Već su nam dobro poznati trendovi lanenih košulja i hlača koji napune police s prvim porastom temperatura. No, s danima koji postaju sve topliji, dolazi i potreba za osvježenjem spavaće sobe.
Održivost i ekološka prihvatljivost lana
Često slušamo o važnosti održivosti, ekološki prihvatljivim i hipoalergenim materijalima. Upravo sve to, ali i puno više od toga donosi nam lan. Lan je prirodno vlakno dobiveno iz stabljika biljke lana. Lanene sjemenke rastu otprilike 100 dana, nakon čega se beru, najčešće strojevima, no postoji i mogućnost ručnog branja. Nakon branja slijedi ručno lomljenje stabljika kako bi se odvojio vanjski, neupotrebljivi dio, od unutarnjeg dijela stabljike koji se onda češlja u vlakna i prede.
Proces prerade lana – dugotrajan, ali vrijedan
Proces prerade lana u tkaninu je fizički i vremenski zahtjevniji nego prerada pamuka, što ga čini skupljim, no održivijim. Pri rastu zahtjeva manje vode i koristi manje štetnih kemikalija i pesticida, pa osim što štiti našu kožu, štiti i naš okoliš.
Prirodna regulacija temperature za ugodan san
Zahvaljujući prirodnoj regulaciji temperature, lan zimi zadržava toplinu, a u toplijim mjesecima nas hladi te je zato preferirani materijal jer omogućuje našoj koži da diše. U kombinaciji sa sposobnošću upijanja vlage i znoja, savršen je izbor proljetne i ljetne posteljine.
Idealno rješenje za osobe s alergijama
Osim toga, prigodan je i za ljude s alergijama zbog svojih hipoalergenih svojstava. Još jedna posebnost lana - sadrži silicijev dioksid koji sprječava rast bakterija odgovornih za fermentaciju. Tako se prirodno bori protiv bakterija zahvaljujući svojim antibakterijskim, antimikrobnim i protugljivičnim svojstvima.
Dugotrajnost i udobnost lanene posteljine
Iako je na dodir lanena posteljina grublja od pamučne, ona pranjem postaje sve mekša bez potrebe za dodavanjem velikih količina omekšivača zato što se pektin, koji povezuje vlakna, postupno razgrađuje. Također lanena tkanina je izdržljivija od pamučne, pa će vam se ulaganje u set lanene posteljine dugoročno isplatiti.