Imaxtree by launchmetrics //

Uz tradicionalne aktivnosti poput sadnje drveća, Dan planeta Zemlje služi kao platforma za globalne rasprave. Podsjeća nas na zajedničku odgovornost prema očuvanju našeg planeta i potiče na konkretne akcije pojedinaca, organizacija i vlada. 22.04. predstavlja svojevrsni ‘poticaj za buđenje’, a ako mu dopustimo, ili ako nas netko podsjeti, izvlači nas iz zone udobnosti i potiče na suočavanje s surovom stvarnošću našeg utjecaja na planet. Klimatske promjene, onečišćenje, krčenje šuma i gubitak bioraznolikosti više nisu samo hipotetske mogućnosti i daleke prijetnje.

Unsplash

Od aktivizma do globalne mobilizacije

Obilježavanje Dana planeta Zemlje započelo je 1960-ih, u razdoblju rastuće ekološke svijesti i aktivizma. Događaji poput razornog izlijevanja nafte uz obalu Santa Barbare u Kaliforniji 1969. šokirali su naciju i potaknuli širu podršku zaštiti okoliša. Inspiriran studentskim antiratnim pokretom, senator Gaylord Nelson zamislio je nacionalni dan posvećen pitanjima okoliša, što je rezultiralo prvom proslavom Dana planeta Zemlje 22. travnja 1970. Danas je Dan planeta Zemlje postao globalni fenomen, mobilizirajući milijarde ljudi u više od 190 zemalja. Inicijative poput čišćenja plaža samo su dio šireg spektra aktivnosti koje ovaj dan potiče na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Svjetski lideri se zauzimaju za očuvanje planeta

Svjetske tvrtke i lideri sve više pokazuju osjetljivost prema očuvanju planeta Zemlje te sve češće uključuju ekološke akcije u svoje poslovne strategije. Osim što to čine zbog društvene odgovornosti, prepoznaju i važnost izgradnje pozitivnog imidža među potrošačima putem održivih praksi. Brojne tvrtke provode različite ekološke inicijative, uključujući smanjenje emisija plinova, prelazak na obnovljive izvore energije te promicanje smanjenja otpada i recikliranja. Također, sve više njih usvaja održive prakse u lancu opskrbe, odabirom dobavljača koji promiču održivost ili poticanjem na odgovorno korištenje resursa.

Lideri u poslovanju ističu važnost očuvanja okoliša putem javnih izjava, kampanja i suradnji s organizacijama za zaštitu okoliša. Neki od njih postavljaju ambiciozne ciljeve održivosti te transparentno izvještavaju o napretku prema tim ciljevima kako bi demonstrirali svoju predanost očuvanju okoliša.

Imaxtree by launchmetrics

U Hrvatskoj postoji inspirativan primjer tvrtke koja svojim kampanjama aktivno podiže svijest o važnosti očuvanja Zemlje i promiče koncept održivosti u svakodnevnom životu. Kroz kreativne i edukativne kampanje, poput one s dizajnerom nakita Nenadom Soviljem i izradom medaljona od starih uređaja, tvrtka Hrvatski Telekom i ove godine potiče ljude na promišljanje o ekološkim izazovima te ih potiče na konkretne akcije za očuvanje okoliša. Njihove kampanje ne samo što informiraju javnost o važnosti recikliranja, smanjenja otpada i energetske učinkovitosti, već i potiču ljude da preispitaju svoje navike i donose održive odluke u svojoj svakodnevici. 

Nenad Sovilj, renomirani umjetnik i dizajner nakita, dizajnirao je seriju medaljona, izrađenu od dijelova starih mobitela i elektroničkih uređaja.

Nenad Sovilj, renomirani umjetnik i dizajner nakita, dizajnirao je seriju medaljona, izrađenu od dijelova starih mobitela i elektroničkih uređaja.

HT-ov poziv za očuvanje planeta: Više od 23.000 Mobitela reciklirano za godinu dana

Povodom Dana planeta Zemlje, obilježavajući godinu dana od pokretanja inicijative ‘Poziv koji ne propuštaš’ usmjerene na zaštitu okoliša, Hrvatski Telekom (HT) ističe izvanredne rezultate svoje platforme. Ova inicijativa fokusira se na efikasnije korištenje prirodnih resursa, promicanje kružnog gospodarstva te odgovorno upravljanje elektroničkim otpadom, među ostalim temama održivosti.

HT-ov Poziv prikupio više od 23.000 starih mobilnih telefona, za koje je HT osigurao odgovorno zbrinjavanje. Ovaj impresivan rezultat ne samo da sprječava emisiju više od 8,6 tona CO2, već i pokazuje angažman kompanije u suočavanju s brzim rastom elektroničkog otpada.

Kroz ovu inicijativu, HT podiže svijest o važnosti recikliranja i odgovornog postupanja s elektroničkim uređajima. U vremenu kada građani posjeduju više električnih uređaja nego ikad prije, angažman pojedinaca i kompanija postaje ključan u rješavanju ovog problema.

Imaxtree by launchmetrics

Elektronički otpad je jedna od najbrže rastućih kategorija otpada, ali samo mali postotak njega je pravilno zbrinut ili recikliran. HT ističe da je svaka tonu zbrinutog elektroničkog otpada važna jer izbjegava emisiju dvije tone CO2 te doprinosi očuvanju prirodnih resursa. Prema istraživanju HT-a, u Hrvatskoj se nalazi oko 4,5 milijuna aktivnih mobitela, dok je stovremeno pronađeno 5 milijuna nepotrebnih uređaja. S obzirom na brzinu zamjene mobitela, postoji zabrinutost zbog potencijalnog rasta e-otpada te njegovih ekoloških i zdravstvenih posljedica.

Osim ekoloških aspekata, važno je spomenuti i ekonomske implikacije proizvodnje novih uređaja. Na primjer, proizvodnja jednog pametnog telefona zahtijeva 12.760 litara vode, dok se re-upotrebom 100 kg pametnih telefona sprječava emisija 361 kg CO2e. Inicijative poput ‘Poziva koji ne propuštaš’ ne samo da promiču održivost, već i potiču pojedince i tvrtke na akciju u borbi protiv rastućeg problema elektroničkog otpada.

Nemoj propustiti ‘Poziv koji ne propuštaš’

Svatko može odgovoriti na 'Poziv koji ne propuštaš', te posjetiti bilo koji T-Centar diljem Hrvatske i donijeti svoju ICT opremu, uključujući mobitele, tablete, routere, fiksne telefone, medijske prijamnike, TV dekodere, punjače, prijenosne punjače, vanjske baterije, kabele, prijenosna računala i nosive uređaje poput satova, narukvica i slušalica, te ih odložiti u posebno označenu kutiju. Hrvatski Telekom će osigurati odgovorno i propisno zbrinjavanje svih prikupljenih mobitela i opreme u skladu s ekološkim standardima.

Imaxtree by launchmetrics

Pridruži se akciji i osiguraj da tvoja nekorištena oprema bude odgovorno zbrinuta. Svaki korak prema očuvanju okoliša je korak u pravom smjeru. Zajedno možemo ostaviti pozitivan trag za buduće generacije!

Lifestyle