Instagram @plantdecor1990
//

Instagram @plantdecor1990

Temperature lagano dosežu svoj vrhunac, a to se odrazilo i na biljke. Ako ste toplije dane jedva dočekali kako biste u vrtu uživali uz limunadu i dobru knjigu sada bi mogao biti dobar trenutak kada malo više pažnje posvetite sobnim biljkama! S dolaskom toplijih dana biljke u stanovima zahtijevaju adekvatnu njegu i brigu. 

Neke vrste biljaka bolje podnose vrućine i toplije dane od drugih, ali potrebno je obratiti više pažnje na njih da ih ne sprže sunčeve zrake ili da ne presuše. Kako bi vaš stan i dalje bio prava zelena oaza u ljetnim mjesecima, izdvojili smo nekoliko savjeta koji će pomoći da bi biljke bile sretne i zdrave u najtoplijem dijelu godine. 

Provjerite položaj biljke

Iako biljke trebaju biti smještene na izvor svjetlosti, neke biljke poput lončarica potrebno je zaštiti od prekomjernog sunca ljeti. Vašu biljku smjestite na izvor svjetlosti, ali pripazite da ono nije prejako kako ne bi oštetilo listove biljke. U ovom periodu godine poželjno je izbjeći prozorske klupice koje su na direktnom izvoru svjetlosti pa biljku premjestite u malo manje osvijetljeni dio prostorije. Ako na listovima biljke uočite smeđe mrlje, suhog tla ili bijele tragove to upućuje na to da biljka dobiva previše sunčeve svjetlosti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Matthew Lang (@theplantguy)

Zalijevajte češće

Ljeto može biti prilično zahtjevno za biljke, a dodatno otežava činjenica da je u zraku veliki nedostatak vlage pa biljke mogu presušiti brže nego zimi. Upravo iz tog razloga potrebno ih je više zalijevati, ali istodobno pripaziti da im ne date previše vode. Najbolji znak da je biljci potrebno više vode je suho zlo i uvenuli listovi. Kako biste redovito zalijevali vaše biljke, u ljetnim mjesecima možete napraviti novi raspored zalijevanja kojeg ćete se pridržavati. 

Okrećite biljke

Poznato je da biljke rastu prema svjetlu zato previše sunčeve svjetlosti s jedne strane može uzrokovati neravnomjeran rast biljke. Sunce se kreće tijekom dana za razliku od biljaka pa je poželjno da okrećete svoje biljke s vremena na vrijeme kako bi ona ravnomjerno rasla.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Plantsaddict _ houseplants _ indoorplants (@plantsaddict1990)

Presadite ih ako treba

Kako biljke rastu tako raste i njihovo korijenje. Ako do sada niste nikad presadili biljke u veću teglu razmislite o tom postupku ovog ljeta. Da biste primijetili je li biljci potrebno presađivanje, trebate ju izvaditi iz tegle. Ako ste primijetili da je biljka vezana za korijen to je znak da ju je potrebno presaditi. Veća tegla biljci će dati više prostora gdje će moći rasti i razvijati se, a istovremeno će biti zdravija. 

Odražavajte biljke čistima

Jeste li ikada razmišljali da je potrebno čistiti biljke? Ljeti kada se borimo s vrućinama vrlo često imamo otvorene prozore pa u prostoriju ulazi pelud, prašina i druge štetočine. Ako se puno prašine ili peludi nakupi na listovima biljke, može blokirati cirkuliranje zraka i protok sunčeve svjetlosti. Da biste taj problem spriječili, jednom tjedno vlažnom krpom obrišite biljke kako biste uklonili prašinu i pelud koja se nakupila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Plantsaddict _ houseplants _ indoorplants (@plantsaddict1990)

Lifestyle