Charli XCX i Mabel
profimedia //

Charli XCX i Mabel

Svaka društvena mreža bruji o novom albumu „brat“ britanske glazbenice Charli XCX. Album je izašao početkom lipnja, 7.6. te se od tada ne prestaje pisati i pričati o zelenom fenomenu koji je u potpunosti obuzeo pop kulturu. Ovo je njezin šesti studijski album, ali prvi koji se uspio probiti u mainstream. Čak i više od toga, jer doslovno svi pričaju o brat summer

@missysissycooper @india @Charli XCX #brat #charlixcx #360brat #fyp ♬ Club classics - Charli xcx
@charlixcx

BRAT WALL 4EVER

♬ 360 - Charli xcx

Što je to brat summer? Trendove i memeove s društvenih mreža nije svaki put najlakše objasniti jer su često konceptualni i ne doslovni. Ono što vizualno najviše određuje „brat summer“ je zelena boja mente što je boja naslovnice albuma. "Htjela sam odabrati uvredljivu nijansu zelene koja nije u trendu kako bih potaknula ideju da nešto nije u redu. Htjela bih da preispitamo naša očekivanja od pop kulture - zašto se neke stvari smatraju dobrima i prihvatljivima, a neke stvari smatram lošim? Zanimaju me priče koje stoje iza toga i želim provocirati ljude. Ne radim stvari da bih bila ljubazna”, objasnila je Charli XCX.

U videospotu za drugi singl albuma „360“ se nalaze glumica Julia Fox, model Gabbriette, glumica Chloë Stevens Sevigny te komičarka Rachel Sennott. Gabbriette i Fox spominje u tekstu pjesme: „I'm everywhere, I'm so Julia“ i „I'm your favorite reference, baby Call me Gabbriette, you're so inspired“. 

Zbog zelene boje albuma, pojavio se trend da apsolutno sve treba biti zeleno kako bi se postigao savršen brat summer. Piju se matche, boja se kosa, pronalaze se zeleni outfiti, jede se zelena hrana. Osim toga, trend podrazumijeva zabavu kao da ne postoji sutra, potpunu neopterećenost. Brat summer čak ide dalje od samog „brat“ albuma, kreiraju se razne party playliste za potpuno postizanje cilja. Vrijedi napomenuti da se ovaj trend ne treba shvaćati doslovno, već isključivo kao zabava.

@browndogdeli Having a brat summer at brown dog deli! @Charli XCX #brat #charlixcx #charlestonsc #browndogdeli #restaurant #cofc #collegeofcharleston ♬ 365 - Charli xcx

Razni slavni su se uključili u ovaj trend, pa je tako glumac Kyle MacLachlan snimio Instagram reel s pjesmom Charli XCX i Lorde „girl, so confusing“ u upečatljivoj zelenoj majci. Glumica Daisy Edgar-Jones je svom kolegi Glenu Powellu u intervjuu na radiju (ne)vješto objašnjavala pojam. Primjera je more, a sigurni smo da će se brat summer produžiti i na brat jesen i zimu.

@kissfmuk He’s so Julia !!!  Twisters is out in cinemas from the 17th July! 🌪️ #glenpowell #daisyedgarjones #twisters #brat #bratsummer ♬ original sound - KISS

Na nedavno održanom Glastonburyju se čekalo u redu za njezin nastup i naravno da su svi bili odjeveni u zelenu. Launchmetrics je objavio podatak da je „brat“ zaradio 22.5 milijuna dolara vrijednosti utjecaja medija (media impact value – MIV). MIV analizira vrijednost objave nekog pojedinca ili brenda te ubraja i interakciju i spominjanja.

Pop kultura