Freepick //

Cvijeće ima tu moć da uljepša svaku prigodu, bilo da je riječ o vjenčanju, rođendanu, godišnjici braka ili nekom drugom događaju. Međutim, uživanje u predivnom buketu ne traje predugo s obzirom na to da već nakon nekoliko dana cvijeće uvene i onda ga možemo baciti. Učeći kako očuvati cvijeće, možete ih pretvoriti u trajne suvenire koji će vas zauvijek podsjećati na određeni posebni trenutak, a u nastavku donosimo nekoliko kreativnih ideja koje možete napraviti sami kod kuće.

Freepick

Sušenje

Vješanje cvijeća naopako na suhom, dobro prozračenom mjestu jedan je od najjednostavnijih načina za očuvanje. Ova metoda najbolje djeluje za cvijeće s čvrstim stabljikama, poput ruža i lavande. Kada se osuši, cvijeće se može aranžirati u šarmantne suhe bukete ili koristiti za ukrašavanje vijenaca i drugih dekorativnih komada.

Prislanjanje

Prislanjanje cvjetova je isproban način očuvanja koji vam omogućuje stvaranje cvjetnih aranžmana s vintage šarmom. Jednostavno stavite cvijeće između stranica teške knjige, poput enciklopedije, i ostavite ga da se osuši otprilike tjedan dana. Kada se osuše, ovi prislonjeni cvjetovi mogu se koristiti za ukrašavanje čestitki ili uokvireni kao elegantna zidna umjetnost.

Unsplash

Laminacija

Ova tehnika koristi laminirani papir i termički laminator kako bi se cvjetovi očuvali u njihovom prirodnom obliku i boji. Cvjetovi se raspoređuju na papir, prekrivaju laminiranim papirom i zatim prolaze kroz laminator. Očuvani cvjetovi mogu se koristiti za izradu kartica, ukrasnih ploča ili čak stolnih podmetača.

Glicerin

Cvjetovi se stavljaju u otopinu glicerina i vode te se ostavljaju nekoliko tjedana. Nakon što cvjetovi upiju otopinu, postaju fleksibilniji i mogu se koristiti za izradu vijenaca ili ukrasnih aranžmana.

Zamrzavanje

Zamrzavanjem cvjetova zadržavate njihovu svježinu i boju. Cvjetovi se stavljaju u posudu s vodom i stavljaju u zamrzivač, a kada se cvjetovi zamrznu, mogu se koristiti za izradu ukrasnih kocki leda ili čak za ukrašavanje torti i drugih desertnih poslastica.

Unsplash

Sol

Sol se koristi za apsorpciju vlage iz cvjetova, čime se očuvava njihov oblik i boja. Cvjetovi se stavljaju u posudu s grubom soli i ostavljaju da se suše nekoliko tjedana. Nakon toga se vade iz posude i suše na zraku.

Unsplash

Ove metode su samo neki od mnogih načina kako očuvati ljepotu cvijeća i pretvoriti ih u trajne suvenire. Važno je eksperimentirati s različitim tehnikama i prilagoditi ih prema vrsti cvjetova i željenom konačnom izgledu.

Lifestyle