Ponekad
promo //

Ponekad

Pod nazivom PONEKAD predstavljen je inovativan projekt usmjeren podizanju svjesnosti o simptomima i učestalosti emocionalnog sagorijevanja majki u postnatalnom razdoblju, a koje je često uzrokovano nedostatkom podrške majčine okoline. Autorica projekta je Jelena Ribić Pavelić, koja se dokazala kroz velik broj uspješnih projekata namijenjenih mentalnom zdravlju majki i djece te njihovom pravilnom odrastanju.

„Svjesne stvarnosti u kojoj se brojne mlade majke suočavaju sa simptomima emocionalnog sagorijevanja u tom važnom i posebno osjetljivom životnom trenutku, jako sam sretna i ponosna što su 24 žene odlučile postati ta podrška i napisati intimno pismo budućim majkama. Prisjećajući se teških, bolnih i zbunjujućih trenutaka vlastitog iskustva ranog majčinstva, u svojim pismima opisale su osjećaje koji su ih iznenadili, kojih su se ponekad sramile te one koje se ponekad nisu usudile podijeliti s okolinom zbog straha od osude“, istaknula je Jelena Ribić Pavelić, autorica projekta PONEKAD.

Kutija PONEKAD je poklon namijenjen trudnicama i mladim majkama, a sadrži 24 intimna pisma žena koje su nedavno prošle kroz to iskustvo. Svako pismo adresirano je osjećajem ili situacijom u kojoj je svakoj mami potrebna podrška. U svakoj kutiji nalazi se i jedno prazno pismo koje može ispuniti osoba (ili više njih) koja kutiju poklanja. Na taj način PONEKAD prestaje biti samo poklon, već postaje gesta podrške. Kroz svoje pismo možete mamu ohrabriti da vam se obrati u svim svojim stanjima, i kad je ponosna sama na sebe i kad se sama sebe srami. Kupnjom kutije PONEKAD ne podržavate samo mamu kojoj ste je poklonili, već će dio prihoda od svake prodane kutije omogućiti provođenje programa MAMA TREBA BITI DOBRO.

Ovaj program pokrenut je s namjerom da se majke osvijesti kako fizička i emocionalna iscrpljenost, zabrinutost i tuga nisu simptomi lošeg majčinstva, već znak da „mama ne može i ne treba biti sama“. Putem programa MAMA TREBA BITI DOBRO osigurat će se individualna podršku mladim obiteljima (majkama i očevima) kroz financiranje individualnog rada sa stručnjacima iz područja psihologije, psihoterapije, roditeljskih kompetencija i partnerske terapije. Glavni cilj programa je pomoći roditeljima čije je dijete (ili najmlađe dijete u obitelji) mlađe od 3 godine da nauče kako prevenirati emocionalno sagorijevanje te pomoći onima koji se već suočavaju s posljedicama istog. Ovaj program će se početi provoditi tijekom prosinca 2024. godine, a svi zainteresirani mogu se javiti putem e-mail adrese hello@ponekad.com te će im biti poslan obrazac za prijavu.. 

U današnje vrijeme opće je poznat pojam burnouta ili izgaranja na poslu, no roditeljsko emocionalno sagorijevanje je najvećem broju ljudi potpuno nepoznato. To je onaj osjećaj kad se majci čini da je njeno tijelo preslabo, kako je strpljenje posve nestalo, a raspoloženje previše krhko. Nadalje, javlja se i osjećaj da interes za nježno roditeljstvo polako nestaje, jer osoba jednostavno nema snage i energije. To su i svi oni dani kad osoba ne prepoznaje sebe kao roditelja, kad zna da i dalje voli svoje dijete ili djecu najviše na svijetu, no više ne zna kako biti nježna. U takvom stanju žena počinje vjerovati da više nije povezana sa svojim djetetom, zbog čega osjećaj tuge biva sve snažniji. Naposljetku, osoba počinje vjerovati kako je loša majka, a potreba za samoćom i izolacijom je sve izraženija. 

''Mentalno zdravlje djece posljednjih je godina velika tema kojom se, opravdano, kao društvo bavimo sve aktivnije. Ovim projektom želimo naglasiti kako je mentalno zdravlje djece odraz mentalnog zdravlja odraslih koji ih okružuju. Stoga vjerujemo kako su majke koje su DOBRO, najveći kapital ovog društva. S druge strane, one mame koji ne znaju kako biti dobro, no žele naučiti, najvrjednija su investicija. I zato, ako u svom životu imate mladu majku ili trudnicu, uz sve lijepe stvari koje im možete pokloniti, najljepši je poklon vaša podrška. PONEKAD je osmišljen baš kao poklon podrške.'', istaknula je autorica projekta.

Više informacija o projektu, obrazac za prijavu za program MAMA TREBA BITI DOBRO, kao i poveznica za kupnju PONEKAD kutije, dostupni su i putem službenog Instagram računa projekta.

Lifestyle