Tilda swinton
chanel //

Tilda swinton

Nezapamćene ovacije nakon premijere filma „The Room Next Door“, ovjenčanog Zlatnim lavom u Veneciji, dobrim dijelom bile su upućene upravo Tildi Swinton, nositeljici jedne od glavnih uloga, one smrtno bolesne novinarke Marthe.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli ELLE Croatia (@ellecroatia)

Čini se da je osebujna britanska oskarovka u kreiranju ovako kompleksne uloge još jednom pomaknula svoje profesionalne, a uz neizbježno suočavanje s vlastitim strahovima i mrakovima i osobne granice. Izazov dostojan jedne prave – Škorpionke.

Što o Tildi kažu zvijezde?

Katherine Matilda Swinton rođena je 5. studenog 1960. u Londonu, u uglednoj tradicionalnoj obitelji. Iako je zapravo britansko-škotsko-australskih korijena izjašnjava se kao Škotkinja, a diploma iz društvenih znanosti s prestižnog, ali i konzervativnog Cambridgea ne smeta joj da javno istupa kao gorljiva ljevičarka. Tilda je svestrana umjetnica i performerica, mnogostruko nagrađivana art i mainstream glumica, modna ikona i dugogodišnja Chanelova ambasadorica, koja se još davnih dana sama proglasila queer osobom.

Tildino vrijeme rođenja nije poznato pa tako ni znak na Ascendentu koji opisuje fizičko tijelo, točnije masku koju nosimo kroz život. Pokušajmo nagađati - distancirani ekscentrični Vodenjak, kreativni, modno zaigrani Lav, inteligentni bespolni Blizanci, ili je možda dvostruki Škorpion? Teško je znati, jer Tilda po svojoj pojavnosti objedinjuje sve navedeno.

Ipak, ono što daje pečat njezinoj osobnosti je stellium planeta u znaku strasnog i beskompromisnog vodenog Škorpiona, po mnogima najtajnovitijeg i najmoćnijeg, ali i najmračnijeg znaka Zodijaka. Kod Tilde stellium čine Sunce, Merkur i Neptun. Ego i um udruženi s Neptunom, planetom magije, onostranog i nadahnuća, nezaobilazno istaknutog u natalnim kartama kreativaca. Naglašena osobnost, intenzivan istraživački um, sugestivan način komunikacije, jaka intuicija i imaginacija, kao i sposobnost regeneracije, samo su neke od osobina koje ova planetarna kombinacija može podariti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Tilda Swinton (@swinton.tilda)

Mjesec, naša duša i emotivno tijelo, nalazi joj se u zračnom znaku Blizanaca,  pa tako osjeća stalnu potrebu za mentalnim poticajima, emotivnu znatiželju, ali i povremenu nestalnost kad su osjećaji u pitanju, što joj omogućava svojevrsnu “lakoću življenja“. Zapravo odlična protuteža snažnoj škorpionskoj energiji.

Kako Mjesec u Natalu ujedno simbolizira majku i majčinstvo, nije rijetkost da žene s Mjesecom u dvojnom znaku Blizanaca, uz još neke specifične aspekte, i same dobiju blizance, baš kao što je i Tilda majka sad već dvadesetsedmogodišnjih Xaviera i Honora. Možda bi se promjenjivim zračnim Blizancima, kojima sjedenje na dvije stolice nije strano, u kombinaciji s planetom ljubavi i odnosa Venerom u isto tako promjenjivom i slobodoljubivom Strijelcu, dalo pripisati i to što je prije petnaestak godina dobrano uzburkala javnost otvorenim priznanjem kako istovremeno voli dvojicu muškaraca. Dugogodišnjeg životnog partnera i oca svoje djece, poprilično starijeg Johna Byrnea, i u to doba još mlađahnog njemačkog umjetnika Sandra Koppa, s kojim danas povučeno živi na imanju u Škotskoj.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Sandro Kopp (@sandrokopp)

Mars u znaku kardinalnog vodenog Raka daje joj izraženu emotivnu i zaštitničku crtu, kao i istančane instinkte, ali i potrebu za povlačenjem u vlastitu ljušturu, tako da su joj, prema vlastitom priznanju, dom, obitelj i privatnost zapravo najvažniji u životu.  Kako se Mars kao planet akcije u ovom vodenom znaku uvijek ne snalazi baš najbolje, a ako se tome pribroji i naglašena škorpionska energija, slutimo da Tilda ponekad zna biti i „neugodna“. Prvenstveno prema sebi samoj, ali i prema drugima, posebno u situacijama kad se osjeća frustrirano ili ugroženo.

Svakako moramo spomenuti i drugu glavnu protagonisticu nagrađenog filma, Tildinu vršnjakinju, čuvenu američku glumicu Julianne Moore, koja tumači ulogu spisateljice Ingrid, Marthine ponovo pronađene prijateljice. Samo filmske?

Naime, unatoč tome što se njezino Sunce nalazi u znaku vatrenog Strijelca (znak Tildine Venere!), a sudeći po sasvim različitoj pojavnosti vjerojatno ne dijele ni isti znak na  Ascendentu, njih dvije se „iznutra“ astrološki neobično podudaraju. S Mjesecom, Merkurom i Marsom u identičnim znakovima, zapravo na vrlo sličan način i osjećaju i razmišljaju i djeluju.  

Odskače jedino Julianneina zemljana Venera u znaku tradicionalnog Jarca, što samo ide u prilog njihovoj vidno različitoj estetici i umjetničkom izričaju, a s obzirom na različit način života sigurno i dijelom drugačijim osobnim vrijednostima.

Kako su u astrološkom smislu neobično slične ne bi bilo iznenađujuće da su tijekom suradnje na filmu ne samo kreativno kliknule, već se i iskreno zbližile, pa vjerujemo da to što se u  Veneciji drže za ruke ipak nije samo standardna glumačka poza.

Kad se ovom posebnom astrološkom spoju pridruži i Almodóvarov „vještičji“ Mjesec u Škorpionu, koji ih obje nepogrešivo ćuti, dok sa svojim Suncem, Merkurom i Neptunom u zračnoj Vagi maestralno upravlja redateljskim kormilom, jedno je sigurno - nova zvjezdana trojka je rođena.

Horoskop