Šibenik
Unsplash //

Šibenik

Šibenik je godinama bio u sjeni Zadra i Splita da bi se u zadnjih desetak godina potpuno digao iz pepela. Postao je jedna od najvažnijih destinacija za glazbenu scenu u Hrvatskoj zbog svojih zasluga za dovođenje najpoznatijih imena iz svijeta glazbe na svoje ljetne i novogodišnje pozornice. Uz eklektičnu glazbenu ponudu, može se pohvaliti i gastronomskom. Najbolja preporuka je izgubite se po tipičnim kamenim uskim ulicama ali vas moramo upozoriti na jedno – ima jako puno stepenica i nema nikakve alternative poput žičare. U nastavku vam donosimo vodič gdje jesti, piti i što posjetiti u Draženovom gradu.

Kava i piće

Nemoguće je preskočiti Azimut ako se nađete u Šibeniku, gotovo neoprostivo. Azimut se jednostavno može opisati kao kafić i noćni klub ali je daleko puno više od toga. Lokacija Azimuta je ono što ga izdvaja od ostalih. Unutarnji prostor se doslovno nalazi ispod četiri bunara tako da su to tehnički cisterne. Cijeli prostor je umjetnički prostor gdje su izloženi radovi raznih umjetnika. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Udruga Kolektiv 4B (@kolektiv4b)

Mogu se vidjeti skulpture, slike, grafički posteri. Ljeti se pozornica iz unutarnjeg dijela premiješa na travnjak ispred terase na kojem se cijelo ljeto održavaju koncerti i ostala kulturna događanja. U ponudi imaju male zalogaje pizzu pa ako ogladnite, ne trebate dalje tražiti. Ovdje možete popiti jutarnju kavu u hladu stabala dok gledate na katedralu sv. Jakova, ali i osvježavajući hugo ili aperol uz dobru živu glazbu kada se smrači.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Udruga Kolektiv 4B (@kolektiv4b)

Kava s pogledom

Kavu s pogledom je najbolje popiti na jednoj od četiri šibenske tvrđave, Barone. Preporučuje se da se dođe automobilom jer se penjanje na 30+ stupnjeva nikako ne sugerira. Također, nema straha oko parkinga jer postoji iza tvrđave i besplatan je.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Tvrđava Barone (@barone_fortress)

U sklopu se nalazi suvenirnica s lokalnim i hrvatskim proizvodima te se mogu iznajmiti VR naočale i prošetati kroz povijest ovog mjesta. S ove tvrđave se prostire pogled na cijeli Šibenik i ostale tri tvrđave, sv. Ivan s gornje strane, sv. Mihovil prema lijevo i na moru u kanalu sv. Ante je tvrđava sv. Nikole. Noću se ova predivna lokacija pretvori u pozornicu i ljetno kino europskog filma. Treba imati na umu da se ulaz na sve tvrđave dodatno naplaćuje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Tvrđava Barone (@barone_fortress)

Ručak

Ako za ručak želite probati nešto novo i ne tradicionalno, preporuka ide u smjeru azijskog restorana Pa'Kai. Restoran je otvorio bračni bar iz Zagreba koji se odlučio preseliti u Šibenik.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Pa'Kai Sibenik (@pakai_sibenik)

Otvoreni su za ručak i večeru te se na meniju nalaze bao buns, poke bowls, pad thai. U ponudi pića imaju lokalna craft piva i vina, ali i meni prilagođen djeci. Pa'Kai se u samom centru grada kod malog gradskog trga Mala Loža i imaju ograničen broj mjesta tako da vrijedi rezervirati prije dolaska.

Zalogaj uz vino

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Visiani bistro & bar (@visiani_bistro_bar)

Prošlo ljeto se otvorio Visiani Bistro&Bar na početku gradske rive. Nazvan je po šibenskom botaničaru i liječniku Robertu Visianiju, a nalazi se u podnožju gradskog parka istog imena. Kroz jelovnik su provučena riblja i mesna jela, a u vinskoj karta je prepuna vina lokalne proizvodnje. S obzirom na to da se nalazi na rivi, pogled s visokih stolova se pruža na cijeli šibenski kanal.

Plaža

Najpoznatija šibenska gradska plaža je Banj ali je prečesto puna ljudi i nije velika. Pozitivno je što se može doći automobilom jer se iznad nalazi veliki parking ali je baš zbog toga skoro uvijek prepuna. Nešto intimnija i udaljenija plaža se nalazi u uvali Minerska na šetnici kroz kanal sv. Ante.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Love Sibenik (@lovesibenik)

Doslovno se sunčate i kupate dok gledate na prethodno spomenutu tvrđavu sv. Nikole. Okolo nema puno sadržaja kao što je slučaj s plažom Banj (kafići, tuševi, pješčani teren za odbojku) ali ćete u zamjenu za to dobiti borovu šumu, zvuk cvrčaka i čisti mir. Isto tako se može doći automobilom odmah do plaže i parking se ne naplaćuje.

Atrakcije

U slučaju da nemate kartu za koncert na jednoj od najljepših pozornica na moru – tvrđava sv. Mihovila – preko dana je otvorena za sve posjetitelje. Postoji mogućnost kupovine paketa ulaznica ako želite posjetiti više od jedne tvrđave. Ovo je jedina tvrđava za koju vam ne treba automobil ili brod već se dođe iz centra grada.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Tvrđava sv. Mihovila (@stmichaels_fortress)

Šibenik sv. Mihovilu duguje višestoljetnu obranu grada stoga ne čudi što se u rano doba grad naziva castrum što znači „utvrđeni grad“. Na stepenicama do sv. Mihovila, naići ćete na mali botanički vrt sv. Lovre koji je najljepši upravo za vrijeme ljetnih dana.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli ŠibenikIN Style (@sibenikinstyle)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Strumbee (@strumbee)

Ovo je srednjovjekovni i samostanski vrt koji ima tipični tlocrt tog doba: križnom stazom je podijeljen u četiri dijela, a u središtu se nalazi mala fontana. Nalazi se 150 vrsta ljekovitog i začinskog bilja kao ružmarin, lavanda, smilje, timijan. U sklopu vrta se nalaze kafić i restoran s dvije terase (jedna je u hladu) što sv. Lovru čini idealnim za odmor od penjanja po strmim ulicama

Lifestyle