Za sve ljubitelje deserata s jabukama imamo jedan klasik koji nikada ne razočara. Apple crumble, poznat i kao drobljenac od jabuka, savršena je kombinacija sočnih, mirisnih jabuka i hrskavog maslanog posipa. Priprema je brza i jednostavna, a rezultat je desert koji osvaja na prvi zalogaj.
Crumble od jabuka recept
Sastojci (za kalup otprilike 20 × 30 cm)
Nadjev od jabuka:
-
6–8 jabuka (oko 1 kg), oguljenih i narezanih na kockice ili kriške
-
2 žlice šećera (bijeli ili smeđi)
-
1 žličica cimeta ili pumpkin spice začina
-
1 žlica limunova soka
-
1 žličica vanilije (po želji)
-
1–2 žlice brašna (ako su jabuke vrlo sočne)
Crumble posip:
-
150 g brašna
-
100 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
-
80–100 g smeđeg šećera
-
50 g zobenih pahuljica (preporučljivo)
-
Prstohvat soli
-
Po želji: malo cimeta ili sjeckanih orašastih plodova
Priprema
-
Zagrijte pećnicu na 180 °C
-
Pripremite nadjev od jabuka tako da u zdjeli pomiješate jabuke, šećer, cimet, limunov sok, vaniliju i po potrebi brašno. Smjesu rasporedite po dnu kalupa.
-
Pripremite crumble posip. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, zobene pahuljice i sol. Dodajte hladni maslac i utrljajte ga prstima u suhe sastojke dok ne dobijete mrvičastu strukturu.
-
Ravnomjerno rasporedite posip preko jabuka.
-
Pecite 35–45 minuta, dok površina ne postane zlatno smeđa, a jabuke mekane i mirisne.
Najbolji je topao, uz kuglicu sladoleda od vanilije, žlicu tučenog vrhnja ili malo grčkog jogurta.