Launchmetrics //

I zaključujemo: ako držite pod kontrolom šećer u krvi, imate pod kontrolom i svoje zdravlje, raspoloženje, performanse, čak i hormone. Ovaj velik interes izazvala je francuska biokemičarka Jessie Inchauspé. Tu 31-godišnjakinju na Instagramu pod nazivom @glucosegoddess prati 2,7 milijuna ljudi. Njezine knjige svjetski su bestseleri, a jedna od njih je i „Der Glukose-Trick. Schluss mit Heißhunger, schlechter Haut und Stimmungstiefs“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Jessie Inchauspé (@glucosegoddess)

KRATKA BIO-LEKCIJA

Razina šećera u krvi pokazuje udio glukoze u krvi. Glukoza, sastavni dio šećera, gorivo je koje pokreće naše tijelo. „Ona opskrbljuje naše stanice potrebnom energijom. Zahvaljujući njoj stanice mogu rasti, razmnožavati se, obnavljati, održavati svoju strukturu i reagirati na okolinu“, objašnjava nutricionistkinja Marie-Luise Huber. Glukozu unosimo škrobnom hranom poput tjestenine, krumpira, riže, kruha, kao i voćem i slatkišima. No problem je u tome što većina nas jede previše. Mnogi proizvodi u supermarketima sastoje se prvenstveno od škroba i šećera. Našoj prehrani nedostaju vlakna. Budući da volimo slatkiše (dopamin!), gotovo sve se zaslađuje, a biljke se uzgajaju tako da daju slađe voće. „Razine šećera u krvi razlikuju se od osobe do osobe, dinamične su i podložne stalnim fluktuacijama“, kaže Marie-Luise Huber. To je normalno. Međutim, fluktuacije s jakim ekstremima (skokovi glukoze) nisu zdrave. One su odgovorne za žudnju, umor, nedostatak energije, loš san i PMS. Dugoročno, to može uzrokovati dijabetes, visoki krvni tlak i bolesti srca. A uz to, brže starimo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Jessie Inchauspé (@glucosegoddess)

SAMOTESTIRANJE

Zahvaljujući digitalnoj medicini sada svoje tijelo možemo vidjeti i iznutra. Tvrtke poput Millionsfriends ili Hello Inside nude različite pakete za praćenje šećera u krvi (od 100 €). Mali CGM senzor (izvorno razvijen za dijabetičare) pričvršćen na nadlakticu kontinuirano mjeri razinu šećera u tkivu i stvara krivulju glukoze. Obroci, vježbanje i raspoloženje bilježe se u aplikaciji te tako mogu doznati kojaj e hrana dobra za mene, a koju bih trebala izbjegavati. Flaster stavljam aplikatorom i sve izgleda kao dječja igra, a iglu koja mi u ruku gura tri milimetra dugu nit s mjernom elektrodom gotovo i ne osjećam. Tijekom dva tjedna praćenja mogu vidjeti kako moje tijelo reagira na hranu, vježbu ili stres. Budući da su krivulje šećera u krvi vrlo individualne, prilagođeni recepti su od pomoći, a na rezultat, između ostalog, utječu indeks tjelesne mase, mikrobiom, stres, godine i ciklus. Moj pružatelj usluga Hello Inside specijaliziran je za žene jer šećer u krvi reguliraju hormoni, Ako je izvan kontrole, tijelu treba previše energije da ga regulira pa nema vremena za brigu o plodnosti, PMS-u ili simptomima menopauze.

ZBOGOM FLUKTUACIJAMA

Tjedni polaganja ispita bili su uzbudljivi i poučni. Kada učim, moj šećerni udar dolazi s doručkom. Cappuccino od zobi, domaća granola, kokosov jogurt, orasi i voće. Zdravo, mislila sam. „Slatki doručak je ulaznica za glukozni tobogan“, upozorava biokemičarka Jessie Inchauspé. Hrana koju prvo pojedemo utječe na razinu šećera u krvi tijekom ostatka dana. Uz omlet i crnu kavu, na primjer, krivulja ostaje stabilnija. Tjestenina, pizza i kruh začudo nisu problem (za razliku od riže) ako prethodno pojedem salatu ili povrće. Zeleno predjelo može uvelike smanjiti skokove šećera u krvi. „Kada vlakna dospiju u tanko crijevo prije druge hrane, ona oblažu crijevnu stijenku i formiraju elastičnu mrežu koja smanjuje apsorpciju molekula glukoze“, objašnjava @glucosegoddess.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Jessie Inchauspé (@glucosegoddess)

Krivulja postaje još ravnija uz čašu vode s octom.Trikovi iz njezine knjige i moje aplikacije funkcioniraju i puno ih je lakše implementirati nego što sam očekivala. Neki od njih glase: Klonite se košare s kruhom u restoranu! Povrće uvijek koristite kao predjelo (edamame, salata, predjelo, crudités...) ili ga grickajte tijekom kuhanja. Slatkiše jedite samo kao desert – nikad kao međuobrok! Vježbajte nakon jela (iznesite smeće i odradite 30 čučnjeva). Vježbajte tri puta tjedno (vjerujte, rezultati su motivirajući!). I sama ponekad u poslijepodnevnim satima ne mogu odoljeti svježim pecivima s cimetom pa zato prije nego što ga pojedem popijem čašu vode sa žlicom jabučnog octa. Odlučila sam reći zbogom müslima, cappuccinu od zobi i bezalkoholnom pivu. Sada obično pješačim kući nakon odlaska u restoran. A iskoristite i vi češće taj bicikl koji imate kod kuće!

6 „šećernih“ trikova

DORUČAK

Doručak je najvažniji. Klonite se slatkiša - i previše voća.

PAMETNO UKLOPITE UGLJIKOHIDRATE

Ugljikohidrate ili slatkiše blansirajte unosom proteina i masti (orasi!).

ZELENO PREDJELO

Uvijek prvo jedite salatu i povrće.

KREĆITE SE

Kratka šetnja ili 30 čučnjeva nakon obroka bolje razgrađuju glukozu.

DESERT UMJESTO GRICKALICA

Uživajte u slatkišima odmah nakon jela. I bez grickalica!

JABUČNI OCAT

Žlica octa u vodi prije jela može smanjiti razinu glukoze do 30%.

Lifestyle