Gillian Anderson
Profimedia //

Gillian Anderson

Seksualno zdravlje nije samo odsutnost bolesti ili poremećaja, već stanje fizičkog, emocionalnog, mentalnog i socijalnog blagostanja u vezi sa seksualnošću. To znači osjećati se sigurno i zadovoljno vlastitim tijelom, imati zdrave odnose, poštovati vlastite i tuđe granice, te biti informiran o svojoj seksualnosti. Seksualno zdravlje obuhvaća pravo na siguran, zadovoljavajući i odgovoran seksualni život, kao i pravo na slobodu od diskriminacije, nasilja i prisile.

Razgovor o seksualnom zdravlju često je tabuiziran, ali otvorena komunikacija je ključna za izgradnju zdravih odnosa. Među pojedincima koji ističu važnost seksualnog zdravlja i stavljaju tu temu u javni prostor je glumica Gillian Anderson. Najviše je pamtimo po ulozi Dane Scully iz legendarne serije X-Files, a novije generacije kao Jean Milburn u seriji Sex Education, poznatu seksualnu terapeutkinju i autoricu. 

Izgleda da je Anderson u toj ulozi došla na svoje, budući da ovog tjedna izdaje knjigu u kojom želi potaknuti žene diljem svijeta na razgovor o seksu, intimi, fantazijama i u kojoj će moći pronaći nadahnuće i snagu za prihvaćanje intimne strane sebe.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bloomsbury Publishing (@bloomsburypublishing)

Want: Sexual Fantasies by Anonymous je zbir anonimnih seksualnih fantazija žena iz različitih dijelova svijeta, uključujući i jednu koju je napisala autorica. Svaka od tih priča nosi sa sobom mješavinu želje, straha, intimnosti, srama i zadovoljstva, s krajnjim osjećajem oslobođenja. Svi ti iskazi otkrivaju najskrivenije kutke ljudskog uma i pokazuju koliko su iskustva i želje raznolike, bez obzira na prošlost ili iskustvo. I sama Andersen otkrila je za The Guardian kako je, iako je anonimo, osjećala sram prilikom pisanja svoje fantazije. Knjiga pokazuje kako su žene, iako se čini da smo u današnjem društvu sve otvoreniji, i dalje pogođene normama i strahovima od osude i ogolijevanja svoje intime. 

Lifestyle