launchmetrics //

Prirodno sušenje kose često se čini kao najjednostavnija i najzdravija opcija za kosu. Bez toplinskog oštećenja koje dolazi s feniranjem, mnogi vjeruju da će kosa ostati zdravija i sjajnija ako se jednostavno pusti da se osuši na zraku. No, istraživanja i mišljenja stručnjaka za kosu pokazuju da prirodno sušenje kose može imati nekoliko negativnih posljedica, čak i većih od sušenja kose fenom. Evo 5 razloga zbog kojih ove jeseni i zime izbjegavamo sušenje kose prirodnim putem:

1. Dugotrajno izlaganje vlazi slabi kosu

Kosa je najosjetljivija kada je mokra. Kada su vlas kose i kutikule natopljene vodom, one se šire i postaju sklonije pucanju i oštećenju. Prirodno sušenje može trajati satima, pa dugotrajno zadržavanje vlage dovodi do slabljenja strukture vlasi, što povećava rizik od lomljenja.

launchmetrics //
launchmetrics //

2. Povećava rizik od peruti i iritacije vlasišta

Vlasište koje ostaje vlažno dulje vrijeme idealno je okruženje za razvoj bakterija i gljivica, što može dovesti do pojave peruti, svrbeža ili čak infekcija vlasišta. Osim toga, vlaga može začepiti folikule dlake, što ometa njihov prirodni rast i može uzrokovati dodatne probleme poput opadanja kose.

3. Kosa može postati beživotna i bez volumena

Ako se kosa suši prirodno bez pomoći feniranja ili oblikovanja, često izgleda beživotno, spljošteno i bez volumena. Zbog gravitacije, vlaga povlači kosu prema dolje, čineći je teškom i slabom, a rezultat je "obješena“ kosa bez željenog oblika i definicije.

launchmetrics //

4. Produženo vrijeme sušenja u hladnijim uvjetima

Osobito u hladnijim mjesecima, prirodno sušenje kose traje poprilično dugo, ostavljajući vas s neugodnim osjećajem vlage, posebno oko vrata i ramena. To može dovesti do prehlada, pa čak i upala grla ili pluća, posebno ako izađete s mokrom ili polusuhom kosom vani. 

launchmetrics //

5. Neujednačeni rezultati

Prirodno sušenje donosi neujednačene rezultate, osobito kod osoba s kovrčavom ili valovitom kosom. Umjesto definiranih, ravnomjerno oblikovanih uvojaka, kosa u većini slučajeva izgleda neuredno.

launchmetrics //
launchmetrics //

Kako pravilno sušiti kosu?

Iako prirodno sušenje zvuči kao bezopasna opcija, najvažnije je pronaći ravnotežu. Koristite fen s niskom temperaturom i toplinsku zaštitu kako biste osigurali da kosa zadrži zdravlje i sjaj. Također, važno je koristiti mekani ručnik ili pamučnu majicu za nježno upijanje viška vlage prije sušenja, kako bi se smanjilo oštećenje kutikula.

 

Ljepota