Baby Lasagna
Alma Bengtsson/EBU //

Baby Lasagna

Eurovizija i moda idu ruku pod ruku, a najveća pozornica na svijetu je kroz svoju povijest vidjela svakojake modne kombinacije koje su ponekad bile nagrađene Barbara Dex nagradom. Iako je ukinuta prije nekoliko godina, kultna Barbara Dex nagrada je svake godine, prema glasovima obožavatelja, išla najgore odjevenom predstavniku na Euroviziji. Ipak, sudeći po ovogodišnjem prvom polufinalu, kandidata za nekadašnju nagradu bi bilo u nezamjetnom broju.

Modno ocjenjivati eurovizijske outfite nije jednostavan zadatak, pošto čitav dojam ovisi i o samom nastupu, scenografiji, scenskim efektima, pirotehnici i još mnogočemu. Povijesno gledano, najbolji eurovizijski outfiti su uvijek nadopunjavali narativ same pjesme i nastupa, što im na kraju daje dodatni legitimitet u modnom i umjetničkom smislu. Vjerno smo gledali prvo polufinale u kojem je nastupao i naš Baby Lasagna, a uz analizu njegove modne kombinacije vam donosimo i pregled svih ostalih koji su se jučer plasirali u veliko finale koje će se održati ove subote.

Teya Dora

TEYA DORA
Corinne Cumming/EBU

TEYA DORA

Predstavnica Srbije se na ovogodišnjoj Euroviziji natječe sa snažnom baladom Ramonda. Teya Dora, koja je i od prije poznata po svom specifičnom stilu, se na pozornici pojavila u lepršavoj i dekonstruiranoj haljini dizajnerice Sande Simone. Kombinacija predstavlja jukstapoziciju snage i nježnosti, što je dodatno vidljivo u rukavima koji asociraju na viteške odore.

Iolanda

iolanda
Corinne Cumming/EBU

iolanda

Predstavnica Portugala se među prvima plasirala u veliko finale, a u tome je ulogu sigurno imao i njen outfit. S plesačima, Iolanda je nosila interesantnu, bijelu kombinaciju portugalskog brenda Hoebitchuary. Svilena korzetirana jakna i pripadajuće hlače su sadržavale blage reference na kulturu Pirinejskog poluotoka u vrlo moderniziranoj i dobro uklopljenoj priči.

Raiven

Raiven
Sarah Louise Bennett/EBU

Raiven

Slovenska nadnaravna pjevačica Raiven se itekako istaknula svojim nastupom i outfitom koji je bio vrlo zahvalan svim akrobacijama i naglim pokretima. Prozirni body s posebnim, sjajnim premazom se savršeno slagao s čitavom scenografijom i vizualnim efektima, te joj je kombinacija svega toga definitivno pomogla pri prolasku u finale.

alyona alyona & Jerry Heil

alyona alyona & Jerry Heil
Corinne Cumming/EBU

alyona alyona & Jerry Heil

Predstavnice Ukrajine su uz svoj upečatljivi nastup i važnu pjesmu imale i korektna modna izdanja. Uz Teya Doru, predstavnice Ukrajine su u svom modnom predstavljanju također imale elemente srednjovjekovnih ratnika i vitezova u obliku naramenica i metalnog pletiva.

Silvester Belt

Silvester Belt
Alma Bengtsson/EBU

Silvester Belt

Litvanac se pojavio u outfitu koji granično asocira na crveni Loewe i Alaia moment koji je Rihanna nosila na svom nastupu na Superbowlu. Oversized kožnim hlačama i bomber jakni su itekako pomogli svjetlosni efekti i plesači u kontrastnim, avangardnijim kombinacijama.

Silia Kapsis

Silia Kapsis
Corinne Cumming/EBU

Silia Kapsis

Cipar kao natjecateljska država je uvijek poznata po spektakularnoj i ženstvenoj modi na svojim predstavnicama. Ove godine, mlada Silia Kapsis se pojavila u kristalnom topu i hlačama sa zanimljivim sjajnim slojevima.

Olly Alexander

Olly Alexander
EBU

Olly Alexander

Iako se zbog pripadanja Big 5 državama Olly Alexander sinoć nije ‘natjecao’, organizatori Eurovizije su za ovu godinu odlučili kako će i te države izvoditi svoje pjesme u polufinalima. Predstavnik Ujedinjenog kraljevstva je već otprije poznat zbog grupe Years&Years, a za svoj ovogodišnji nastup je donio blago kontroverzni i senzualni nastup, te je kombinacija crvenih kožnih hlača i outfita ostalih plesača ostala na istom tragu.

Windows95man

Windows95man
Sarah Louise Bennett/EBU

Windows95man

Finska, nakon prošlogodišnjeg spektakularnog Kaarije, nije oduševila u modnom smislu. Što se tiče pjesme, samog nastupa, ali i modnih elemenata, No Rules možemo okarakterizirati jedino kao tzv. ‘joke entry’ ovogodišnje Eurovizije.

Baby Lasagna

Baby Lasagna
Alma Bengtsson/EBU

Baby Lasagna

Naš Marko se pojavio u kombinaciji koja evocira onu koju je nosio na ovogodišnjoj Dori, no možemo reći kako je ovo njegova ‘yassified’ verzija. Isti je slučaj s modnim kombinacijama svirača i plesača koji izgledaju puno sređenije nego prije. Baby Lasagna je spoj tradicije i njeno istovremeno napuštanje, te nas pozitivna reakcija na sve, pa tako i ove modne kombinacije, ne treba šokirati. Kostime, kao i na Dori, potpisuje mlada i talentirana Valentina Pliško.

Bambie Thug

Bambie Thug
Sarah Louise Bennett/EBU

Bambie Thug

Zbog Bambie Thug se lome koplja na društvenim mrežama, no moramo priznati kako je outfit bio i više nego solidan. Konceptualno asocira na nekadašnji rad Alexandera McQueena i ostalih dizajnera koji su se inspirirali mračnom romantikom i historicizmom, a reveal koji je otkrio top i korzet s bojama trans zastave je bio još jedno iznenađenje u ovom već iznenađujućem nastupu.

TALI

TALI
Sarah Louise Bennett/EBU

TALI

Luksemburg se vratio na Euroviziju nakon više od 30 godina, no outfit u kojem se pojavila predstavnica TALI nije bio dostojan povratka tako glamurozne i uspješne države koja ispod pojasa ima čak 5 eurovizijskih pobjeda. TALI i plesači su se pojavili u nečemu što se najblaže može opisati kao Mugler Caseya Cadwalladera koji, zbog loše izrade, nikada nije doživio izlazak na pistu.

Moda