Glami
//

Glami

U svijetu mode, svaka nova sezona donosi svoje uzbuđenje i inspiraciju, a proljeće ove godine nije iznimka. Trendovi koji dominiraju modnom scenom su moda 70-ih, romantični i otmjeni stilovi te modne kombinacije ispirirane bijelm sportom – tenisom.

GLAMI.hr, kao vodeća platforma za modno istraživanje, prati ove uzbuđujuće trendove i omogućava nam da istražimo najnovije modne kombinacije s lakoćom. GLAMI objašnjava kako se ovi trendovi manifestiraju na modnoj sceni, otkriva najbolje načine za njihovo nošenje te pruža praktične savjete kako ih uklopiti u svoj stil.

70-e ponovo dolaze na velika vrata

Povratak 70-ih u modu donosi svježu reinterpretaciju klasičnih elemenata tog razdoblja, naglašavajući boemski duh, psihodelične boje i uzorke, te ikonične siluete. Ovaj trend inspiriran prošlošću donosi retro karakter u suvremeni modni svijet, ističući autentičnost i slobodni duh karakteristične za 70-e godine.

70's

70's

Jedan od ključnih aspekata tog trenda je naglašena potražnja za obućom koja je bila popularna u 70-ima. Siluete tenisice poput adidas novih modela Country, SL72 i Samba ponovno su dobile veliku popularnost, ističući retro šarm i autentičnost tog vremena. GLAMIjevi kosnici pokazuju sve veći interes za modne dodatke karakteristične za stil 70-ih koji uključuju torbe od brušene kože, balerinke (porast pretaživanja za 7 %), ogrlice (+120 %), te udobne mokasinke (+ 27 %). 

Glami

Glami

Pored toga, vidljiv je i sve je veći interes za retro stilom, koji kombinira velike ovalne sunčane naočale s trapezastim, izblijedjelim trapericama, ponekad slojevito nošenim ispod krznenog kaputa uz usko pletivo. Ovakvi stilski izbori jasno odražavaju utjecaj 70-ih na suvremenu modu.

Girlcore: evolucija stila koja slavi ženstvenost i individualnost

Girlcore trend za 2024. godinu predstavlja spoj nostalgije, ženstvenosti i samopouzdanja u modi, potičući osnaživanje kroz izražavanje autentičnog stila i ljubavi prema sebi.

Romance

Girlcore

Girlcore trend predstavlja način izražavanja i umjetnost stvaranja osobnog stila koji odražava suštinsku ženstvenost i slobodu izražavanja. Ovaj je trend lako uklopiti u svakodnevnu garderobu. U ovom kontekstu, moda postaje sredstvo za prenošenje nostalgičnih osjećaja kroz uzorke inspirirane prošlošću - cvjetnih printeva, prugica ili retro grafika. Ženstvenost se postiže odabirom suknji A-kroja, haljina s puf rukavima ili naglašenih detalja na ramenima, istovremeno kombinirajući hrabre boje poput ružičaste, plave (porast pretraživanja za 35 %) ili bijele (+ 21 %) s nježnijim pastelnim tonovima. Teksture poput čipke, svile ili baršuna dodaju slojevitost i dubinu, dok se izražajni dodaci poput velikih naušnica ili upečatljivih ogrlica koriste za dodavanje osobnosti.

Detalj koji je prepoznatljivo obilježje ovog stila su mašne (porast pretaživanja za 50 %). One se mogu nositi kao ukras u kosi, na odjeći ili kao dodatak torbama i obući, dodajući slatki i razigrani element koji upotpunjuje ovaj izraziti modni stil.

Privlačnost Girlcore trenda ne leži samo u estetici, već i u njegovoj temeljnoj poruci samoprihvaćanja i ljubavi prema sebi. Prihvaćanjem ženstvenih stilova sa samopouzdanjem mijenjamo narativ o ženstvenosti i otvaramo put prema inkluzivnijoj budućnosti u kojoj vlada autentičnost, a svatko je slobodan izražavati sebe bez straha od osude. Ovaj trend podsjeća nas da moda nije samo odjeća koju nosimo, već i stavovi i vrijednosti koje zagovaramo.

Podignite svoj stil: Kako izgledati luksuzno unutar svakog budgeta?

Ovaj trend naglašava važnost postizanja sofisticiranog i skupocjenog izgleda bez potrebe za velikim troškovima. Umjesto toga, ključ je u pametnom odabiru odjevnih komada i poznavanju modnih trikova.

Jedan od trikova je ulaganje u kvalitetne osnovne, basic komade koji će trajati godinama. To uključuje dobro krojene traperice ili hlače neutralnih boja, jednostavne majice ili košulje visoke kvalitete te suknje koje se lako kombiniraju. Osim toga, statement  jakna ili kaput s klasičnim krojem može momentalno podići vašu modnu kombinaciju. Bitno je birati komade koji se dobro uklapaju s ostatkom garderobe i mogu se nositi u različitim prilikama.

Luxury

Luxury

Cipele i torbe također igraju važnu ulogu u postizanju luksuznog izgleda. Umjesto kupovanja velikog broja jeftinih komada, bolje je investirati u jedan par kvalitetnih cipela i torbu neutralnog dizajna koji će nadopuniti svaku kombinaciju.

Pametan odabir boja također može doprinijeti sofisticiranom izgledu. Neutralne boje poput crne, bijele, sive ili bež uvijek izgledaju elegantno i lako se kombiniraju. Ali hit boja koja će definitivno obilježiti ovo proljeće je bordo (boja burgundije) za koju je interes prema dostupnim podacima GLAMija porastao za impresivnih 333 %.

Naravno, pazite na sitnice i detalje. Ponekad je samo jedan mali detalj ili dobro složena kombinacija dovoljna da izgledate kao da ste upravo izašli s modne piste.

Tenniscore: Nova modna opsesija

Od besprijekornog stila na teniskom terenu koji svake godine obožavamo gledati na Wimbledonu, preko Naomi Osakine suradnje s Frankies Bikinisom 2021. godine, pa sve do stalnih interpretacija besprijekornih uniformi viđenih u brojnim luksuznim modnim kampanjama, nijedan sport nije postao tako povezan s modom kao tenis.

Glami

Glami

Teniski stil oduvijek je privlačio svojom trajnošću i beskrajnom prilagodljivošću. Suknje A-kroja, čisti lan, polo majice, neutralne boje i tenisice komadi su koji nadilaze sezone i mogu se kombinirati kako bi stvorili obilje čistih, lako nosivih modnih kombinacija. Ako uložite u kvalitetne komade, velika je vjerojatnost da će vas privlačiti još godinama. Stoga, usred uzleta trendova poput 'kapsularne garderobe' i 'clean girl estetike', nije iznenađenje što je ovaj trend zavladao TikTokom, a izgledno je da će tenniscore trend još neko vrijeme vladati i modnom scenom i društvenim mrežama.

Tennis

Tennis

Analiza pretraživanja GLAMI korisnika provedena je za razdoblje od 1.3. do 11.4. 2024. godine i napravljena je usporedba s istim razdobljem 2023. godine koristeći interne podatke prikupljene na modnoj platformi GLAMI. Metodologija uključuje praćenje trendova pretraživanja unutar platforme kako bismo identificirali promjene i obrasce u preferencijama potrošača tijekom navedenog vremenskog razdoblja.

Glami

Glami

Moda