veneto
bottega Veneta //

veneto

S interesantnim i dosad neviđenim vodstvom brenda koji se igra sa svojom luksuznom i tihom estetikom, bilo je samo pitanje vremena kada će Matthieu Blazy predstaviti parfeme u istom stilu.

veneto
bottega Veneta //

veneto

Kao i sve u Bottega Veneta svijetu, pet novih parfema su predstavili kao mala remek djela. S postoljem od zelenog mramora i bočicama koje su referenca na nesavršenosti ručnog rada, može se s punim pravom reći da su nadmašili naša očekivanja. Također, dolaze u interesantnim drvenim kutijama koje su, kako je navedeno na njihovoj stranici, izrađene od hrvatskog drveta. Isto je i sa samom tekućinom u tim bočicama, gdje se kriju interesantne i inovativne, čak i šokantne kompozicije nota.

Bottega Veneta
promo //

Bottega Veneta

Ipak, s cijenom od 390 eura po parfemu, vjerujemo da su mnogima van cjenovnog ranga. Zato smo im pomno analizirali note kako bismo pronašli postojeće i znatno povoljnije opcije!

Come with me

Prvi parfem iznenađujuće nosi romantično, englesko ime koje ne otkriva previše o njegovim notama. Otvara ga interesantna nota artičoke uz dodatak bergamota i note sjemenki mrkve. Ovaj gotovo povrtni, aromatični početak nadopunjava maslac od irisa, jasmin i kubanski mahagonij u srednjim notama. Prema opisu na stranici brenda, miris zaokružuje nota vanilije, ulje vetivera i kožne note.

Come with me
bottega Veneta //

Come with me

Jasno je da se radi o puderastom i drvenastom tipu mirisa s interesantnim, aromatičnim elementima. Zvuči zaista obećavajuće, no puderasti mirisi bazirani na irisu su godinama na top listi najtraženijih parfema. Ipak, ovdje je nota irisa puno hladnija i prizemljenija, te ne prelazi u slatki miris kozmetike po čemu je inače poznat.

Serge Lutens - Iris Silver Mist je najbliži po pitanju podudarnosti s notama i njihovim pozicijama na olfaktivnoj piramidi, no često je nedostupan i vrlo ga se rijetko može naći u parfumerijama. Odlična alternativa mu je Chanel N.19, često zaboravljeni, znatno mlađi brat neodoljive ‘’petice’’. N.19 u srcu parfema krasi isti maslac od irisa i jasmin, a žute note ylang-ylanga i narcisa mu daju sličnu puninu. Također je položen na bazu od vetivera, što mu također daje tu hladnu, gotovo maglovitu zaokruženost. Osim njega, odlična alternativa je univerzalni Molecule 01 + Iris koji na prvo mjesto stavlja tu puderastu, gotovo voštanu notu.

Alchemie

Alchemie je možda najmanje iznenađujuć parfem u ovoj kolekciji. Jednostavna i vrlo linearna kompozicija kojom dominira nota kože je, doduše, očekivana od brenda koji briljira u sektoru kožnih modnih dodataka i odjeće. Ovo je klasični kožni miris kakav možemo naći posvuda i u svim cjenovnim rangovima. Otvaraju ga note naranče, crvenog papra i muškatnog oraščića, a u sredini mu se nalaze kontemplativne note labdanuma i zadimljenog tamjana. Zaokružuju ga note kože i vetivera, te sandalovine.

alchemie
bottega Veneta //

alchemie

Odlična alternativa mu dolazi iz drugog talijanskog brenda i velikana parfemske industrije, Acqua di Parme. Njihov parfem koji je nazvan po njegovoj najintenzivnijoj noti, Leather, spaja dobru dozu slatkih i floralnih nota uz intenzivne, gotovo životinjske note kože. Osim njega, ako obožavate kožu u ovom stilu, Gucci Guilty Absolute je odličan i potencijalno nuklearan izbor po puno povoljnijoj cijeni.

Acqua di parma leather/Gucci guilty absolute
//

Acqua di parma leather/Gucci guilty absolute

Colpo di Sole

Parfem koji se u slobodnom prijevodu zove ‘’sunčanica’’ je zaista to. Asocira na najtoplije doba godine i svježe parfeme koje obožavamo u toplim mjesecima. Otvaraju ga note svježeg bergamota i anđelike, a u srednjim im se notama pridružuju cvijet naranče, osmantus i amber. Zatvaraju ga note vanilije i vetivera, što su očigledni lajtmotivi čitave kolekcije.

colpo di sole
bottega Veneta //

colpo di sole

Odlična zamjena bi mu bio Ultraviolet iz kuće Rabanne koji se vodi sličnim, svježim notama, samo na malo odvažniji način. Položen je na iste note kao i Colpo di Sole, a dijele i srednje note osmantusa s dodatkom ljubičice. Interesantne gornje note zelenog badema i breskve mu daju sličnu, mediteransku vibru.

ultraviolet
Rabanne //

ultraviolet

Dejá Minuti

Ovaj aromatični i začinski miris bi nas vrlo lako mogao osvojiti. Otvaraju ga gotovo nespojive nota limuna, cimeta i kardamoma, a u sredini mu se nalaze geranij, narančin cvijet i jasmin. U donjim su mu notama vanilija i vetiver, ali i intrigantni pačuli.

Dejá Minuti
bottega Veneta //

Dejá Minuti

Parfem koji dijeli ovu mističnu kombinaciju nota je Demain Promis iz francuske održive kuće Bastille. Njega otvaraju identične note, no umjesto jakog limuna se u gornjim notama Demain Promis nalazi blaži bergamot. Njegova je sredina puno kompleksnija od Dejá Minuti, pošto sadržava note lavande i mlijeka koje ga automatski čine puno mekšim. Svejedno, sadržava dobar dio aromatične i floralne prirode srednjih nota. Završava s istim notama pačulija i vetivera, te s jednako slatkim tonka grahom.

demain promis
bastille //

demain promis

Acqua Sale

Posljednji parfem iz ove kolekcije je posvećen moru koje okružuje Veneciju sa svih strana. Rijetki su primjerci ‘’slanih’’ gurmanskih parfema, no ovaj bi vrlo lako mogao upasti u tu kategoriju. Otvaraju ga note bibera, mandarine i bora, dok mu se u srednjim notama pronalaze pomalo zastrašujuće note maslaca, soli, irisa i galbanuma. Zatvara ga mošus i zadimljeni labdanum.

acqua sale
bottega Veneta //

acqua sale

Ovom je parfemu teško pronaći sličan, a da ne zagazimo u ultra-niche svijet i parfeme koji su bliži eksperimentalnoj umjetnosti nego nosivim mirisima. Ipak, sličan aromatični profil ima Full Iris iz The Body Shop, koji odlično uklapa iris i galbanum u drvenastom profilu. Ako s druge strane tražite nešto sličnije tom slanom, gurmanskom svijetu, onda je za vas definitivno Divine iz Jean Paul Gaultiera. Iako mu note govore drugačije, ovaj parfem ima slani, vodenasti profil koji najviše izlazi na vidjelo nakon par sati nošenja.

Ljepota