''Kad pomislim na ljeto, ne sjetim se ni plaža, ni destinacija. Sjetim se hladovine ispod smokve, sestrične koja otima zadnji komad deserta i bakine kuhinje koja miriše na rajčicu i luk'', priznaje nam Meri Goldašić dok nam opisuje svoj ljetni klasik – trileće s kokosom i jagodama.
Ovaj desert je njezin mali hommage tim trenucima: klasična trileće s twistom – svilenkastom biskvitnom podlogom natopljenom mliječnim sirupom, prekrivena prozračnom kokos kremom i svježim jagodama. Izgleda elegantno, a jede se – kako Meri kaže – ''žlicom, bosonog i s osmijehom.''
Savršen je za ljetna druženja, a još bolji kada ga poslužite direktno iz posude. Donosimo recept by Meri Goldašić!
Trileće s kokosom i jagodama
''Prvi put sam trileće probala kod bake u Šibeniku, dok sam još imala slani trag od mora na ramenima. Od tada, svaki moj pokušaj rekreacije tog kolača bio je kao mali povratak tom danu'', kaže Meri.
Sastojci
Za biskvit
5 jaja
5 žlica šećera
5 žlica brašna
1 prašak za pecivo
Prstohvat soli
Za preljev
300 ml kondenziranog mlijeka
300 ml punomasnog mlijeka
200 ml slatkog vrhnja
Za kremu
400 ml slatkog vrhnja
200 ml kokosovog mlijeka
2 žlice šećera u prahu
1 šlagfix (po želji, za čvrstoću)
Za dekoraciju
200 g svježih jagoda
Ribani kokos (za posipanje)
Listići mente (opcionalno, za estetsku bombu)
Priprema
1. Biskvit: Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta. Dodajte brašno, prašak za pecivo i sol. Izlijte u pravokutni kalup i pecite na 180°C oko 25 minuta.
2. Preljev: Pomiješajte kondenzirano mlijeko, obično mlijeko i vrhnje. Kada se biskvit ohladi, izbockajte ga vilicom i prelijte ravnomjerno. Ostavite da upije minimalno 2 sata, idealno preko noći.
3. Krema: Umutite slatko vrhnje s kokosovim mlijekom i šećerom u prahu (dodajte šlagfix ako želite čvršću strukturu). Namažite po natopljenom biskvitu.
4. Završni touch: Poredajte svježe narezane jagode, pospite kokosom i ako volite – dodajte mentu za svježinu i Instagram efekt.
''Ova verzija s kokosom i jagodama nastala je spontano – spoj mog omiljenog kolača i mojih ljetnih voćnih opsesija. Sad je već klasik u našoj kući – i svi znaju da se jede direktno iz tepsije, bez previše filozofije'', dodaje Meri.