Samsung
Promo //

Samsung

Najnovija tehnologija video razlučivosti 8K nudi potpuno novu razinu detalja i jasnoće uz pomoću koje filmaši i snimatelji mogu zabilježiti fotografije i video zapise iznad i ispod razine mora s nevjerojatnom preciznošću, pružajući TV gledateljima impresivno iskustvo gledanja.

Pawel Achtel svjetski je poznati profesionalac u podvodnoj kinematografiji s karijerom dugom preko 35 godina te više od 5000 zarona u rasponu od ekvatora do Antarktika. Bogato snimateljsko i  ronilačko iskustvo potvrđuje njegov rad koji je zaokupio pozornost vodećih u industriji, kao što su National Geographic, BBC i Discovery. Achel je sudjelovao u snimanju podvodnih sekvenci rezolucije 8K za „Avatar: Put vode", pružajući jedinstvenu perspektivu života pod vodom, čime se istaknuo u dizajniranju i proizvodnji napredne kinematografske opreme.

Samsung razgovarao je s Pawelom Achtelom o detaljima podvodne kinematografije kako bi potanje razumjeli način na koji Samsung linija Neo QLED 8K preoblikuje krajolik za filmaše i gledatelje kod kuće.

Transformacija podvodnog snimanja uz 8K tehnologiju

U podvodnoj kinematografiji, gdje su vizualni elementi najvažniji, Samsung Neo QLED 8K je nezamjenjiv. Osim što pomaže gledateljima da se osjećaju kao da su zaista prisutni na mjestu događaja, od iznimne je važnosti za filmaše kako bi procijenili kvalitetu podvodne snimke.

Samsung

Samsung

Zbog različitih elemenata poput oceanskih struja i loma svjetlosti, podvodno snimanje u pravoj 8K kvaliteti može biti izazovno. „Kada se sve okolnosti poslože, krajnji rezultati oduzimaju dah,” zaključio je Achtel.

Dok napredne tehnologije poput potopnih leća pomažu u podvodnom snimanju, Neo QLED 8K, poznat po svojoj visokoj razlučivosti i jasnoći, omogućuje filmašima poput Achtela da pomno prikažu čak i najsitnije detalje podvodnog života. Ovaj način snimanja pomaže u poboljšanju oštrine kvalitete slike i nakon snimanja, nadvladavajući izazove podvodne optike.

„Podvodni svijet je toliko nedokučiv da čak i filmaši imaju rijetku priliku omogućiti ljudima stvarni prikaz u velikoj rezoluciji", rekao je Achtel. "Upravo zbog toga, ove snimke otkrivaju u zapanjujućim detaljima okruženje koje nam je potpuno strano, što ih čini potpuno zanimljivima i zadivljujućima.“

Samsung
Promo

Samsung

Samsung je na CES-u 2024. predstavio najnoviji Neo QLED 8K s novim NQ8 AI Gen3 procesorom koji gledateljima pruža kino iskustvo kod kuće. Impresioniran njegovim značajkama, redatelj je TV nazvao "revolucionarnim napretkom".

Posebnu pohvalu dobile su značajke poput 8K AI Upscaling Pro i AI Motion Enhancer Pro, dostupne na odabranim Neo QLED 8K modelima, koje dodatno potvrđuju predanost tvrtke Samsung izvanrednim vizualnim prikazima. „Budući da sam svjedočio naprednim inovacijama na CES-u 2024., mogu pouzdano reći da ove značajke poboljšavaju realističnost prikaza", dodao je Achtel.

Međutim, prava snaga 8K za ovog podvodnog kinematografa leži u besprijekornoj integraciji proizvodnih i gledateljskih tehnologija ucrtavajući novi smjer u stvaranju i konzumaciji sadržaja.

Zaronite duboko u 8K kućno kino

Razvojem 8K opreme za snimanje dolazi do razvoja potpunog novog sadržaja. Realistični prikazi i zadivljujuća kvaliteta 8K bitni su alati za sadržaje koji zahtijevaju snažan vizualni dojam.

Podvodne snimke, primjerice, se često reproduciraju sporijim tempom kako bi se publici omogućilo dovoljno vremena za upijanje nepoznatog okruženja i detalja koji bi inače prošli neopaženo.

Neo QLED 8K gledateljima omogućuje impresivan raspon boja i realistični prikaz oceanskih dubina. Od umirujuće plave vode do živih i svijetlih nijansi riba te koraljnih grebena, Achtel pripisuje privlačnost upečatljivih boja i uzoraka upravo Neo QLED 8K.

Samsung

Samsung

„Neo QLED 8K igra ključnu ulogu u oživljavanju 8K ekosustava", objasnio je Achtel. „Osim što prikazuje sadržaj s izvanrednom jasnoćom, podiže snimke niže razlučivosti na gotovo 8K kvalitetu, čime je impresivno iskustvo gledanja zagarantirano.“

S obzirom na naprednu kvalitetu slike koju pokreće povećana neuronska mreža i vrhunska AI značajka povećanja veličine, Neo QLED 8K obogaćuje iskustvo gledanja svih sadržaja, pa čak i onih koji nisu inicijalno snimljeni u 8K rezoluciji. Kombinacija napredne kvalitete slike s većim veličinama zaslona otvara nove mogućnosti za kućno gledanje, kako bi se gledatelju omogućilo iskustvo koje se može mjeriti s tradicionalnim postavkama velikog zaslona.

Mogućnost obrade sadržaja koji nije snimljen u 8K rezoluciji nudi značajne prednosti koje nadalje nadahnjuju filmaše da teže sadržaju više kvalitete.

„Naposlijetku, posjedovanje uređaja s naprednijim vizualnim značajkama i impresivnim mogućnostima omogućuje kinematografima da osmisle zadivljujući sadržaj koji će ostaviti duboki utisak kod gledatelja,” rekao je Achtel.

Uloga 8K tehnologije u podvodnoj kinematografiji i kućnoj zabavi prikazuje njezin revolucionarni potencijal za poboljšanje vizualnog pripovijedanja te obogaćuje iskustvo gledanja za sve gledatelje.

Lifestyle