Ljepota Božića je u zajedništvu, a iako smo kao narod jako tradicionalni i "strogi" po pitanju božićnih tradicija, uvijek je zanimljivo pogledati kako druge kulture slave ovaj mnogima omiljeni blagdan. Pitali smo nekoliko naših prijatelja i poznanika koji žive na različitim dijelovima svijeta, koje su njihove božićne tradicije i kako oni slave Božić, te što njihova blagdanska okupljanja čini različitim u odnosu na Hrvatsku. Od Japana u kojem se Božić poistovjećuje s Valentinovom, do Norveške u kojoj je julebrus piće bez kojeg su blagdani nezamislivi, u nastavku donosimo priče koje će u vama sigurno probuditi božićni duh!
Japan
"Božić u Japanu nije vezan uz religiju, već je više prilika za uživanje u svečanoj atmosferi s partnerima. Japanski gradovi tijekom Božića blistaju svjetlosnim ukrasima, a shopping centri, restorani i gradska središta su puni ljudi, dok mnoge trgovine rade i na sam Božić. Za razliku od Hrvatske, gdje trgovine često zatvaraju na blagdan, u Japanu mnogi objekti rade 24/7 čak i na Božić. Božić se u Japanu često slavi s romantičnim partnerima ili prijateljima, dok je Badnjak posebno važan za romantične večere, spojeve, pa čak i prosidbe ili iskazivanje ljubavi." - Maya
Velika Britanija
"Badnjak u Velikoj Britaniji nije pretjerano svečan dan, ali se obično završava ranije s poslom kako bi se pripremila hrana za Božić. Za djecu je dio tradicije vješanje božićnih čarapa pored kreveta preko noći, koje Djeda Božićnjak puni malim poklonima. Roditelji se pritom moraju ušuljati i staviti darove unutra. Čarape najčešće sadrže sitne poklone, a tradicionalno se mogu naći naranča ili klementina. Na božićno jutro, glavni pokloni nalaze se ispod božićnog drvca. Na Badnjak se za Djeda Božićnjaka ostavljaju pite, a za Rudolfa mrkva. Božićni ručak ili večera poslužuje se kasnije tijekom dana, obično između 14 i 16 sati. Na jelovniku se mogu naći purica, guska, piletina, govedina ili šunka, dok su "pigs in blankets" (kobasice umotane u slaninu) vrlo popularni. Ovaj obrok podsjeća na tradicionalni nedjeljni ručak, ali uključuje više priloga poput punjenja i pečenog krumpira. Poseban desert je božićni puding – bogati voćni kolač preliven brendijem koji se zatim zapali i često ukrasi božikovinom. Obitelj se okuplja i obrok traje dugo, uz čokoladu, grickalice i božićne pjesme. Tradicionalno se emitira kraljev govor s razmišljanjima o prošloj godini i porukama optimizma. U tjednu prije Božića ljudi često odlaze u crkvu. Poseban običaj uključuje nošenje naranče omotane crvenom vrpcom, s upaljenom svijećom na vrhu i čačkalicama s bombonima sa strane. Naranča simbolizira svijet, dok crvena vrpca predstavlja Kristovu krv. Božićni specijali na televiziji, poput epizoda "Doctor Whoa," također su dio tradicije. Nakon božićnog ručka, mnoge obitelji odlaze u zajedničku šetnju." - Frane
Norveška
"Norvežani slave Božić 24. prosinca, uz tradicije koje su često slične onima u Engleskoj. Jedna od specifičnih norveških tradicija je odlazak u "hytte" – vikendicu koju gotovo svaka norveška obitelj ima u planinama. Tamo se okupljaju, skijaju, piju i slave Božić. Norvežani često stavljaju "julenek" – snopove slame – u kućice za ptice koje su postavljene ispred kuća, kao poklon pticama. Tradicionalna jela uključuju ribbe (svinjska rebarca) i pinnekjøtt (janjetina). Božićno piće je julebrus, sok koji se pije isključivo u vrijeme Božića." - Ante
Brazil
"U Brazilu je Božić najvažnije obiteljsko slavlje godine, koje se uvijek obilježava navečer 24. prosinca. Većina obitelji okuplja se u kući nekog rođaka ili kod bake, za veliku proslavu. Ukrasi su pod utjecajem europskih tradicija – borovi, svjetla i umjetni snijeg – što je prilično ironično, s obzirom na to da je ovdje ljeto. Mnogi od nas sanjaju o snježnom Božiću, ali to je u Brazilu nemoguće. Tradicionalno se čeka ponoć za božićnu večeru. na kojoj je purica glavno jelo, a Panettone najpopularniji desert. Nakon obroka razmjenjujemo poklone i igramo igru zvanu "Tajni Djed Božićnjak". Ako u obitelji ima djece, hrabri ujak obično se prerušava u Djeda Božićnjaka, unatoč vrućini, kako bi podijelio darove." - Alicia
Njemačka
"U Njemačkoj su neizostavni dio Božića Lebkuchen (medenjaci), dostupni na svakom koraku. Na jelovniku su svinjetina ili patka, no za razliku od Hrvatske, meso se peče u komadima u pećnici, a ne cijelo prase na ražnju. Najveća tradicija je Weihnachtsmarkt (božićni sajam), gradovi su prepuni ukrasa, a posjetitelji uživaju u kobasicama (bratwurst) i kuhanom vinu (Glühwein)." - Ante
Portugal
"Na božićnoj večeri u Portugalu uvijek se pronađe bakalar i obavezno kolač koji zovu "bolo rei", što doslovno znači "kraljevski kolač", a postoji i varijacija koja se zove "kraljičin kolač". Također, Djeda Božićnjaka zovu "Otac Božića" što mi je jako smiješno, ali to je u Lisabonu, jer na Madeiri, koja je portugalski otok, imaju potpuno drugačije tradicije. Oni slave 23. i 25. prosinca, a ne 24. kao mi." - Ana Carolina
Nizozemska
"U Nizozemskoj Božić traje dva dana – 25. i 26. prosinca – a uz Svetog Nikolu (Sinterklaasa), koji se slavi 5. prosinca, to su jedni od rijetkih državnih praznika. Sinterklaas dolazi iz Španjolske sredinom studenog, a prati ga tradicija darivanja slatkiša poput kruidnotena (sitnih paprenjaka), gevulde speculaasa (kolača s bademovom pastom) i čokoladnih slova. Božić u Nizozemskoj obilježava obiteljska atmosfera, druženje i odlazak u crkvu, dok je kićenje bora prisutno, ali jaslice postavljaju samo oni koji u Božiću vide slavlje Isusova rođenja." - Filip