Julien Duval //

U subotu su se zatvorila vrata dvadesetog izdanja ZagrebDoxa, jednog od najvažnijih događaja u svijetu dokumentarnog filma u regiji. Ovogodišnje izdanje festivala obilježilo je posebno slavljeničko ozračje, ispunjeno izvrsnim filmovima, nagradama i nezaboravnim trenucima.

Tradicionalno dodjelom nagrada i priznanja, te nedjeljnim projekcijama nagrađenih filmova, ZagrebDox je pokazao svoju posvećenost predstavljanju najboljeg od svjetske dokumentaristike. Osim toga, festival je pružio priliku za osvježenje s posebnim DoXXL programima, koji su pokrivali različite teme poput radničkih prava, mode, mira u Gazi, deepfake tehnologije i posljedica seksualnog nasilja.

Julien Duval

Julien Duval

Jedno od iznenađenja ovogodišnjeg izdanja bila je promocija čelnika ZagrebDoxa, Nenada Puhovskog i Hrvoja Pukšeca, u uloge umjetničkog odnosno izvršnog direktora festivala. Nenad Puhovski je također nagrađen posebnim pečatom za njegov doprinos Festivalu, ali i filmskoj i kulturnoj sceni Hrvatske i Europe.

Veliku pažnju privukao je i film prikazan na zatvaranju, "Jedina zemlja", kojeg potpisuje palestinsko-izraelski kolektiv četvero mladih aktivista. Film je osvojio nagradu publike Aviteh, uz izvrsnu prosječnu ocjenu 4,91, te je predstavljao snažan čin kreativnog otpora apartheidu, istražujući put prema jednakosti i pravdi.

Julien Duval

Julien Duval

Nenad Puhovski, osvrćući se na festival, istaknuo je kontinuitet i dosljednost ZagrebDoxa tijekom proteklih 20 godina, naglašavajući važnost održavanja festivala uživo, bez online prikazivanja filmova. Istaknuo je da je festival mjesto susreta, gledatelja s filmovima i autorima, te da je publika nagradila povjerenjem i odanošću.

Julien Duval

Julien Duval

Izvršni direktor Hrvoje Pukšec dodao je da je ovogodišnje izdanje bilo izazovno organizacijski, ali je istaknuo ponos na tehničku besprijekornost projekcija i veliku posjećenost kina. Vrijednost ZagrebDoxa leži ne samo u projektiranju najboljih dokumentarnih filmova, već i u nesebičnom doprinosu volontera koji čine srce festivala.

Julien Duval

Završetkom 20. izdanja ZagrebDoxa, ljubitelji dokumentarnog filma već s nestrpljenjem iščekuju 21. izdanje koje će, nadamo se, donijeti još više inspiracije, promišljanja i nezaboravnih filmskih trenutaka.

Lifestyle