Grace Jones
Profimedia //

Grace Jones

Grace Jones je jučer na zagrebačkoj Šalati održala svoj drugi nastup u Hrvatskoj. Prvi put je nastupila u pulskoj Areni u sklopu šestog Dimensions festivala 2017 godine. Koncert u Zagrebu je s obradom „Nightclubbing“ Iggyja Popa i završila jednim od svojih najvećih hitova „Slave to the Rhythm“ s istoimenog albuma iz 1985. godine.

Ova jamajkanska glazbenica je prepoznatljiva po svom svojim odabirima kostima na koncertima, ali općenito po odjevnim kombinacijama koje su uvijek hrabre. Na Hurricane turneji je pjesmu „Slave to the Rhythm“ izvela s maskom mačke na glavi dok je oko bokova vrtjela hula hoop. Njezina glazba i modne kombinacije obilježavaju modu od 60-ih godina prošlog stoljeća. Iako se oduvijek htjela baviti glazbom, započela je kao uspješan model. Radila je s Yves Saint Laurentom u Parizu, surađivala s fotografima poput Guya Bourdina i Jean-Paul Goudea. Živjela je u New York Cityju za vrijeme kasnih 70-ih  pa je bila često gošća u kultnom klubu Studio 54 na Manhattanu. Jedno vrijeme je živjela u Parizu gdje je se družila s Karlom Lagerfeldom i Giorgiom Armanijem.  S obzirom njezin vrlo specifičan image, može začuditi činjenica da je Jones odrasla u izrazito strogoj, vjerski orijentiranom jamajkanskoj obitelji. „Moje odrastanje se vrtjelo oko biblije i fizičkog kažnjavanja. Tukli su nas za svako neslaganje i bilo je jače svakim većim neposluhom“ napisala je u knjizi „I'll never write my memories“.

Jones nakon 50 godina dalje inspirira i pomiče modne i glazbene granice. Osim glazbenika i glazbenica njezine generacija, Lady Gaga, Rihanna i Lorde su je navele kao inspiraciju. Njezin forte je što se nikad nije dala ograničiti čime je zauvijek promijenila zvuk i vizuru glazbenog svijeta. 

Pop kultura