Fotografije: Unsplash
//

Fotografije: Unsplash

Italija je uvijek dobar izbor za kratki vikend predah, a jedan od najljepših talijanskih gradova smjestio se u sjevernoj pokrajini Veneto. Riječ je o Veneciji koja svaki put oduševi svojom ljepotom. Venecija je glavni grad pokrajine Veneto, a davno prije bila je važna pomorska luka. Cijeli grad sagrađen je na vodi, točnije na drvenim kolcima, a brojni znanstvenici upozoravaju na problem da grad sve više iz godinu u godinu tone. U prošlosti je bila dio Mletačke republike i njezin glavni grad pa se tako po gradu mogu vidjeti građevine koje su nastale u to doba. Grad nema niti jednu cestu nego ima kanale koji povezuju cijeli grad, a glavno prijevozno sredstvo su brodovi i gondole.

Idealna je destinacija za sve one koji traže bjeg od stvarnosti, žele se odmoriti od užurbanog života, udahnuti malo svježeg morskog zraka, a činjenica da se nalazi na četiri sata vožnje od Zagreba čini je još pristupačnijom i atraktivnijom. Od raznih povijesnih znamenitosti, bogate gastronomske ponude i kulturnih događanja Venecija ima mnoštvo različitog sadržaja za ponuditi turistima. 

Ovo su neka od mjesta koje se svakako treba posjetiti ako planirate izlet u Veneciju.

Duždeva palača

Duždeva palača jedna je od simbola Venecije, a od velike je povijesne važnosti. Sagrađena je u 14. stoljeću te je tijekom godina služila kao rezedencija za čak 117 duždeva. Palača je uređena u gotičkom stilu. Danas kada više nema duždeva koji su na vlasti palača ima malo drukčiju, ali jednako bitnu funkciju. Unutar zidova palače nalazi se muzej koji je otvoren za javnost. Zanimljivost o Duždevoj palači je da je najprije sagrađena još u 9. stoljeću kada je služila kao svojevrsna tvrđava.

Fotografije: Unsplash

Fotografije: Unsplash

Trg svetog Marka

Nedaleko od Duždeve palače nalazi se i glavni gradski trg. Centar je zbivanja svih događaja, mjesto gdje se ljudi okupljaju te je sve prepuno kafića i restorana. Do trga možete doći brodom, a na samom trgu dočekati će vas hrpa golubova. Na trgu se još nalazi toranj sa satom, zvonik i bazilika sv. Marka koju možete posjetiti. 

Fotografije: Unsplash

Fotografije: Unsplash

Most uzdaha

Još jedna gradska turistička atrakcija nedaleko od trga i Duždeve palače je Most uzdaha. Za sve koji kada odu na putovanje moraju imati barem jednu Instagram worthy sliku zasigurno će je imati na Mostu uzdaha. Inače most služi da spoji novi dio Duždeve palače sa zatvorom koji se prije nalazio na tom mjestu. Vjeruje se da je most dobio ime po uzdasima zatvorenika kojima je pogled s mosta kroz prozorčiće bio jedan od zadnjih doticaja s vanjskim svijetom prije odlaska u zatvor gdje bi služili svoju kaznu. 

Fotografije: Unsplash

Fotografije: Unsplash

Veliki kanal

U užem centru Venecije ne postoji niti jedna sagrađena cesta nego su sve kuće i znamenitosti povezane kanalima. Najpoznatiji i najveći je Canal Grande ili u prijevodu Veliki kanal. Kroz kanal se možete voziti na gondolama koje su također jedan od zaštitnih simbola Venecije. Kanal ima četiri mosta koji povezuju dva dijela grada, a najpoznatiji je most Rialto. 

Fotografije: Unsplash

Fotografije: Unsplash

Venecijanski karneval

Svake godine u veljači se u Veneciji održava najpoznatiji europski karneval pod maskama. Tijekom karnevala grad je krcat turistima, ali i brojnim domaćima koji iz godine u godinu se maskiraju ovisno o temi koja je zadana. Raskošne maske svatko će na ulici prepoznati, a također ih možemo svrstat među simbole grada. 

Fotografije: Unsplash

Fotografije: Unsplash

Vožnja gondolom

Romantičari će sigurno uživati u ovom iskustvom. Vožnja gondolom kroz gradske kanale poseban je ugođaj u kojemu će svi uživati, ne samo oni koji idu sa svojim boljim polovicama na putovanjima. Tako ćete doživjeti grad iz jedne druge perspektive, a pritom uživati u dobrom društvu i znamenitostima. 

Fotografije: Unsplash

Fotografije: Unsplash

 

Lifestyle