Hedy Lamarr
Profimedia / //

Hedy Lamarr

Listajući Instagram, naišli smo na nekoliko zanimljivih videa koja u fokus stavljaju žene i sve izume koje su one kroz povijest osmislile, a bez kojih bi svakodnevni život bio apsolutno nezamisliv. Moramo priznati kako su nas videa itekako zaintrigirala s obzirom na to da je stvarno činjenica kako se u fokus uvijek stavljaju izumi i velika postignuća poznatih znanstvenika, a žene se često zanemaruje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Female Quotient® (@femalequotient)

Povod videa bio je Dan Žena kojeg smo slavili prije nekih mjesec dana, no nikada nije kasno da se prisjetimo svega onoga što su žene ostvarile. Upravo zato, u nastavku donosimo nekoliko velikih izuma žena bez kojih bi naš svakodnevni život izgledao skroz drugačije, a za koje velika većina ni ne zna da iza njih stoje baš žene.

Papirnate vrećiće

Zamislite samo scenu u kojoj se vraćate iz dućana, a sve voće i povrće koje ste kupili morate nositi u rukama. Nezamislivo zar ne? E pa, upravo je papirnate vrećice izmislila žena i to Margaret Knight 1986. godine.

Brisači na automobilima

Još gora scena bi bila ona bez brisač na automobiilu za vrijeme pljuska ili neke druge vremenske nepogode. Njih je izmislila Mary Anderson, agentica za nekretnine 1903. godine.

GPS

Kada smo kod automobila, GPS u istima nikada ne bi postojao da nije bilo Glady West, žene koja je kreirala matematički model koji je bio temelj za GPS kakvog danas poznajemo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gladys West (@gladys_.west)

Mašina za posuđe

Trebamo li uopće govoriti koliko bi nam život bio teži bez mašine za pranje posuđa? Nju je dizajnirala Josephine Cochrane 1886. godine i potom konstruirala uz pomoć mehaničara Georgea Buttersa, koji je postao jedan od njezinih prvih zaposlenika.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Josephine Cochrane (@josephine._.cochrane)

WiFi

Okej sve ove navedene stvari su na itekako važne za svakodnevno funkcioniranje, ali zamislite samo svijet bez WiFija. Hedy Lammar je bila suosnivačica frekvencijskog skoka koji je grao je značajnu ulogu u Drugom svjetskom ratu i na kraju je korišten za razvoj Wi-Fi-ja, Bluetootha i GPS-a. Američka glumica Hedy Lamarr možda nije doslovno izmislila WiFi - ta čast ide australskom bofinu Johnu O'Sullivanu - ali otkrila je prilično važnog prethodnika.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hedy Lamarr (@hedy.lamarr_)

 

 

Lifestyle