© Unsplash
© Unsplash //

© Unsplash

Kako u modi, tako i u dizajnu interijera, koncept minimalizma već neko vrijeme zauzima središnje mjesto i to s jasnim razlozima. Prije svega, minimalizam naglašava funkcionalnost i čistu estetiku, koja stvara elegantnu i mirnu atmosferu, posebno poželjnu u prostoru za opuštanje. Iz tog razloga, brojni ljudi se prilikom uređenja spavaće sobe, odlučuju upravo za taj moderan pristup kojeg najčešće karakteriziraju bijele i neutralne boje.

Međutim, koliko god neki bili pobornici ovog trenda u uređenju, drugima je ipak dosta jednostavnih linija i neutralnih tonova i u svoje spavaće sobe žele unijeti malo više karaktera. No, stvaranje minimalističke spavaće sobe ne mora biti dosadan proces jer integriranjem raznih ideja i prilagođavanjem minimalistički elemenata svojim osobnim preferencijama, možete postići jednostavan i elegantan prostor koji je istovremeno obogaćen karakterom.

Boho minimalizam

Kombinacija toplih tonova, živih boja, organskih materijala i umjetničkih dodataka karakteristična je za boho stil. Ovaj pravac donosi toplinu i osobnost u prostor, stvarajući istovremeno jednostavnu i ugodnu atmosferu koja se postiže s pomoću šarenih tepiha,  mješavine tekstura, biljaka, drvenih dekoracija i sličnih elemenata. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mitzi Lighting (@mymitzi)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by studiorachana369 (@studiorachana369)

Igranje s moody bojama

Neutralne boje smatraju se vrhuncem modernog minimalizma, ali eksperimentiranje s jakim udarcima boja može iznenađujuće dobro funkcionirati u ovakvim prostorima. Osvježite prostor tako što ćete jedan zid prostorije bojati u neku od moody boja, recimo tamno zelenu i garantiramo kako će taj jednostavan potez pridonijeti harmoničnom spoju klasičnog i suvremenog prostora za opuštanje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @lifes_decor

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Too Poor for Farrow&Ball (@toopoorforfarrowandball)

Beskrajna sloboda bijele palete

Potpuno bijela paleta može pružiti osjećaj prostranosti i slobode, ključnih za male minimalističke spavaće sobe. Dodavanjem jednostavnih elemenata poput fotografija, neobičnih linija u boji po bijelim zidovima, polica ili drugih komada namještaja toplijih materijala, postići ćete ravnotežu koja unosi sklad i mir.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sonely Mateo Martinez (@sonelymateo)

Drveni paneli na stropu

Još jedan trik za minimalističko uređenje spavaće sobe je upotreba drvenih panela na stropu. Izraženi drveni elementi, poput kosog A-okvira ili izloženih drvenih greda, osim posebnog vizualnog dojma, u prostoriju unose i  dozu udobnost i karaktera kojoj težimo. Posebno ih volimo u spavaćim sobama u potkrovlju u kombinaciji s velikim prozorima. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 菱田工務店(長野県) ~長野で新築住宅~ (@hishidakoumuten)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Product.Only (@product.only)

Monokromatski pristup

Kada je riječ o monokromatskom pristupu dizajnu interijera, ključno je zadržati paletu boja što jednostavnijom. Naglasak na sivoj paleti može biti ključan za stvaranje elegantnog, jednostavnog, ali i toplog, privlačnog i zanimljivog prostora. Istraživanje različitih nijansi ove boje pruža dinamično iskustvo s neočekivanim naglascima, čineći je izvrsnim izborom za vaš projekt minimalističkog, a zanimljivog dizajna spavaće sobe.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Victoria’s interior design 🤍 (@victorias.interior.design)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Y:S Architects (@y.s.architects)

 

Lifestyle