unsplash //

Pravi kakao, poznat po svom bogatom i pomalo gorkom okusu, nije samo užitak za nepce već superhrana s brojnim zdravstvenim prednostima. Za razliku od instant kakaa punog šećera i umjetnih dodataka, pravi kakao u prahu dolazi od minimalno obrađenih zrna kakaovca, što znači da zadržava sve svoje prirodne hranjive tvari.

Prednosti pravog kakaa za zdravlje

Bogat je antioksidansima

Pravi kakao obiluje flavonoidima, vrstom antioksidansa koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu. Redovita konzumacija može smanjiti rizik od srčanih bolesti, poboljšati cirkulaciju i smanjiti upale.

unsplash //
unsplash //

Poboljšava raspoloženje

Ako ste ikada osjetili kako vas čokolada čini sretnima, za to možete zahvaliti spoju zvanom teobromin, kojeg ima u izobilju u pravom kakau. Osim teobromina, kakao sadrži triptofan, aminokiselinu koja potiče proizvodnju serotonina – hormona sreće.

Podrška za mozak

Studije su pokazale da flavonoidi iz kakaa mogu poboljšati kognitivne funkcije, uključujući pamćenje i koncentraciju. Osim toga, kakao može poboljšati protok krvi u mozak, što je korisno za dugoročno zdravlje mozga.

unsplash //

Potiče zdravlje kože

Pravi kakao može poboljšati teksturu i hidrataciju kože zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima. Osim konzumacije, često se koristi i u kozmetičkim tretmanima, a mnogi ga koriste i za izradu maski za lice. 

Prirodni izvor minerala

Kakao je bogat magnezijem, željezom, kalcijem i cinkom – mineralima važnima za zdravlje kostiju, imunološki sustav i energiju.

unsplash //
unsplash //

Kako uživati u pravom kakau bez gorčine?

Iako je pravi kakao gorčeg okusa nego komercijalni napitci, postoji nekoliko načina da ga učinite ukusnijim, a da ne izgubite njegove zdravstvene prednosti:

Dodajte prirodni zaslađivač

Med, javorov sirup ili agavin sirup idealni su za blago zaslađivanje napitka, a istovremeno su zdraviji od rafiniranog šećera.

Kombiniranje s biljnim mlijekom

Biljna mlijeka poput bademovog, kokosovog ili zobenog daju kremastu teksturu i smanjuju gorčinu.

unsplash //

Ubacite začine

Cimet, vanilija ili prstohvat kardamoma savršeni su za obogaćivanje okusa i dodavanje topline napitku.

Napravite smoothie ili čokoladni mousse

Pomiješajte kakao s bananom, biljnim mlijekom i malo maslaca od orašastih plodova za zasitan i zdrav doručak ili međuobrok. Pravi kakao u prahu možete koristiti i u receptima za zdrave deserte – od čokoladnog moussea s avokadom do energetski bogatih kuglica.

unsplash //
unsplash //

Gdje kupiti pravi kakao? 

Pravi kakao možete pronaći u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane, bolje opremljenim supermarketima ili online trgovinama. Evo nekoliko mjesta u Hrvatskoj gdje ga možete kupiti:

Bio&Bio – Nudi organski kakao prah koji dolazi iz fair trade proizvodnje. Često imaju i opcije sirovog kakaa.

Tvornica Zdrave Hrane – Njihove trgovine diljem Hrvatske nude kvalitetne i prirodne proizvode, uključujući kakao prah bez dodataka.

Green&More – Manje trgovine zdrave hrane koje često imaju organski kakao na policama.

DM - U DM-u često možete pronaći kvalitetan kakao prah u sklopu njihove dmBio linije, koja nudi organske proizvode.

Müller – Müller nudi više vrsta kakaa, uključujući premium i organske opcije.

Kaufland i Lidl – Ponekad nude posebne linije organskih proizvoda gdje se može naći kakao prah.

Prilikom kupovine obratite pažnju na to da sirovi kakao prah nije termički obrađen i zadržava više hranjivih tvari od običnog kakao praha. Također, tražite proizvode s oznakama organic ili bio, jer garantiraju da nema pesticida ili kemikalija. Cijena pravog kakaa ovisi o brendu i količini, ali obično se kreće između 10 i 15 eura za pakiranja od 200-500 g. Skuplje opcije često dolaze s fair trade ili bio oznakom.

unsplash //

Uvođenjem ovog prirodnog proizvoda u svoju svakodnevicu možete uživati u njegovim brojnim dobrobitima, a uz male prilagodbe u pripremi, čak i njegova prirodna gorčina može postati užitak. Isprobajte, eksperimentirajte s okusima i uživajte u bogatstvu pravog kakaa!

Lifestyle