Charli XCX
Launchmetrics //

Charli XCX

Zadnjih nekoliko tjedana je glazbenu scenu obilježio novi album britanske glazbenice Charli XCX „brat“ pa tako nije zaobišao niti našu playlistu. Najslušanija je bila „girl, so confusing“ s Lorde u kojoj su nakon 10 godina iznijele svoje mišljenje o stalnom uspoređivanju. U intervjuu je novinarka 2014. godine Charli XCX zamijenila s Lorde kada joj je postavila pitanje o pjesmu „Royals“ pitajući je za značenje teksta. Mediji su ih stalno uspoređivali zbog sličnog izgleda s naglaskom na kovrčavoj kosi - „People say we're alike/They say we've got the same hair“. Nekoliko dana prije izdavanja pjesme, Lorde je bila na njezinom koncertu u New York Cityju, a također je na svom Instagram storyju pokazala podršku za novi album.

Sljedeća glazbenica koja nam je upala u oko je Chappell Roan. Imala je itekako izazovan put do uspjeha s zadnjim albumom „The Rise and Fall of Midwest Princess“ iz 2023. godine. Šest godina prije je potpisala ugovor s diskografskom kućom Atlantic ali joj ga 2020. otkazali. Nastavila je neovisno izdavati glazbu, bila pred izvođačica Oliviji Rodrigo na Guts svjetskoj turneji. Iako je odrasla u konzervativnom okruženju u saveznoj državi Missouri, Roan se glasno zalaže za gay prava, a njezin vizualni identitet je pod utjecajem drag kraljica.

Prošlog vikenda je Dua Lipa nastupila na prestižnom Pyramid Stageu na Glastonburyju. Osim što je održala odličan nastup, uoči događaja je izdala Radical Optimism (Extended). Radi se o tome da dužine pjesmama nisu prilagođene radiju nego nerijetko idu preko pet minuta. Opener albuma „End Of An Era“ je posebno prodisao i pružio uvod u album kakav zaslužuje.  Kolegica s kontinenta, RAYE je također nakon vrlo uspješnog debut albuma „21st century blues“ nedavno izdala „Genesis. EP“. U pjesmi „Genesis“ se vidi njezina neupitna sposobnost spajanja mnoštva glazbenih utjecaja. Glazbena industrija ju nije niti malo mazila o čemu pjeva na „Ice Cream Man“ ali je pronašla izlaz pa je tako na prošlim BRIT nagradama oborila rekord za najviše nominacija – čak sedam – a kući je otišla s tek jednom nagradom manje.

Sljedeći odabir je „Help Me Somebody“ koja je nastala iz suradnje Davida Byrnea i Briana Ena na albumu iz 1981. godine „My Life in the Bush of Ghosts“. Ova dva glazbenika su bili pod utjecajem Blisko istočne i Afričke glazbe pa se čuje i arapski jezik. To ne treba zavarati jer je cijeli album mozaik glazbe iz cijelog svijeta, a „Help Me Somebody“ je obojen funkom. Eno je također surađivao i s glazbenikom Fred again... i upravo njegova pjesma „ten“ s Jozzjem nam se vrlo često mogla čuti iz redakcijskoj zvučnika. Ono što Fred again... i RAYE dijele je da su godinama radili iza scene u glazbenoj industriji da bi se odlučili za vlastite karijere.

Zadnja dva odabira su Olivia Dean i njezina „Danger“ te „Music for a Sushi Restaurant“ Harryja Stylesa. Dean koja je britanska glazbenica koja je pokupila pohvale od strane kritike i publike za debut album „Messy“. Također je ove godine nastupala na Glastonburyju isti dan kao Lipa, ali u ranijem terminu.

Lifestyle