Fotografija: Promo
//

Fotografija: Promo

Sigurno ste nekada čuli za velikog Aldebranda Petrinu i njegovu Contessu Hildu. Za one koji su manje upoznati, Petrina je rođen u Velikom Lošinju 1842. godine. Upamćen je kao najčuveniji kapetan zlatnog doba lošinjske mornarice, a dičio se hrabrošću, stručnošću i nevjerojatnom predanošću pomorstvu. Pred kraj svoje impresivne karijere postao je kapetan jedrenjaka Contessa Hilda, s kojim postiže brzine nevjerojatne za ondašnji pomorski svijet. Na svom posljednjem putovanju postavio je rekord najkraćeg putovanja od Jadrana do Čilea upravo s Contessom. 

Na tom uspjehu koji je Petrina ostavio Lošinju, rodila se ideja o izgradnji luksuzne vile za odmor po imenu Contessa koja će odati počast lošinjskim velikanima i istovremeno vam pružiti luksuzni privatni retreat kakvog nema nigdje u Hrvatskoj. 

Imala sam priliku posjetiti Contessu na Malom Lošinju, zaploviti morima ove kuće za odmor, u kojoj je svaki kutak protkan ljubavlju i znanjem.

Quote icon Black quote icon

Ovdje ću se sigurno uskoro vratiti, jer ovdje sam prvi put osjetila istinsku brigu o sebi i svojim potrebama.

U pred i postsezoni, kada su gužve manje, možete uživati u svemu što Contessa i Lošinj nude bez ikakvih problema, jer luksuz kojeg ova kuća donosi nije nedostižan. Vožnja trajektom, čist zrak, bogata povijest Lošinja, kuća koja će vam pružiti istinski odmor i neprocjenjivo vrijeme s obitelji nalaze se na samo par sati od Zagreba, a uskrsni praznici su idealna prilika za retreat kakav zaslužujete.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Contessa Luxury Retreat (@contessa.life)

 

Put do Lošinja je prilika za plovidbu trajektom i uživanje u prekrasnom pejzažu

Jedna od ljepših uspomena iz djetinjstva je onaj trenutak kada prvi put iz automobila ugledaš more, a onda kao dijete dobiješ priliku i zaploviti. Te uspomene sam se prisjetila putujući na Mali Lošinj. Autoputom sam pobjegla od gradske vreve i baš kad sam, nakon malo više od sat i pol zapravo primijetila da sam se odvojila od Zagreba, ugledala sam more i stigla u luku Valbiska. Tamo sam imala vremena za popiti kavu u potpunoj tišini, tek uz pokoju riječ lokalaca i ogromnu količinu sunca koja mi je toliko prijala nakon tmurnog Zagreba. Ukrcaj je prošao brzo i trajekt je zaplovio u polusatnu vožnju, što je idealno vrijeme da odmorite od vožnje automobilom i uživate u pogledu na more oko vas. Nakon plovidbe nastavljate prema Malom Lošinju, ali potpuno drugačijom vožnjom od one na koju ste navikli. Vozite se cestom s koje pogled puca na obližnje otoke i more, a što se više približavate lokaciji, susrest ćete koze, ovce i lokalce i već u prvim trenucima vašeg boravka doživjeti pravi otočki, mirni i radišni stil života. Nakon 45 minuta ugodne vožnje, stići ćete na vaše odredište – mjesto luksuza, odmora i lijepih uspomena – u  vilu Contessa. 

Prostor koji odaje počast Lošinju i lošinjskim velikanima 

Nikada nisam bila na Malom Lošinju pa mi je ovaj posjet bio spoj ugodnog s korisnim – opuštajući odmor tijekom kojeg sam se upoznala s prošlosti i prekrasnim pejzažom Lošinja. Upravo na tom bogatstvu nastala je ideja, a kasnije i realizacija, ovog retreata. Vlasnici su i sami ljubitelji putovanja, koji su putujući po svijetu skupljali iskustva i ubirali ono najbolje, zamišljajući kako jednoga dana sva ta znanja implementirati u mjesto na kojem će pružiti savršen i luksuzan odmor za svakoga. U tome su zaista i uspjeli: u mirnoj uvalici, odmah uz more, nikla je Contessa kao spoj užitka i povijesti u modernom. 

