Francoise Hardy
Profimedia //

Francoise Hardy

Iako je bila pjevačica, sama Hardy je najbolje opisala što ju je pretvorilo u household ime. „Da se ne odijevam tako kako se odijevam, nitko ne bi znao za mene.“ Nismo sigurni da je to istina: no, nije nam ni važno, jer je njezin utjecaj na modu i popkulturu toliko transgeneracijski, da ćemo ju zauvijek pamtiti.

Rođena i odgojena od strane samohrane majke (u braku) u Parizu, Francoise je imala mnogo trauma tijekom djetinjstva i života (odsutan otac, kasnije ubijen, psihički bolesna sestra koja je 2004. izvršila samoubojstvo). Jesu li te unutarnje borbe utjecale na njezinu glazbu? Tko zna: od slatke, zgodne, pristojna djevojke koja pjeva pop, pretvorila se u ženu koja inspirira glazbom. Stvarala je do dvijetisućitih. Osim toga, ali ne nevažno, bila je i muza, u vrijeme kad su te djevojke bile zaista važan dio ikonografije glazbe.

Hardy nije (samo) djevojka iz snova svake fashionistice koja žudi za coolnessom francuske ovlaš namještene frizure s nemarnim razmaknutim šiškama: ona je bila djevojka iz snova mnogih umjetnika. Commes de garcones po stihu iz njezine prve pjesme Tous les garçons et les filles dobio ime, a sam veličanstveni Bob Dylan opjevao ju je u svojim stihovima. Navodno je u nju bio zaljubljen i Mick Jagger, ali, tko nije bio zaljubljen u nju? Nastupala je na Eurosongu za Monaco, osvajala tabloide u vrijeme kad su bili rezervirani za cool djevojke; nosila je minice i grafički uzorak u šezdesetima; nosila je eyeliner i čizme, nosila je savršenu, samo za nju kreiranu Paco Rabanne haljinu od zlatnih pločica i dijamanata, nosila je sve boemski, opušteno i autentično, inspirirajući dio mode zauvijek.

Borila se s rakom dvadesetak godina, javno zagovarala pravo na eutanaziju, udala se za dugogodišnjeg partnera i oca svog djeteta iako nije cijenila brak kao instituciju; na crvenim je tepisima nosila i potpuno sijedu kosu, i savršeno, operacijama netaknuto lice, jednakim allureom kojim je nekad nosila mladost kojom je zaludila svijet.

Prisjećamo nekih njezinih ikonskih lookova. Good night Hardy.

Moda