Baby Lasagna
Sarah Louise Bennett/EBU //

Baby Lasagna

Eurovizija ili Igre gladi ili Olimpijada za sve obožavatelje (diskutabilno) dobre glazbe, camp načina života i popkulturalnih teorija zavjera! Čitav smo tjedan proveli u svakodnevnom komentiranju tko je kome bolji, zašto netko zaslužuje ili ne zaslužuje pobjedu, te što bismo mi napravili da smo na mjestu nekog nacionalnog žirija. Nakon konstruktivne rasprave (čitajte: delulu argumenata i tvrdoglavih izjava) smo konačno došli do naše konačne rang liste!

Douze points

Ozbiljno, trebate li objašnjenje?

10 bodova

Apsolutni camp, žanrovski i vizualno sve za što se Eurovizija zalaže. Ima li što legendarnije od pedesetpetogodišnje žena koja drsko i ironično, uz polugole muškarce na sceni, pjeva o svojoj seksualnoj slobodi? Pri tome se zove - Nebulossa? Apsolutni majkotres and we have no other choice but to stan.

8 bodova

Slovenska sirena nas od samog početka Eurovizijske sezone očarava svojim modnim odabirima, svojom pojavom, ljepotom, jedinstvenim seksepilom i glasom koji bi očarao svakog mornara ili pirata. Osim spektakularnog nastupa i pjesme, Raiven je na društvenim mrežama jedna od najzabavnijih osoba na ovoj Euroviziji. Nije Slovenija, već Slayvenija.

7 bodova

Olly Alexander je već odavno svjetska zvijezda, pa nam je drago da je svijet spustio na europsku razinu. Što je Eurovizija ako nije gej, pa nas stoga izuzetno veseli njegov nastup koji je definitivno referenca na risque trenutke u neko doba noći ili jutra koje možda jesmo, a možda nismo doživjeli. Da, i nama se zavrtilo u glavi od njegovih plesača.

6 bodova

Teya Dora je TikTok zvijezda nove generacije s prekrasnom baladom prožetom folklorom i nasljeđem njene države. Dok smo itekako impresionirani njenim vokalom, nastup nam je jednostavno spor. Na kraju dana, u našoj se redakciji većinom reagira na pjesme koje su ‘’vozilice’’ poput iznad spomenute. Nadamo se da su u njenom slučaju kladionice u potpunosti promašile svoja predviđanja.

5 bodova

Nemo ima interesantan nastup, interesantnu garderobu, te pjesmu s dobrom porukom. Tu priča staje, jer nam ovdje ipak nedostaje malo X faktora. Za uspješnu eurovizijsku priču nije dovoljan rotirajući disk - pitajte Senhit koja je 2021. skoro razbila glavu na sličnoj tijekom probe za žiri. Nadamo se da Nemo neće pasti na desnu stranu tabele, mada… sumnjamo.

4 boda

Angelina Mango je imala sve što joj je trebalo za pobjedu. Odličnu pjesmu, tekstopisca i kompozitora koji je skladao neke od najvećih talijanskih hitova modernog doba, te status nepo bebe po svom ocu, legendarnom Pinu Mangu. Ipak, u redakciji smo ostali razočarani njenim messy i nekarizmatičnim nastupom u drugom polufinalu. Onaj outfit? Chop. Etro je možda donio sreću Maneskinu, a u ovom slučaju je potpuni promašaj.

3 boda

Slimane. Shvatili smo - čuje te se i onda kada pjevaš trideset metara dalje od mikrofona. Međutim, nikada nećeš biti Barbara Pravi koja je svojom Duolingo lekcijom iz francuskog zamalo pobijedila. Eurovizija, koliko god je glazbeno natjecanje, nije solfeggio. Posljednji put kada smo mi poslali pjevačicu dobrih vokalnih sposobnosti koja na pozornici nije imala ništa osim stalka za mikrofon smo lizali dno tabele. Take notes for next time.

2 boda

Joost Klein je, nažalost, diskvalificiran. Ipak, da je ostao, mi mu ne bismo dali više od dva boda. Naravno, i ta dva boda mogu puno značiti, no njegov nastup s pjesmom Europapa je previše izlizan u konceptualnom smislu. Nije nas oduševio narativ pjesme i nastupa koji istovremeno kritizira i totemizira nejasnoće zapadne Europe. Za takve stvari je tu Demna u Balenciagi.

1 bod

Luksemburg, jer eto, vratili su se nakon trideset godina zaobilaženja eurovizijske pozornice. Uspješan povratak? Ne baš. Ni outfit koji asocira na nešto što ni Casey Cadwallader u Mugleru ne bi stavio na svoju diskutabilnu modnu pistu ne ide u prilog. Jedinica - za trud i povratak.

Pop kultura