POTRAŽITE U ČLANCIMA ELLE

Unesite traženi pojam (Min. 3 znaka)

Elle business talk

Razgovarali smo s Ivanom Tolj, uspješnom poduzetnicom koja sa suprugom stoji iza najboljeg hrvatskog vina

Lea Ladišić Marković

sjajno market business talk ivana tolj saint hills vinarija vino
Razgovarali smo s Ivanom Tolj, uspješnom poduzetnicom koja sa suprugom stoji iza najboljeg hrvatskog vina
© Privatna arhiva

Ako vas put odnese prema Pelješcu, vinarija Saint Hills jedno je od nezaobilaznih hedonističkih lokacija koje možete posjetiti. Razgovarali smo s jednom od vlasnica ove poznate vinarije čije je vino Ernest Tolj Dingač najbolje ocjenjeno hrvatsko vino.


Vino je jedna od temeljnih vrijednosti njezinog života, točnije Saint Hills tima koji u svaku kapljicu i butelju ulažu ljubav i trud. Iza vinarije Saint Hills koja je otvorena 2006. godine stoji bračni par - Ivana i Ernest Tolj, a upravo s Ivanom smo razgovarali o poslovanju, svijetu vina, uspjehu... A, njihova vina 15. i 16. prosinca bit će izložena i na Sjajno Marketu koji se održava u kući arhitekture Oris. Ivana nam je otkrila više o projektu Cantine kojeg pokreću na proljeće te nam je preporučila najbolje vino koje možete izabrati na blagdanskom stolu. 

 Za početak, otkrijte nam kako je izgledao vaš poslovni/životni put do osnivanja vinarije 2006. godine?

Kako sam vrlo mlada ušla u ovaj posao, moj poslovni put do osnivanja vinarije bio je zanemariv. Što se životnog puta tiče, imala sam tada već obitelj, djecu te završen studij financija, veliku ljubav prema vinu i želju za stvaranjem s Ernestom.

Kako je vino uopće ušlo u vaš život?

Dogodilo se slučajno, kao i sve dobre stvari u životu. Imali smo želju, kao ljubitelji vina i svega što vinska kultura nosi, posaditi mali vinograd i okušati se u izradi vlastitog vina - drugačije nego je to bilo kućno vino s kojim smo odrasli. Paralelno s time, jedan dugogodišnji prijatelj i suradnik došao je s prilikom koja je njemu ponuđena, koja je za njega bila prevelika i ponudio je da mu se priključimo. Bila je to koncesija na netaknutu zemlju u Komarnoj (danas vinograd Sv.Roko) što smo vidjeli kao odličnu priliku. Tako smo počeli s našim dijelom koji je iznosio 17 hektara i nije baš bio mali vinograd, a tako je ujedno i nastala mlada vinska regija Komarna, jer su nakon toga mnogi prepoznali veliki potencijal te divne vinorodne padine. Tada je i naša ideja krenula rasti: gledali smo koja su najbolja mjesta za vina koja smo htjeli te smo kupili zemlju na Dingaču i u Istri, u Radovanima, i krenuli sa sadnjom našeg sna.

Otkrijte nam više o samom uređenju vinarije i dodatnim sadržajima koje nudite… 

Vinaria (kako ju zovemo) na Pelješcu je divna, stara kuća koju smo obnovili i prilagodili potrebama proizvodnje crvenog vina. Ona predstavlja za posjetitelja mali presjek naše filozofije: od berbe do odležavanja i arhive. Tamo se vina kušaju i razumiju bolje nego igdje jer je priča o njima upravo pred vama. Uskoro otvaramo i novu vinariju, gdje se stvara čarolija bijelih vina, u Radovanima u Istri - naša Cantina Istriana. Ovdje će se kušati vina i dobra istarska spiza, sada bliže Zagrebu.

Vinaria na Pelješcu

Koje su posebnosti Saint Hills vinarije?

