Gucci Garden
Privatni album //

Gucci Garden

Vjerovali ili ne, rodno mjesto talijanske mode kakvu poznajemo danas nije ni Milano, ni Rim. To je zapravo Firenca, kolijevka renesanse koja se smjestila u srcu nebrojeno puta opjevane Toskane. Upravo u Firenci su počele prve ikada revije talijanske mode nakon II. svjetskog rata pod vodstvom revolucionara Giovannija Battiste Giorginija koji ih je pozicionirao kao kulturne i diplomatske događaje kojim se promovirala talijanska kultura. Među prvim, povijesnim modnim kućama koje su sudjelovale na tim revijama je bio Gucci koji je svoju prvu trgovinu otvorio upravo u Firenci, kao i svoju prvu tvornicu na trgu Piazza della Signoria. Tamo se i dalje nalazi jedna od njihovih najvećih trgovina, ali i modni muzej nove generacije pod imenom Gucci Visions koji posjetitelje vodi kroz sve etape ove legendarne talijanske kuće.

Idealna je to stanica u obilasku Firence, a čitav kompleks se nalazi na samo nekoliko koraka od nezaobilazne galerije Uffizi. Ako tražite savršeno mjesto za predah prije nego krenete u obilazak Gucci Visions izložbe, ulaz do se nalazi i poznati restoran Gucci Osteria u kojem možete uživati u nekoliko menija od sedam sljedova tradicionalne talijanske kuhinje ili pak (po puno pristupačnijoj cijeni) popiti osvježavajući i brendirani cappuccino freddo. Pogled iz restorana se prostire na cijeli Piazza della Signoria, a iznenadit će vas činjenica da je apsolutno sve u restoranu izašlo iz Gucci tvornica, pa čak i žlice i pepeljare.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Gucci Osteria da Massimo Bottura (@gucciosteria)

Nakon osvježenja smo se zaputili u Gucci trgovinu čije stepenice u Ancora crvenoj boji vode do tri jedinstvena kata puna modne povijesti. Ulaznica u Garden i Visions muzej je korektnih osam eura, što ih stavlja među znatno pristupačnije modne izložbe u Europi. Katovi muzeja su podijeljeni u više prostorija koje tematiziraju ključnu estetiku i viziju Guccija od svojih početaka, preko raznih kreativnih direktora, te zaključno s najnovijom erom trenutnog kreativnog direktora Sabata de Sarna. Prva je prostorija posvećena legendarnim Horsebit mokasinama koje su od 1953. jedne od njihovih najprodavanijih cipela. U staklenoj vitrini su izložene razne varijacije mokasina, a među njima se nalazi i ona iz 1995. koja je osvojila svijet, izrađena od plave antilop kože.

Mračni tunel nas vodi iz dijela s mokasinama u prostoriju nazvanu Image-Making, obloženu sa stotinjak televizora na kojima se istovremeno vrte arhivske snimke otvorenja prve Gucci trgovine u New Yorku, poznate revije iz devedesetih koje potpisuje Tom Ford, kampanje za parfeme, te suvremene revije Alessandra Michelea i Sabata de Sarna. Nas su, naravno, najviše dojmile snimke revija Toma Forda koji je beskompromisno obilježio estetiku i seksepilnu privlačnost Guccija za suvremeno doba.

Par koraka dalje se dolazi do hodnika punog ogledala koji vodi u tri posebna odjeljka muzeja. Prva stanica je najnoviji dodatak muzeju, nazvan Gucci Tennis. Definitivno inspiriran ovogodišnjom tenniscore estetikom, u prostoriji su izložene prve sportske kolekcije Guccija koje su u prodaju krenule sredinom sedamdesetih. Naime, Gucci je jedan od prvih modnih brendova koji je primijetio važnost promocije u sportskom kontekstu, a 1977. su predstavili svoje prve sportske tenisice namijenjene za tenis. Osim toga, mogu se vidjeti prve teniske suknje i futrole za reket, te nova sportska kolekcija kojoj je zaštitno lice tenisač Jannik Sinner.

