pexels
//

pexels

Briga o koži lica neizostavan je dio svakodnevne rutine, a jedan od osnovnih koraka je čišćenje lica. U tom procesu, gelovi za čišćenje lica zauzimaju posebno mjesto jer omogućuju dubinsko čišćenje i pripremu kože za daljnju njegu. No, kako odabrati pravi gel za svoj tip kože i što trebate znati prije nego ga uvrstite u svoju rutinu?

Pexels //

Zašto koristiti gel za čišćenje lica?

Koža je svakodnevno izložena vanjskim utjecajima - zagađenju, prljavštini, šminki i sebumu koji se nakupljaju na površini. Ako se ne očisti pravilno, može doći do začepljenja pora, a samim tim i pojave akni. Gelovi za čišćenje lica pomažu ukloniti sve nečistoće bez isušivanja kože, dok istovremeno održavaju prirodnu barijeru vlage.

pexels
//

pexels

Foto: PEXELS
//

Foto: PEXELS

Kako odabrati pravi gel za svoj tip kože?

Masna i aknama sklona koža

Ako imate masnu kožu, potražite gelove za čišćenje lica koji sadrže sastojke poput salicilne kiseline ili čajevca. Ovi sastojci pomažu u kontroli sebuma, smanjenju začepljenih pora i ublažavanju upala. Također, proizvodi koji sadrže cink mogu dodatno pomoći u balansiranju proizvodnje ulja.

Gel za čišćeneje lica
dermalogica //

Gel za čišćeneje lica

Suha i osjetljiva koža

Gelovi za suhu kožu trebali bi biti nježni i hidratantni. Sastojci poput hijaluronske kiseline i glicerina pomažu zadržati vlagu, dok izbjegavanje alkohola i jakih mirisa sprječava iritaciju. Gelovi za osjetljivu kožu obično su obogaćeni umirujućim sastojcima poput kamilice ili aloje.

Gel za čišćeneje lica
Biologique Recherche //

Gel za čišćeneje lica

 

Mješovita koža

Mješovita koža zahtijeva balans između hidratacije i kontrole sebuma. U ovom slučaju, gelovi s blagim kiselinama, poput AHA ili PHA, mogu pomoći u eksfolijaciji bez prekomjernog isušivanja dijelova lica. Također, gelovi s laganim biljnim ekstraktima, poput krastavca ili lavande, idealni su za balansiranje. Ako imate sreću da imate normalnu kožu, možete koristiti gotovo svaki gel za čišćenje lica. Ipak, najbolji su gelovi sa sastojcima poput vitamina C ili E koji mogu pomoći u očuvanju blistavosti i elastičnosti kože.

Ljepota