Vjerujem da je svaka priča u koju je utkana ideja s ljubavlju posebna. Mi imamo vinograde u tri ponajbolja vinorodna područja u hrvatskoj: Dingač, Komarna, Istra. Možda nas razlikuje to što nismo vezani samo za jednu regiju. Naša ideja je dobiti najbolje od naše zemlje i grozdova koji nam prođu kroz ruke. Kod kvalitete ne radimo kompromise, ni pod cijenu preskakanja berbe. Također, jako volimo ljepotu i igru riječima: naše etikete, boce i sve što radimo moraju imati malo seksepila, a dosada ne dolazi u obzir.

Neka vaša vina glase za najbolja u hrvatskoj povijesti… Koliko je izazov održavati izvrsnost i koliko napore ulažete u inovacije i kvalitetu?

Kvaliteta je naš benchmark. Vino je uvijek podležno sudu kušača, tako da ovisi i o njegovom ukusu, pa nije moguće standardizirati postupke kojima ćete dobiti izvrsnost i u tome je ljepota igre. Trudimo se u vinskom svijetu pratiti sve inovacije koje će nam biti od pomoći da naše vino bude bolje, ne zanemarujući pritom postupke koji su godinama davali najbolje rezultate na sorti. Kombinacija toga se svake godine pokazala kao najbolje rješenje. Naš enološki tim je sazdan od iskustva i mladosti, pa imamo benefite sa svih strana.

U poslovnom smislu uvijek ganjamo neki cilj, uspjeh…Što vama predstavlja uspjeh i je li se njegova definicija promijenila s vremenom?

Baš dobro pitanje! Sigurno se njegova definicija promijenila s vremenom. Kako postignemo neki cilj, javlja se novi, malo veći san. Jedna stvar ostaje konstanta: uspjeh je održati kvalitetu na visini sve ove godine, ostati zanimljiv, a pritom još uvijek uživati u tome - kako se kaže, kao mala djeca!

Kako je raditi u svijetu vina, u čemu najviše uživate?

Vinski posao za mene je jedan od najljepših poslova. Ljudi u tom okruženju uglavnom imaju osmjehe na licu, vezani ste za lijepe trenutke, dobru hranu, vesela lica. Da bi tako bilo, cjelogodišnji rad velikog tima treba 'štimati'. Ali, na kraju svega, teškog rada i organizacije, ponosno otvorite bocu i to je taj rezultat. Nije tako u baš svakoj branši.

Koje su po vama ključne osobine uspješnih ljudi i što najčešće stoji na putu do uspjeha?

U životu sam o uspjehu najviše naučila od mog Ernesta, i o tome mogu govoriti. U tom slučaju ključne su osobine upornost i ne odustajanje. Kad sve padne u vodu, napravi još jedan korak. Pa još jedan. Na kraju se ti koraci nekako spoje u stepenice prema uspjehu. Na putu do uspjeha vam stoji sve ako to gledate kao blokadu, a ne stoji ništa ako gradite svoj put oko njih.

Je li se ženama još uvijek teže probijati u poslovnom svijetu? Jeste li se susreli s predrasudama?

Moram reći da je vinski svijet još uvijek pretežno ‘muški’, iako se to polako mijenja. Predrasude su dosta prisutne, i teže je postići respekt u razgovoru, ili ne biti figura ljepote u cijeloj priči. Mislim da su najbolji put prema promjeni vidljivi rezultati. Sve više žena u ovom poslu ima zaista divne rezultate u boci, uspjehe u prodaji i prezentaciji i to se ne može osporiti. Ja sam za to da nas se sve prosuđuje po rezultatima.

Koji je najveći izazov vašeg posla i nameće li suvremeno vrijeme neke nove izazove?

Najveći izazov našeg posla je borba s prirodom koja s godinama postaje nedpredvidljiva i kojoj se na godišnjoj bazi prilagođavamo uz velike troškove. To je jedini problem kojem se ne može doskočiti, već mu se samo možemo prilagoditi. Svi drugi izazovi su kao i u drugim poslovima: radna snaga, političko okruženje, loša regulativa i slično. Ono što je do nas, nije izazov, nego nešto što možemo popraviti. 

