Unsplash //

Đumbir je već godinama ključan sastojak u wellbeing zajednici. Njegova dugogodišnja upotreba u tradicionalnoj medicini temelji se na brojnim zdravstvenim prednostima, posebno kada se konzumira ujutro, kada je balans tijela i uma ključan.

Poboljšava probavu

Jedan od glavnih razloga zašto se preporučuje konzumiranje đumbira ujutro je njegov pozitivan učinak na probavni sustav. Đumbir stimulira probavne sokove, poboljšava metabolizam i smanjuje nadutost. Često se kombinira s toplom vodom i limunom kao napitak koji pospješuje probavu i pomaže u eliminaciji toksina nakupljenih tijekom noći. Također, đumbir djeluje kao prirodni pojačivač energije za sve koji ujutro osjećaju umor ili tromost. Njegova jedinstvena kombinacija antioksidansa, vitamina i minerala može potaknuti cirkulaciju i povećati razinu energije, bez naglog pada koji često uzrokuje kofein.

Protuupalna svojstva

Moderni stil života često dovodi do kronične upale u tijelu, što može uzrokovati razne zdravstvene probleme, od bolova u zglobovima do kardiovaskularnih bolesti. Đumbir je poznat po svojim snažnim protuupalnim svojstvima zahvaljujući spoju gingerolu. Konzumacija đumbira ujutro može pomoći u smanjenju tih upala, što doprinosi boljoj pokretljivosti i općem osjećaju. Osobito je koristan za one koji se bave tjelesnom aktivnošću, jer pomaže u oporavku mišića nakon napora.

Jačanje imuniteta

Jutarnja rutina je također idealno vrijeme za podršku imunološkom sustavu, a đumbir je tu pravi saveznik. Zbog svog visokog sadržaja antioksidansa, đumbir pomaže tijelu u borbi protiv slobodnih radikala, smanjujući rizik od raznih bolesti. U sezoni prehlada i gripa, đumbir u jutarnjem čaju ili smoothieju može poslužiti kao preventivni alat za jačanje imuniteta. Aromatični i oštar miris đumbira također je poznat po tome da pomaže u smanjenju stresa i tjeskobe, što može biti od velike koristi ujutro kada je važno započeti dan smireno i fokusirano.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Lucy Renouf (@lemonsandlucy)

Kako uključiti đumbir u jutarnju rutinu?

Postoji nekoliko jednostavnih načina kako uvesti đumbir u svoju jutarnju rutinu. Čaj od đumbira je definitivno jedan od najlakših i najučinkovitijih načina, a možete ga napraviti sam. Dodajte svježi ili suhi đumbir u toplu vodu s limunom i medom i to je to, imate prirodni čaj od đumbira koji će razbuditi vaš organizam i pomoći vam da izgurate ostatak dana. Smoothie je također jedan od lakših načina. Ubacite komad svježeg đumbira u svoj omiljeni smoothie s voćem za dodatni boost energije. Sok ili shot od đumbira možda je i najefikasnije način. Ekstrahirajte sok iz svježeg đumbira i dodajte ga u cijeđene sokove ili jutarnje shotove za brzinski detoks.

Đumbir je izvanredan sastojak koji donosi širok spektar zdravstvenih dobrobiti, posebno kada je dio jutarnje rutine. Njegovi protuupalni, probavni i energetski učinci čine ga savršenim izborom za one koji žele započeti dan s osjećajem ravnoteže i energije, a budimo realni, tko to ne želi?

Lifestyle