ljubavnike“, seriju slika nadrealista Renéa Magrittea.

Konteksta radi, njegova prva kolekcija bila je prikazana usred slabljenja istočnog bloka i pada Berlinskog zida, što je s druge strane započelo novu eru oružanih sukoba u Europi. Desetak godina poslije, ususret novoj, apstraktnoj prijetnji čovječanstvu nazvanoj „Y2K virus“, Diorova kolekcija za proljeće 1999. bila je ciljana i potpuna oda svim predstavnicima nadrealizma. Treba napomenuti da je sve do ove godine bila jedina kolekcija te modne kuće koja se referirala na nadrealiste. Nadrealni elementi iste su se sezone pojavili čak i u Lagerfeldovu radu za Fendi u obliku optičkih varki i kolažiranih komada. Nadrealizam je potom pao u blagi zaborav, sve do 2020. godine koja se pokazala kao plodno tlo za njegov povratak u svijet mode.

U godini prije pandemije na modnoj sceni ponovno se počelo govoriti o brendu Else Schiaparelli. Za kreativnog direktora brenda postavljen je javnosti relativno nepoznat dizajner Daniel Roseberry. Unatoč tome što je cijela industrija bila skeptična zbog prijašnjih neuspjelih pokušaja oživljavanja brenda, Roseberry je od svoje prve kolekcije visoke mode zadivio apsolutno sve, ponajviše inovativnom preradom nadrealističnih kodova kuće koje je prilagodio zahtjevima modernih potrošača.

Schiaparelli by Daniel Roseberry 

Ipak, Roseberry i Schiaparelli vrhunac popularnosti dostižu tijekom prvog lockdowna, kada je nadrealna moda tog brenda još jednom preuzela ulogu koju je imala prije gotovo stotinu godina. Svaka sljedeća kolekcija dočekana je s oduševljenjem publike i pohvalama kritičara, a brend je u potpunosti vratio stari sjaj. Ne iznenađuje što je upravo Schiaparelli zaslužan za haljinu koju je Lady Gaga nosila tijekom izvedbe himne na inauguraciji Joea Bidena, nedugo nakon vrlo neizvjesnih izbora usred pandemije i nezapamćenog napada na Kapitol Sjedinjenih Američkih Država. Nadrealizam je ponovno u našoj kolektivnoj svijesti zahvaljujući Schiaparelliju i Danielu Roseberryju, a tu su i drugi brendovi koji su tom vremenu prigrlili nadrealnu i apsurdnu estetiku.

Schiaparelli by Daniel Roseberry 
Schiaparelli by Daniel Roseberry 

Moschino je pod kreativnim vodstvom svojeg osnivača naginjao nadrealnim optičkim varkama, a u postpandemijskim sezonama pod vodstvom Jeremyja Scotta još je snažnije prigrlio tu estetiku. Jesenska kolekcija za prošlu godinu koristila je nadrealni mehanizam izuzimanja svakodnevnih stvari iz njihova konteksta pa su se mogle vidjeti haljine koje asociraju na glamurozan namještaj i odijela čija je dugmad zamijenjena priborom za jelo. Iz Moschina smo za proljeće ove godine dobili podjednako apsurdne komade čiji su se dijelovi mogli napuhati kao luftić, dok su se u posljednjoj Scottovoj kolekciji za ovaj brend našli komadi čiji se šavovi rastežu kao da su otopljeni poput Dalíjevih otapajućih satova.

Moschino
Moschino

Na tragu luftića i balona već je nekoliko sezona i Jonathan Anderson na čelu Loewea. Kolekcije te kuće posljednjih nekoliko sezona plešu s nadrealnim elementima, a najočitiji su primjeri cipele s petom u obliku balona ili potpuno prekrivene ispuhanim balonima. Dublje u srž nadrealizma zagazilo se ovogodišnjim kolekcijama za proljeće i jesen. Ukrašene predimenzioniranim cvjetovima, siluete u obliku haljina čiji dijelovi lebde u zraku asociraju na kasnu eru nadrealizma. Pojavili su se i nadrealni materijali, poput potpuno kožnih komada koji ne izgledaju kao da su izrađeni od kože te svakodnevne siluete izvedene u perju.

Loewe

Jonathan Anderson također je u Loewe uveo nadrealizmu omiljene optičke varke pa se na jednom odjevnom komadu pojavljuju otisci drugog. Taj modus operandi zadržao je u vlastitom istoimenom brendu, gdje se pojavila haljina koja izgleda kao vrećica sa zlatnom ribicom. Osim toga, neki se komadi odijevaju naopačke, a pojedine haljine obogaćene su dijelovima tipkovnice. Optičke varke u obliku sugestivnog printa proširio je u ovogodišnjoj jesenskoj kolekciji, a na istom tragu bila je vrlo uspješna suradnja Y/Projecta i Jeana Paula Gaultiera u kojoj su haljine i sakoi preko sebe imali print ogoljenih dijelova tijela. U današnjoj iteraciji nadrealizma najviše uživamo u odjevnim komadima koji su na neki način iznenađujući, apsurdni ili su izrađeni od specifičnog materijala koji se na prvu ne doima neuobičajeno.