Koliko pažnje pridajete marketingu i na koji način održavate odnos sa svojim klijentima? Koliko je ‘vjernost’ važna u ovom poslu?

Marketing je vrlo bitan u ovom poslu jer nas vodi do toga da netko zaista kupi tu bocu i isproba sav naš trud u agronomskom i enološkom dijelu procesa. Trudimo se biti prepoznatljivi i uvijek zanimljivi, a i dostupni. Marketing u današnje vrijeme ima više dimenzija, pa je vrlo lako upasti u copy/paste zamku. Trudimo se ostati svoji, pa sami uglavnom smišljamo ideje, inspirirani otvorenom bocom u sitne ure. Sve najbolje stvari su počele kao vrhunska fora.

Najveći izazov našeg posla je borba s prirodom koja s godinama postaje nepredvidljiva i kojoj se na godišnjoj bazi prilagođavamo uz velike troškove. To je jedini problem kojem se ne može doskočiti, nego samo prilagoditi. 

Uskoro se vidimo u Zagrebu na Sjajno Marketu - što nas očekuje, odnosno što pripremate?

Sjajno Market je sjajna prilika za užurbanog, a zahtjevnog kupca koji treba obaviti božićni shopping. Zaista je dobro biti dijelom tako pomno izabrane ekipe i među njima predstaviti i svoja vina. Darovi nas ne bi trebali opterećivati, nego radovati, a ovo je prilika za obaviti shopping na jednom mjestu s velikim guštom i fantastičnim izborom proizvoda naših proizvođača.

Koja vina vaše vinarije biste nam preporučili za blagdansku zabavu ili ručak?

Volim kazati kako je najbolje vino ono koje se vama najviše sviđa (smijeh). Mi uz blagdanski ručak prođemo cijelu lepezu: od St.Heelsa za aperitiv, preko bijelih uz predjela, do Dingača uz pašticadu i ET Dingača uz cigaru poslije ručka. Blagdanski ručak traje satima i zaista ima vremena za sve!

Uz čašu kojeg vina vi najviše uživate?

Ako je čaša vina u pitanju, Dingač je moj izbor.

Otkrijte nam nešto više o humanitarnoj strani vaše vinarije…

Naša vinarija godinama djeluje humanitarno, sva zarada koju ostvarimo prodajom našeg ET Dingača daruje se djeci u potrebi. Ove godine taj dio putem zaklade Saints Hills For Kids postao je služben, pa se na stranici www.saintshillsforkids.com može prijaviti svaka institucija koja radi s djecom koja su u potrebi ili svaka privatna osoba koja isto tako ima, ili poznaje, dijete u potrebi. Pa evo, ovim putem pozivam sve da se prijave kako bismo mogli pomoći onoma kojima je najpotrebnije, a ne mogu sami sebi pomoći.

Postoje li planovi za budućnost koje želite realizirati? Kako vidite budućnost vina na našim prostorima?

Kada ostvarimo jedan cilj, zacrtamo tri nova! Osim novog projekta Cantine koji sam spomenula, koja otvara vrata na proljeće, naši su planovi proširiti glas o vrhunskom hrvatskom vinu što šire po svijetu. Također, kao najbolje ocijenjeno hrvatsko vino ikad, naš ET Dingač s 99 bodova nam je postavio izazov, nedostaje nam taj jedan bod...

Hrvatska je dio starog vinskog svijeta po vinogradarstvu i vinarstvu, ali još uvijek nije prepoznata u svijetu kao vinska zemlja. Vjerujem da idemo u tom smjeru i da će vinski turizam postati veća stavka, koja će nam donijeti puno dobrih gostiju, ujedno i zahtjevnih, te će shodno tome kvaliteta konstantno rasti. Zaista imamo što za ponuditi!