Quote icon Black quote icon

Ono što me oduševilo u ovoj kući je topla atmosfera koju osjetite odmah po dolasku. Naravno, to je dijelom zbog arhitektonskih rješenja i otvorenosti prostora s pogledom na more kojeg ispunjava prirodna svjetlost, ali i zbog one druge energije, nematerijalne, koju stvaraju domaćini ove kuće. Srdačnost, toplina i profesionalnost su game changer u cijeloj ovoj priči. 

Budući da prije putovanja nisam znala previše o Lošinju, boravak u Contessi mi je pružio priliku da pobliže upoznam lošinjsku prošlost i velikane koje je ovaj otok iznjedrio. Naime, kuća sadrži 4 luksuzne spavaće sobe i veliku dječju sobu s 5 kreveta. Jedna od soba odvojena je i namijenjena za osoblje kuće koje je na raspolaganju za sve vaše potrebe, a svaka od gostinjskih luksuznih soba nosi ime jednog lošinjskog velikana.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Contessa Luxury Retreat (@contessa.life)

Ja sam odsjela u sobi s pogledom na more i terasom po imenu Spiridon Gopčević, poznat kao kontroverzni virtuoz, a stekao je slavu po objavljivanju karata promatranja Merkura, Venere, Marsa, Jupitera i Saturna. Master soba nosi naziv Aldebrand Petrina po spomenutom moreplovcu i kapetanu Contesse Hilde, a treća soba dobila je ime po Ambrozu Haračiću koji je pokrenuo revoluciju na otoku Lošinju kroz Mali ekološki projekt sadnje 250 000 borova, čime je otok transformirao u središte klimatske vitalnosti. Zahvaljujući tomu, Lošinj je i danas izvrsna lokacija koja doprinosi zdravlju dišnog sustava.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Contessa Luxury Retreat (@contessa.life)

Za sve one koji poslove rade i 'od doma', uživat će u uredu Nikola Tesla koji donosi savršenu radnu atmosferu. Raditi uz pogled na masline i more za mene je bio pravi gušt, nakon čega sam uživala u masaži privatne maserke.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Contessa Luxury Retreat (@contessa.life)

Za one malo aktivnije, tu je i privatna teretana kako ne biste svoj ritam 'preskakali' za vrijeme odmora. Moram priznati, i ja sam se okušala u treniranju, što uz pogled na Velebit i nije bilo tako teško. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Contessa Luxury Retreat (@contessa.life)

Osim soba sa specifičnim imenima, kuća je protkana detaljima koji neodoljivo podsjećaju na bogatstvo lošinjske tradicije. Tako ćete u dnevnom boravku uživati u pogledu na ručno rađenu maketu jedrenjaka Contesse Hilde, sastavljen od tisuće sitnih dijelova. Tu su i originalni spisi Aldebranda Petrine, prošivena posteljina i ručnici s logom Contesse, tradicionalni krokanti kao znak dobrodošlice i umjetničke slike ciljano rađene za ovaj prostor. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Contessa Luxury Retreat (@contessa.life)

Moram priznati da, iako sam uživala u cijeloj ponudi prilagođenoj za odrasle, malo mi je bilo žao što se ne mogu vratiti nekih 15 godina unatrag i uživati u dječjoj sobi s 5 kreveta. Kao prava oaza za dječja druženja odvojena od onih za odrasle, soba je opremljena igrama i aktivnostima koje će  ispuniti i obogatiti boravak vaših mališana u Contessi. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Contessa Luxury Retreat (@contessa.life)

 

Contessina posada broji 5 članova koji brinu za vas  

Odmah po dolasku u kuću, osim njene masivnosti i prekrasnog kaskadnog zelenog okoliša, oduševit će vas, baš kao i mene, osobljeOnog trenutka kada kročite u kuću, vaše brige jednostavno ostanu vani, jer od tada osoblje brine za vas. Baš tako sam se ja osjećala. Svoj boravak sam prepustila osoblju koje se trudilo da se osjećam ugodno i cijenjeno. Posebno bih istaknula conciergea koji će vas upoznati s cjelokupnom ponudom, holističkom filozofijom kuće, provesti vas ugodnom šetnjom Lošinjem i Čikatom i biti cijelo vrijeme dostupan za sve vaše potrebe i koordinaciju vaših aktivnosti. Svih 5 članova su posvećeni vama i vašem boravku, budući je cijela kuća rezervirana samo za vas. Ne morate brinuti niti za pospremanje sobe, okoliš, kuhanje… samo ćete primijetiti da sve oko vas suptilno 'sjeda na svoje mjesto', i da će vas na kraju dana dočekati pripremljena soba s pićem i slasticom, a da to niste niti tražili. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Contessa Luxury Retreat (@contessa.life)

Zaboravite na pitanje 'Što ću kuhati danas?'

