Nemo
Sarah Louise Bennett/EBU //

Nemo

Hrvatsku i dalje trese Rim Tim Tagi Dim groznica za koju je zaslužan Marko Purišić poznatiji kao Baby Lasagna, iako je pobjedu za svega 44 bodova reazlike odnio predstavnik Švicarske Nemo. Dojmovi od napetog subotnjeg finala Eurosonga još uvijek se nisu slegli gdje je naš Baby Lasagna osvojio drugo mjesto.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eurovision Song Contest (@eurovision)

68. izdanje Eurosonga održalo se u Malmou, a pobjedu je odnio Nemo s osvojenim 591 bodom. Prema glasovima žirija pobjednička pjesma The Code bila je najbolja no ako je vjerovati odabiru publike naš Baby Lasagna osvojio je srca svih gledatelja. Na drugom mjestu našla se pjesma Rim Tim Tagi Dim, a treće mjesto osvojila je Ukrajina s pjesmom Teresa & Maria. U finalu se nije pojavio nizozemski izvođač Joost zbog diskvalifikacije, ali ovogodišnje izdanje Eurosonga obilježilo je još nekoliko incidenata. 

Diskvalifikacija Joosta

Dan prije velikog finala u medijima se pojavila informacija o navodnoj diskvalifikaciji predstavnika Nizozemske, Joosta, koji se nije pojavio na generalnoj probi. U večernjim satima došlo je priopćenje koje je potvrdilo nagađanja te se tako u finalu natjecalo 25 država, a ovogodišnje izdanje ostat će zapamćeno kao jedno od najskandaloznijih do sada.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Joost Klein (@joostklein)

Baby Lasagna osvojio najviše glasova publike

Iako su mu kladionice predviđale 44% šanse za pobjedu u napetom glasanju ona je za dlaku izbjegnuta. Nemo je dobio najviše glasova stručnog žirija što mu je u konačnici pomoglo da pobjedi no najviše glasova od publike dobio je Baby Lasagna. Cijela dvorana pjevala je uz Marka, a jedan od najljepših prizora s ovogodišnjeg Eurosonga je Rim Tim Tagi Dim ples koji je sve osvojio. Nemo je možda osvojio Eurosong, ali Baby Lasagna je sigurno osvojio srca publike i učinio Hrvate ponosnima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eurovision Song Contest (@eurovision)

Nastup Irske izazvao je brojne reakcije

Bambie Thug predstavljala je Irsku, a njezin nastup izazvao je brojne rasprave po medijima i društvenim mrežama. Za mnoge je nastup izgledao kao sotonistički odred kojemu nije mjesto na glazbenom natjecanju. Međutim, bez obzira na lavinu komentara koju je irska predstavnica izazvala, njezin nastup je drugi najgledaniji na Youtube-u odmah iza Baby Lasagne. 

Povratak starih zvijezda

Kako to obično biva i na ovogodišnjem izdanju mogli smo vidjeti nastupe bivših natjecatelja. Na drugoj polufinalnoj večeri nastupio je prošlogodišnji finski predstavnik Kaarija, a prvu polufinalnu večer otvorili su Chanel, Elena Foureira i Eric Saade. U finalu je nastupila dvostruka pobjednica Eurosonga koja je ujedno i prošlogodišnja pobjednica Loreen, ali i još jedan bivši natjecatelj Benjamin Ingrosso. 

Nastup ABBE preko holograma

Ove godine obilježava se 50. godišnjica otkako je ABBA osvojila Eurosong, a tom prigodom bend se ponovno okupio- ali putem holograma. Taj je korak ostavio neke od obožavatelja razočaranim jer izvedba uz pomoć umjetne inteligencije im se nije svidjela. ABBA je otpjevala svoj hit Waterloo s kojim su pobijedili 1974. godine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eurovision Song Contest (@eurovision)

Doček Baby Lasagne

Koliko je Baby Lasagna ujedinio cijelu Hrvatsku pokazali su ljudi na dočeku na Trgu bana Josipa Jelačića gdje ih se okupilo nekoliko desetaka tisuća kako bi proslavili njegov uspjeh. Dok su s nestrpljenjem čekali jednog od najvećih favorita ovogodišnjeg Eurosonga na trgu je bio prigodan zabavni program. Vidjeli smo i novi modni dodatak- tabletiće koji su postali zaštitni znak našeg predstavnika i odlična promocija Hrvatske u svijetu, a kasnije su svi zaplesali Rim Tim Tagi Dim ples.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Baby Lasagna (@the_baby_lasagna_)

Pop kultura