Instagram
@gricevenings //

Instagram

Neizostavan dio zagrebačkog glazbenog ljeta su Večeri na Griču. Ovaj festival komorne glazbe se održava 43. put za redom i smješten je u atrij Klovićevih dvora i crkvu sv. Marka. Gornji grad će ponovno postati meka za sve ljubitelje klasične glazbe pa će u koncertima moći uživati sve do kraja sedmog mjeseca.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli 43. Večeri na Griču (@gricevenings)

Sljedeći na rasporedu je 11. srpnja kada će nastupiti Ballot String Quintet koji će premjerno izvesti gudački kvintet u F-duru austrijskog Antona Brucknera. Koncert zakazan 11 dana nakon je rezerviran za klavir. Klavirski kvartet Metropolis će svirati djela Dore Pejačević, Joaquína Turina i Peteris Vasks. Kvartet su osnovala četiri prijatelja koji su se upoznali na Glazbenoj akademiji i kroz rad Simfonijskog orkestra Poljskog nacionalnog radija. Gitarom kroz Španjolsku će posjetitelje provesti mladi glazbenik Zlatko Josip Grgić. Zaradio je nadimak „Torresov šaptač“ zbog izvedbi djela gitarist Antonia de Torresa. Grgića podučava otac, također uspješni gitarist Hrvoje Grgić koji je studirao u klasi profesora Lea Witoszynskyja. Povodom 150. godišnjice rođenja književnice Ivane Brlić Mažuranić će ansambl Euterpa će izvesti operu Regoč, priču o Regoču i Kosjenki.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli 43. Večeri na Griču (@gricevenings)

Na predzadnji koncertu Večeri na Griču, Apollo5 će doputovati iz Velike Britanije. Da se naslutiti iz naziva vokalnog ansambla da se sastoji od pet glasova – sporana, mezzo-soprana, dva tenora i basa. Djeluju 14 godina, a nastupili su u nekim od najprestižnijih koncertnih prostora u Birtaniji poput Royal Albert Halla i brutalističkog Barbican Halla. U svojim acapella izvedbama se ne ograničavaju samo na repertoar klasične glazbe. Tako su obradili pjesmu „The Lighthouse Keeper“ Sama Smitha i „Christmas Lights“ benda Coldplay. Ovom prilikom će otpjevati „Wildflowers“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Hamar Media (@hamarmedia)

Glazbenice koje će zatvoriti 43. Večeri na Griču su Monika Leskovar na violončelu i Martina Filjak na klaviru. Svirat će sonatu za violončelo i klavir u g-molu ruskog skladatelja Sergeja Rahmanjinova, „Suite Populaire Espagnole“ Manuela de Falla te „Le Grand Tango“ Astora Piazzolle. Filjak je ove godine nastupila na Zagreb Classicu 22. lipnja gdje je izvela Georgea Gershwina i njegovu poznatu „Rapsodiju u plavom“ iz 1979. godine. Nastupala je na najvećim pozornicama svijeta, a samo neke su Carnegie Hall u New Yorku i Konzerthaus u Beču u kojoj se svake godine održava Novogodišnji koncert. Violončelistica Monika Leskovar je kao solistica nastupala u Zagrebačkoj i Moskovskoj filharmoniji, Sanktpeterbuškom simfonijskom orkestru i mnogim drugima. Među ostalim, svirala je pod dirigentskom palicom poljskog skladatelja Krzysztofa Pendereckog. 

Pop kultura