Unsplash //

Seboreična koža, poznata i kao seboreični dermatitis, kronična je upalna bolest kože koja se manifestira kao crvenilo, perutanje i masne mrlje na različitim dijelovima tijela. Ova kožna bolest najčešće pogađa vlasište, lice, prsa i leđa, a iako ako nije opasna, može biti izrazito neugodno i utjecati na kvalitetu života svih onih koji je imaju. Iako točni uzroci seboreičnog dermatitisa nisu potpuno utvrđeni, stručnjaci vjeruju da kombinacija nekoliko faktora doprinosi njegovom razvoju kao što su: genetika, hormoni, gljivice, stres, klima i dr.

Seboreični dermatitis prepoznaje se po karakterističnim simptomima. Prvi i najčešći simptom je crvenilo kože koje se pojavljuje na licu, vlasištu, prsima i leđima. Sljedeći simptom su masne mrlje žute i bijele boje, odnosno ljuskice, koje stvaraju nelagodu. Svrbež je još jedan od simptoma, kao i perut, koja se posebno javlja u slučaju vlasišta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Microlinks, Tape Ins, and K Tips Atlanta (@prettyishbybonet)

Kako stati na kraj seboreičnom dermatitisu?

Liječenje seboreičnog dermatitisa ovisi o težini simptoma. Jedna od najučinkovitijih metoda je učestalo korištenje krema ili masti koje smanjuju upalu i svrbež. Antifungalni preparati poput šampona koji smanjuju rast gljivica Malassezia također su rješenje, kao i fototerapija; izlaganje kože kontroliranim dozama UV svjetla.

Samopomoć

Osim medicinskog liječenja, postoje i neki koraci koje oboljeli mogu poduzeti sami, poput redovitog pranja vlasišta, korištenja blagih šampona koji mogu pomoći u kontroliranju peruti, izbjegavanja kozmetičkih proizvoda koji mogu iritirati kožu i uravnotežene  prehrane bogate vitaminima i mineralima.

Seboreična koža može biti neugodno stanje, ali pravilnim liječenjem i njegom simptomi se itekako mogu držati pod kontrolom. Uvijek je važno konzultirati se s dermatologom oko proizvoda koje koristite, ali kako bismo vam barem donekle pomogli, u nastavku izdvajamo nekoliko provjerenih proizvoda pomoći kojih ćete stati na kraj ovome problemu i nastaviti uživati u zdravoj i njegovanoj koži.

Elle izbor

Ljepota