Launchmetrics //

Vjenčanica, buket, mladoženja i prvi ples za pamćenje - 4 stavke jednog nezaboravnog vjenčanja. Prvi ples mladenca je bitan jer kombinira tradiciju, simboliku, romantiku i zabavu, stvarajući nezaboravan trenutak koji će mladenci i njihovi gosti cijeniti, te pamtiti zauvijek. To je čin kojim novopečeni bračni par otvara proslavu vjenčanja, uz ritam i riječi sebi omiljene pjesme.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Sofia Richie Grainge (@sofiagrainge)

Bez obzira za koji se plesni stil odlučili za svoj prvi ples, bitno je da uživate u njemu, te da se zabavite. Tu su naravno i plesni treneri koji mogu uskočiti i pomoći vam da zablistate i uživate u trenutku svog prvog plesa. Plesni treneri kreirat će idealnu koreografiju prilagođenu vašoj odabranoj pjesmi, te će vas savršenom pripremom spriječiti da vam trema ili nespremnost pokvare vaš dan za pamćenje. S dobrim trenerom, pripremom i samopouzdanjem, svaki vaš plesni pokret bit će siguran, što će rezultirati prvim plesom koji će zasigurno biti podržan gromoglasnim pljeskom i podrškom uzvanika.Razgovarali smo s Karlom Šilović, mladom trenericom u zagrebačkom plesnom klubu Step by step, koja nam je otkrila sve male tajne priprema za prvi ples.

Kada krenuti? Što ako imate dvije lijeve? Karla nam otkriva sve savjete! Svoju je plesnu karijeru započela već u osnovnoj školi, a jazz, lyrical, step, commercial i heels su samo neki od plesnih stilova koje pleše i u kojima uživa. Plesala je za neke od velikih regionalnih zvijezda, među kojima su Jelena Rozga, Sara Jo i Nina Badrić, a mlada trenerica ima i iskustva u pripremanju mladenaca za prvi ples. Karlu, osim na turnejama i pozornicama, možemo vidjeti i u spotovima raznih izvođača, a ona izdvaja Silente, Albinu i Natalie Balmix.

Kako si došla do ideje tečaja za mladence, tj. što te inspiriralo da ih počneš podučavati?

Do ideje sam došla zbog svojih prijatelja koji su me prvi tražili da ih podučavam za njihov prvi ples. Ostalo je povijest.

Koliko je sati potrebno za naučiti prvi ples, uzimajući u obzir ako mladenci nemaju nikakvog iskustva u plesu? Kada je najbolje početi s vježbanjem?

Mislim da ovisi od para do para, ali 5 do 10 sati je dovoljno kako bi ples bio spreman. Najbolje je početi što bliže datumu svadbe, ako nemaju prethodnog plesnog iskustva, da “koraci ostanu u nogama”.

Koji su najčešći izazovi s kojima se mladenci suočavaju tijekom pripreme za prvi ples? Koje savjete imaš za parove za prevladavanje nervoze i nesigurnosti na podiju?

Najčešće je problem ili pamćenje koreografije ili shvaćanje glazbe. Ali to je sve normalno s obzirom na to da im to nije dio svakodnevice, kao profesionalnim plesačima. Uz vježbu, brzo nauče kako “slušati” glazbu, brojati i uskladiti svoje korake. Također dobro je dolaziti na sate u obući koju će nositi na samom vjenčanju. Moj savjet je da se opuste i uživaju, stvarno je toliko jednostavno. To je trenutak koji će pamtiti cijeli život. Zato ne razmišljajte previše, uživajte. Koreografija je tu da vam olakša, a ne da vam napravi dodatni stres u ionako stresnom planiranju vjenčanja!

Koristiš li specifične tehnike ili metode kako bi mladenci lakše zapamtili korake i samu koreografiju?

Mislim da je dobar pristup učiti dio po dio. Započeti koreografiju, pričekati da im sjedne i da uhvate prve korake, zatim nastaviti drugi dio koreografije.

Potičeš li parove da sami izaberu pjesmu za prvi ples ili ti je draže kada ju zajedno izaberete?

Odabir pjesme za prvi ples je apsolutno volja mladenaca. Svaki par ima neku priču i simboliku iza neke pjesme i razlog zašto su ju odabrali.

Postoji li nešto što bi mladenci trebali izbjegavati dok se pripremaju za prvi ples?

Koliko god smiješno zvučalo, neka izbjegavaju stres. Zaista nemaju razloga za strahovanje. Također, kao što sam rekla, vježbanje u adekvatnoj obući je ključno i obavezno, te naravno da vrijedi ona stara narodna - “ponavljanje je majka znanja”.

Kako se nosiš s parovima koji imaju različite plesne sposobnosti ili interese?

Mislim da je to odličan spoj, balans. Ako jedna osoba ima više plesnog znanja ili je jednostavno prirodni talent, to treba iskoristiti na najbolji mogući način. Idealno je ako mladoženja zna voditi, a idealno je i ako mladenka ima nekog plesnog iskustva koje se istakne kroz koreografiju.

Lifestyle