TRENDING

Rijetki su oni koji na ovoj slici mogu pronaći svih 13 životinja. Jeste li među njima?
1

Rijetki su oni koji na ovoj slici mogu pronaći svih 13 životinja. Jeste li među njima?

Rijetki su oni koji na ovoj slici mogu pronaći svih 13 životinja. Jeste li među njima?

IQ test: Rijetki uspiju, pronađite djevojčino lice za 11 sekundi!
2

IQ test: Rijetki uspiju, pronađite djevojčino lice za 11 sekundi!

IQ test: Rijetki uspiju, pronađite djevojčino lice za 11 sekundi!

 Brzi IQ test: Pokušajte riješiti zagonetku i otkrijte koliko ste inteligentni
3

Brzi IQ test: Pokušajte riješiti zagonetku i otkrijte koliko ste inteligentni

Brzi IQ test: Pokušajte riješiti zagonetku i otkrijte koliko ste inteligentni

Možete li pogoditi koliko je ljudi na slici u 5 sekundi?
4

Možete li pogoditi koliko je ljudi na slici u 5 sekundi?

Možete li pogoditi koliko je ljudi na slici u 5 sekundi?

KVIZ: IQ test koji može riješiti samo 3% ljudi
5

KVIZ: IQ test koji može riješiti samo 3% ljudi

KVIZ: IQ test koji može riješiti samo 3% ljudi

Samo najinteligentniji mogu pronaći kockicu šećera za 8 sekundi!
6

Samo najinteligentniji mogu pronaći kockicu šećera za 8 sekundi!

Samo najinteligentniji mogu pronaći kockicu šećera za 8 sekundi!

KVIZ: Ovaj test će vam za 10 sekundi reći imate li visok IQ
7

KVIZ: Ovaj test će vam za 10 sekundi reći imate li visok IQ

KVIZ: Ovaj test će vam za 10 sekundi reći imate li visok IQ

KVIZ: Test od 5 sekundi koji će pokazati imate li visok IQ
8

KVIZ: Test od 5 sekundi koji će pokazati imate li visok IQ

KVIZ: Test od 5 sekundi koji će pokazati imate li visok IQ

NE PROPUSTITE

Razgovarali smo s mladim dizajnerom kojem je održivost na prvom mjestu

Razgovarali smo s mladim dizajnerom kojem je održivost na prvom mjestu

elle intervju

Place to go: Jedna lokacija za hedonističke užitke i fina vina

Place to go: Jedna lokacija za hedonističke užitke i fina vina

Moments

Tri vikend eventa koja su idealna prilika za last minute kupnju božićnih poklona

Tri vikend eventa koja su idealna prilika za last minute kupnju božićnih poklona

Božićni pop-up

Matea Pirić: 'Naša snaga su žene u upravi, marketingu, prodaji i dizajnu'

Matea Pirić: 'Naša snaga su žene u upravi, marketingu, prodaji i dizajnu'

Elle business talk

Mjesto na kojem ove godine pronalazimo sve božićne poklone

Mjesto na kojem ove godine pronalazimo sve božićne poklone

Sjajno

Najljepše ljetne vintage fotografije najvećih holivudskih zvijezda

Najljepše ljetne vintage fotografije najvećih holivudskih zvijezda

'old hollywood' vibes

 Riječ stručnjaka: Tri jela koja nikada ne naručujte u restoranu

Riječ stručnjaka: Tri jela koja nikada ne naručujte u restoranu

Odaberite nešto drugo

30 stvari koje morate učiniti prije nego što navršite 30

30 stvari koje morate učiniti prije nego što navršite 30

2023.07.12. 2 minuta čitanja

"TO DO" LISTA

Attention

Sadržaj koji želite pogledati sadrži elemente koji mogu imati štetan učinak na maloljetnike. Ako želite spriječiti maloljetne osobe u pristupu takvim sadržajima, koristite program za filtriranje!

Nemam više od 18 godina