Licorice Pizza
IMDB //

Licorice Pizza

Mladi momak i cura šetaju otvorenim hodnikom škole u San Fernando Valleyju dok svira „July Tree“ Nine Simone. Upravo ovo je prva sekvenca filma „Licorice Pizza“ Paula Thomasa Andersona (PTA). Nakon četiri godine se vratio u svoju rodnu dolinu i ponovno pronašao inspiraciju na u dijelovima grada u kojima je odrastao – ovom je prethodio „Phantom Thread“ koji se snimao u Velikoj Britaniji što je bio njegovo prvo snimanje ''preko bare''. Ovog puta je ovo mjesto sagledao kroz leđu tinejdžera koji bez straha iskorištavaju sve što im život baca u krilo.

Glazbenica Alana Haim iz benda Haim je preuzela glavnu ulogu Alane Kane. Cooper Hoffman tumači itekako samouvjerenog i poduzetnog petnaestogodišnjeg Garyja. Alana i Gary su se upoznali u srednjoj školi za vrijeme Garyjevog fotografiranja na kraju školske godine. Odmah počinje flertati, a ona ostane zatečena njegovom izravnošću kada ju odmah pita hoće li s njom izaći na spoj. Ovi likovi su naizgled potpuno drugačiji po pitanju životnih aspiracija: Garry je za svoje godine poduzetniji od odraslih, a Alana još uvijek traži svoj indetitet. Ona odluči biti njegova pratnja u New Yorku na kazališnoj predstavi. Provodeći vrijeme skupa, počinju međusobno jedno drugom otkrivati vlastite karakterne crte.

PTA je kazao da je bio inspiriran tinejdžerima jer mu je kuća stalno ispunjena prijateljima njegove djece koja su u tim godinama. „Zanimljivo je kada su djeca jednom nogom u odrasloj dobi, a drugom u adolescenciji. Tako su ranjivi. Isprobavaju različite kostime kako bi vidjeli kakav je stvarni svijet, a to je lik kojeg on glumi”, objasnio je motivaciju iza Garyjevog lika. Niti on niti Alana nisu nikada prije glumili i baš zato ih je režiser odabrao. S obzirom da je radnja smještena u 1973. godinu, PTA je cijeli soundtrack ispunio pjesmama iz te godine poput „Life on Mars?“ Davida Bowiea, „Let Me Roll It“ Paula McCartneyja i Wingsa, a temu filma je skladao Jonny Greenwood.

Američki režiser je ponovno pokazao da vješto spaja humor i složene međuljudske odnose i sve smješta kroz ključno doba američke povijesti. U slučaju da niste poznati s Andersonovim opusom, "Licorice Pizza" je odličan početak za njegov filmski maraton ovog ljeta. 

Pop kultura