Mnogi misle da odmor nije odmor, ako se mora kuhati i planirati jelovnik za one dane kad ste na putu. Takva je i politika kuće Contessa u kojoj ćete na raspolaganju imati i privatnu cheficu Ivanu koja će se brinuti da jelovnik bude prilagođen vašim preferencijama i što je najvažnije, da sve što pripremi za vas bude veoma ukusno. Tijekom posjeta, imala sam priliku isprobati Ivanine specijalitete (jelovnik je najvećim dijelom riblji), i osim ukusnih jela, uživala sam u cheficinoj prisutnosti, otvorenosti i toplini. Nemoguće je ne osjetiti njenu ljubav prema onome što radi i želju da se njeni gosti osjećaju kao da su doma za obiteljskim stolom. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Contessa Luxury Retreat (@contessa.life)

Obiteljski odmor na kojem ćete se zaista odmoriti 

Ako ste ikada putovali s obitelji, složit ćemo se da komponenta 'odmor' često izostane iz te divne ideje da provodite vrijeme zajedno i – uživate. Pritisci oko organizacije, zadovoljavanja potreba svih članova obitelji i upravljanja očekivanjima mogu stvoriti napetost koja umanjuje iskustvo odmora. Međutim, u Contessi to zaista nije slučaj. Dolazim iz mnogobrojne obitelji s kojom volim putovati i ovdje su mi kriteriji poprilično visoki. Ako putujete s djecom, možete biti bezbrižni. Concierge koji, osim što je na raspolaganju za sve vaše zahtjeve, ujedno nudi mogućnost brige za vaše najmlađe. I to one brige koju roditelji najviše vole - u obliku aktivnosti i animacije.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Contessa Luxury Retreat (@contessa.life)

Dok vi uživate u bazenu, teretani, masaži i sauni, na plaži ili u šetnji Lošinjem, vaši mališani su u dobrim rukama i mogu birati kako će provesti svoj dan. Razvijanje umjetničkih vještina, potraga za blagom, edukacijski programi uz upoznavanje prirode, bicikliranje, izrada herbarija, badminton, kupanje u bazenu ili gledanje omiljenog animiranog filma uz kokice u privatnom kinu, samo su neke od aktivnosti tijekom kojih ih concierge animira i odgovorno brine za njih. Upravo je bogat dječji program i naglasak na edukativnom razvoju djece razlog zašto je Contessa pravo odredište za obiteljski odmor. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Contessa Luxury Retreat (@contessa.life)

Detalji čine razliku

Tijekom svog odmora u Contessi istinski sam shvatila što znači ona stara 'detalji čine razliku'. Boraveći u ovoj kući ne možete ne primijetiti, a u konačnici ne cijeniti, sav trud, ljubav, predanost i znanje koji su uloženi u cijeli retreat. Od prostornih i dizajnerskih detalja kojima se odaje počast Lošinju, velikim lošinjskim imenima koji su ostavili trag u hrvatskoj povijesti, masline koja je posađena one godine kada je Contessa isplovila i kao takva presađena u vrt vile, do onih profesionalnih, ugostiteljskih, gdje je svaka usluga dovedena do savršenstva s ciljem da se gost osjeća ugodno, opušteno i da zaista uvidi važnost dobrog odmora i zajedništva.

Quote icon Black quote icon

Promatrajući onu prekrasnu maketu Contesse Hilde u dnevnom boravku, sastavljenu od tisuću sitnih dijelova, vidjela sam simboliku izgradnje ove današnje Contesse, također sastavljenu od tisuću misli, ideja, želja, čime se dobio savršen proizvod. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Contessa Luxury Retreat (@contessa.life)

I sami boravak na Lošinju će vam goditi; sunce, more, privatnost posjeda i čisti zrak su neprocjenjiva vrijednost koju imate na samo par sati od Zagreba. Ja ću se ovamo sa svojom obitelji definitivno vratiti! 

Lifestyle