SHAWNY SANDER
Instagram //

SHAWNY SANDER

Prije rasprave o tom moćnom sastojku zvanom retinol, vrijedi napisati da je dio obitelji retinoida i izveden iz vitamina A. Retinol je najpoznatiji po anti-age beneficijama poput smanjenja bora i linija. U manjim postocima, za koje ne treba recept, je dostupan u raznim serumima i kremama. Retinol je najpopularniji u skupini retinoida kada je riječ o formulama bez recepta. Jedna od njegovim funkcija je da uzrokuje ljuštenje kože, ali upravo tu treba biti oprezan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SKINTEGRA (@skintegrabeauty)

“U početku se preporučuje da se započne s 0.25 ili 0.5 miligrama dva do tri puta tjedno te se onda ide u jačoj frekvenciji. Ono što je isto bitno je da osoba ima dobru hidratantnu kremu. Retinol se stavlja navečer, pričeka se i onda se stavi hidratizacija. Po danu se obavezno stavi zaštitni faktor, bilo ljeto ili zima" ističe doc. dr. sc. Ljiljana Hlupić. Nadalje ističe da osoba koja koristi retinol mora biti oprezna oko drugih tretmana kože. “Nije dobro kombinirati tretmane s kiselinama ako je osoba na retinolu poput hydra facial. Razlog je jer može izazvati dodatne kemijske reakcije na licu.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LAB (@thelabstore)

Međutim, kako je retinol moćan sastojak, važno je znati kako ga pravilno koristiti. Retinol se ne smije koristiti u jutarnjoj rutini jer koža u kombinaciji s suncem može postati crvena i općenito nadražena. Stoga svoj retinol za vrijeme jutarnjeg čišćenja lica ostavite u ormariću. Ono što svakako trebate izvaditi iz ormarića je SPF. Ne štedite na količini koju aplicirate na lice, jer retinol povećava osjetljivost kože na sunce. Što se tiče redoslijeda, nanesite ga nakon što očistite lice ili nakon tonera ako je dio vaše rutine. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SKINTEGRA (@skintegrabeauty)

Nadalje, doc. dr. sc. Hlupić kaže da se ne treba pretjerivati s retinolom. “Moje mišljenje je da se retinol ne koristi kontinuirano. Treba raditi pauze svaka dva, tri mjeseca na tjedan dana.” 

Pravilna upotreba retinola može značajno poboljšati izgled kože, ali je ključno biti strpljiv i pažljiv kako biste izbjegli iritacije.

Ljepota