U sobi do se nalaze prvi ikada putni kovčezi kuće, sama osnova na kojoj je Gucci i izgrađen. Osnivač Guccio Gucci je u svojoj mladosti radio u londonskom hotelu Savoy, gdje je iz prve ruke saznao u čemu jet set elita tog doba nosi svoju odjeću. U Italiji je potom popularizirao takozvanu valigeriu inglese, manje i funkcionalne kofere koji su se mogli nositi na nekoliko načina. Upravo u ovoj prostoriji su izloženi prvi ikada izrađeni prototipi torbi i kofera koji su osvojili svijet, ali i moderne varijante koje su posvećene prijenosu skupocjenog nakita, gitara i gramofonskih ploča.

Na kraju hodnika se nalazi možda najpopularnija prostorija muzeja, nazvana Gucci Icons. Ikone su u ovom slučaju torbe, odnosno nekoliko stotina njih koje su izložene u vitrinama koje su prekrivene ogledalima. Pri samom ulasku u prostoriju vas zapljusne val konfuzije i divljenja, jer se zbog optičke varke ogledala čini da se u prostoriji nalazi beskonačno mnogo torbica. Može se vidjeti legendarna Gucci Bamboo torbica i njena prvi prototip, ali i druge torbice poput modela Jackie nazvanom po Jackie Kennedy i Diana po, pogodili ste, princezi Diani. Ova je prostorija možda najviše ‘’Instagram friendly’’, jer fotografirati se u ogledalima među tristotinjak povijesno važnih torbica je zaista pun pogodak.

Na posljednjem se katu nalazi možda najvažnija prostorija. Naravno, ako ste obožavatelji kolekcija koje potpisuju Tom Ford, Frida Giannini i Alessandro Michele. U prostoriji čije zidove prekriva crni velur su smješteni najbitniji i najpopularniji modni komadi Guccija, među kojima se nalazi i ono odijelo od crvenog velura koje je na VMA nagrade 1996. nosila Gwyneth Paltrow. Pored njega se smjestila prerada tog odijela iz poznate kolekcije Alessandra Michelea koja je dizajnirana uz pomoć Demne, kreativnog direktora Balenciage za stotu obljetnicu modne kuće. Tu su i senzualni komadi Fride Giannini iz sredine dvijetisućitih, ali i neki komadi iz nedavnih kolekcija Sabata de Sarna koji, jukstaponirani pored radova ova tri velikana, jednostavno padaju u drugi plan. Ipak, zanimljivo je bilo vidjeti njegovu posvećenost detaljima, posebice kada radi s kristalima. Tu su i neki nepotpisani komadi koji svoju povijest vuku s početka sedamdesetih i osamdesetih, poput vječno popularnog kaputa prekrivenog Gucci monogramom.

Na kraju posljednjeg kata se nalazi prostorija u kojoj su izložene svilene marame, još jedan ključni komad u Guccijevom DNK kodu. Među raznim maramama s trompe l’oeil efektom se smjestila i ona prva ikada izrađena za vrijeme šezdesetih. Žuta marama s floralnim printom se prvi put pojavila oko vrata Jackie Kennedy, a od tada je postala apsolutni bestseller kuće.

I dok sam panično tražio prostoriju u kojoj se nalazi plava košulja i hlače koje je Madonna nosila na VMA nagradama 1995., točno u tom trenutku nam se obratila prodavačica i priopćila kako je taj dio zamijenjen, na moju veliku žalost, s Gucci Tennis prostorijom, te kako su zaboravili skloniti tu informaciju u letku koji vas vodi kroz izložbu. Bez obzira na to što je tenniscore ubio moju nadu u klanjanje ispred Madonnine košulje od plavog satena, Gucci Visions i Gucci Garden će mi ostati u sjećanju kao jedan od najboljih (modnih) muzeja koje sam posjetio u posljednjih nekoliko godina.

Moda