Fotografije: Iago Corazza //

Zgrade su odgovorne za oko 38% svjetske emisije ugljika. To je današnje najnaprednije arhitekte potaknulo da promisle o svakom koraku procesa projektiranja kako bi pomogli u borbi protiv klimatske krize, a istodobno zadovoljili potrebu za stalnim smještajem, kao i privremenim skloništem za žrtve katastrofe i nezbrinute osobe. Nadahnuti tradicionalnim tehnikama gradnje kuća od ćerpiča i mogućnostima tehnologije 21. stoljeća, Mario Cucinella Architects surađivali su s talijanskom tvrtkom za 3D ispis Wasp kako bi izgradili Teclu, prvu 3D tiskanu, gotovo ugljično neutralnu kuću napravljenu od lokalne sirove gline u talijanskoj regiji Emilia-Romagna.

Ova intrigantna alkemija između sirove zemlje i vrhunske tehnologije proizvela je evokativnu strukturu koja istodobno uspijeva izgledati organski, drevno i futuristički, s dva spojena kupolasta dijela, teksturiranim valovitim zidovima izrađenim od slojeva rešetkaste sirove gline i biorazgradivom školjkom. Bilo je potrebno 200 sati, 60 kubika prirodnih materijala i manje od 6 kilovata energije da se proizvede struktura od 60 četvornih metara, koja uključuje otvoreni dnevni prostor s ugrađenim namještajem, kuhinju, kupaonicu i krovni prozor.

Drvo zasađeno u prizemlju građevine izranja iz središnjeg stola ispod krovnog prozora unoseći u prostor vanjštinu i preplavljujući strukturu koja inače nalikuje špilji s prirodnim svjetlom. Tekstura sirove gline osvijetljena LED rasvjetom daje domu topao, prirodan dojam koji ne izgleda kao da je izmišljen u laboratoriju, s oblinama koje se doimaju organskim unatoč visokotehnološkim metodama gradnje. Ali građevina nije izrađena tek tako. Dizajn je specifičan za lokaciju, pažljivo osmišljen kako bi se prilagodio lokalnim resursima i klimatskim uvjetima.

Arhitekt se nada da će Tecla poslužiti kao prototip za održivo stanovanje koje se posebno može prilagoditi drugim mjestima. „Volimo misliti da je Tecla početak nove priče“, kaže Cucinella. „Bilo bi doista izvanredno oblikovati budućnost transformacijom ovog drevnog materijala s tehnologijama koje danas imamo na raspolaganju. Estetika ove kuće rezultat je tehničkog i materijalnog truda; to nije bio samo estetski pristup. To je poštena, iskrena forma.“

NAGRADA ZA ODRŽIVA DOSTIGNUĆA EDIDA 2022

Organizatori Međunarodne dodjele nagrada za dizajn ELLE DECO (EDIDA) uveli su novu, posebnu kategoriju za odavanje priznanja dizajnerima koji su predani smanjenju utjecaja industrije na naš planet. Ukupno 25 glavnih urednika ELLE DECO International biralo je pobjednika iz užeg izbora projekata iz cijelog svijeta koji implementiraju ekološki osviješten pristup u svakoj fazi procesa dizajniranja.

 

 

 

Lifestyle