Unsplash
//

Unsplash

Komarci i razne mušice su nepozvani gosti na terasama i balkonima za vrijeme vrućih ljetnih večeri. Uvijek se preporučuje da ih se otjera prirodnim putem stoga u nastavku donosimo nekoliko biljaka koje će vam biti najbolji saveznik. Osim što su funkcionalne, oplemenit će svaki prostor. Nije potrebno imati vrt nego će u nekim slučajevima i više nego dovoljne biti posude.

Geranij

Postoji nekoliko različitih vrsta geranija ali onaj limunski je specifičan zbog svog intenzivnog mirisa koji služi kao štit od komaraca. Njegovi ružičasti cvjetovi će ukrasiti svaki vrt ali treba pripaziti da ne stoji u djelu vrta u koji ne dopire dovoljno sunca.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Secret Garden (@secretgardenshopky)

Ružmarin

Ova vrlo raširena mediteranska biljka uspješno tjera komarce i mušice. Nije ga potrebno puno, dovoljna je tek jedna posuda jer ružmarin ima poprilično intenzivan miris.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Bowood Farms (@bowoodfarms)

Menta

Glavna prednost mente je što joj ne treba dugo da naraste i proširi se tako da je odlično rješenje u zadnji tren. Kako ne bi ugušila ostale biljke u vrtu, vrijedi ju ograničiti na nekoliko posuda. Uz komarce, tjera i miševe.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli A Bit of A HealtNut (@abitofahealthnut)

Neven

Neven je jedan od najpoželjnijih sastojaka u kremama, uljima zbog smirivanja opeklina i uboda. Ova bilja također jako dobro štiti od komaraca i ubija druge insekte poput lisnih uši. Kada se potpuna rascvjeta nakon redovitog zalijevanja, teglica se slobodno može premjestiti na sunce.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Amanda (@ajwildwayfarm)

Kadulja

Njezin miris također nije ugodan komarcima. Njezina svojstva se mogu pojačati ako se zapali lagana vatra i ubaci nekoliko listova. Naravno, treba paziti na intenzitet i obavezno ju ugasiti nakon ljetnih druženja na balkonima i terasama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Matt Berger (@sheriff_woody_pct)

Lavanda

Lavanda je vjerojatno najpoznatija i najvoljenija biljka Mediterana. Svojim ljubičastim cvjetovima će uljepšati svaki vrt, a vrlo uspješno tjerati komarce. Ne treba biti zasađena već se i suhi stručak biti sasvim dovoljan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Lavender By the Bay (@lavenderbythebay)

Lifestyle