Loewe

Susretali smo se i s još nekoliko varijanti izravnog referiranja na nadrealiste i nadrealnu modu 20. stoljeća. U kolekciji Dolce & Gabbane za prošlu jesen pojavila se jakna od crvene lakirane kože kao izravna referenca na večernju jaknu Charlesa Jamesa iz 1937., koju je Salvador Dalí prozvao prvom „mekom“ skulpturom. Julien Dossena, kreativni direktor Paco Rabannea, nedugo nakon smrti osnivača brenda dobio je pravo korištenja umjetničkih djela iz zaklade Salvadora Dalíja te su se odmah u kolekciji za jesen ove godine pojavile njihove replike u obliku dugih razrezanih haljina. Resort kolekcija kuće Dior nedavno je prikazana u Meksiku te se oslanjala na lik i razna djela Fride Kahlo, jedne od najpoznatijih umjetnica svih vremena koja je revolucionarnu karijeru također započela u eri nadrealizma.

Početkom novog milenija poznata psihologinja Elisabeth Kübler-Ross izjavila je da sve u našem životu proizlazi iz ljubavi ili straha. Prema njezinoj teoriji iz ljubavi se rađa sve pozitivno i najljepše, dok iz straha proizlaze isključivo kaos i destrukcija. Ipak, kada se svijet umjetnosti i svijet mode susretnu sa strahom od nepoznatog i raznim drugim prijetnjama, rezultat mogu biti fantastične pojave kojima se bore protiv navedenog. Nadrealna vremena uvijek će zahtijevati nadrealnu modu pomoću koje se to sve lakše podnosi, makar prividno. Sudeći prema neprestanim geopolitičkim krizama, ekonomskim fluktuacijama i klimatskim promjenama koje su sve evidentnije i kojima trenutačno ne vidimo kraj, dvadesete godine ovog stoljeća itekako ćemo pamtiti po nadrealnoj modi. Modi koja nam barem na tren svojom fantazijom odvraća pozornost od vrtloga anksioznosti koji neumorno kruži oko nas.

TRENDING

Trend alert: Traper suknje u svim varijantama
1

Trend alert: Traper suknje u svim varijantama

Trend alert: Traper suknje u svim varijantama

Čizme kao it komad sezone: Izdvoji smo 10 najpopularnijih
2

Čizme kao it komad sezone: Izdvoji smo 10 najpopularnijih

Čizme kao it komad sezone: Izdvoji smo 10 najpopularnijih

Massimo Dutti ima predivne haljine za svečane prilike
3

Massimo Dutti ima predivne haljine za svečane prilike

Massimo Dutti ima predivne haljine za svečane prilike

 Izabel Kovačić o novoj kolekciji brenda lunilou: 'Ovo nije samo moda, ovo je naš doprinos ljepšoj i zdravijoj planeti'
4

Izabel Kovačić o novoj kolekciji brenda lunilou: 'Ovo nije samo moda, ovo je naš doprinos ljepšoj i zdravijoj planeti'

Izabel Kovačić o novoj kolekciji brenda lunilou: 'Ovo nije samo moda, ovo je naš doprinos ljepšoj i zdravijoj planeti'

Mama i kći zablistale u kampanji capsule kolekcije domaće dizajnerice
5

Mama i kći zablistale u kampanji capsule kolekcije domaće dizajnerice

Mama i kći zablistale u kampanji capsule kolekcije domaće dizajnerice

Najnoviji trendovi jakni i kaputima za jesen/zimu 2023.-2024.
6

Najnoviji trendovi jakni i kaputima za jesen/zimu 2023.-2024.

Najnoviji trendovi jakni i kaputima za jesen/zimu 2023.-2024.

Pametan modni trik kojim se koristi kraljevska obitelj
7

Pametan modni trik kojim se koristi kraljevska obitelj

Pametan modni trik kojim se koristi kraljevska obitelj

Robert Sever ima novu modnu kampanju koja slavi žensku individualnost, autentičnost i snagu
8

Robert Sever ima novu modnu kampanju koja slavi žensku individualnost, autentičnost i snagu

Robert Sever ima novu modnu kampanju koja slavi žensku individualnost, autentičnost i snagu

NE PROPUSTITE

Nova Burberry kolekcija: Seksepil, stil i subverzija

Nova Burberry kolekcija: Seksepil, stil i subverzija

#fashionmonth

Nova era: Gucci je predstavio prvu kampanju pod vodstvom Sabata de Sarne 

Nova era: Gucci je predstavio prvu kampanju pod vodstvom Sabata de Sarne 

#ellefashion

Must read: Neočekivana pljačka Balmain kolekcije prije pariškog Tjedna mode

Must read: Neočekivana pljačka Balmain kolekcije prije pariškog Tjedna mode

šok u modnoj industriji

Robert Sever ima novu modnu kampanju koja slavi žensku individualnost, autentičnost i snagu

Robert Sever ima novu modnu kampanju koja slavi žensku individualnost, autentičnost i snagu

HRVATSKA MODA

Manekenka Matea Brakus dominirala njujorškim Tjednom mode noseći revije vodećih dizajnera

Manekenka Matea Brakus dominirala njujorškim Tjednom mode noseći revije vodećih dizajnera

#ellefashion

Novi modeli naočala koje nosimo ove jeseni

Novi modeli naočala koje nosimo ove jeseni

trendovi

Zoran Mrvoš vraća se na domaću modnu scenu: Očekuju nas kampanja i modna revija

Zoran Mrvoš vraća se na domaću modnu scenu: Očekuju nas kampanja i modna revija

hrvatska moda

Jesenski noviteti iz Reserveda koje želimo u kolekciji

Jesenski noviteti iz Reserveda koje želimo u kolekciji

nova kolekcija

Attention

Sadržaj koji želite pogledati sadrži elemente koji mogu imati štetan učinak na maloljetnike. Ako želite spriječiti maloljetne osobe u pristupu takvim sadržajima, koristite program za filtriranje!

Nemam više od 18 godina