zagreb design week
//

zagreb design week

Stakleni strop sintagma je koju je 1978. godine prvi put skovala spisateljica Marilyn Loden kako bi opisala nevidljivu prepreku koja ženama onemogućava napredovanje na radnom mjestu, a 1991. kongres SAD-a donio je Glass Ceiling Act kako bi se zaštitilo ne samo žene, već i rasne manjine. Na tom tragu je i cilj najvećeg regionalnog festivala dizajna — promicanje različitosti i zagovaranje jednakosti, kreativnosti i suradnje u dizajnu.

Zemlja partner ovogodišnjeg ZGDW-a je Italija, a u skladu s temom u fokusu su upravo dizajnerice. Naime, unatoč globalnoj prepoznatljivosti talijanskog dizajna, dizajneri su kroz povijest zasjenili svoje kolegice. S ciljem dokumentiranja povijesti žena u talijanskom dizajnu, u suradnji s Veleposlanstvom Italije u Zagrebu održat će se izložbe predavanja i projekcije dokumentarnih filmova. Među izlagačicama su Alice Rosignoli, Anna Castelli Ferrieri, Annalisa Cocco, Cini Boeri, Elena Salmistraro, Elisa Gargan Giovannoni, Gae Aulenti, Giorgia Lupi, Maria Grazia Rosin, Maria Montessori, Nanda Vigo, Paola Navone, Simonetta Ferrante, and Studiopepe (Arianna Lelli Mami, Chiara Di Pinto)… Izložba talijanskih dizajnerica bit će predstavljena u studiju koji je za ovu priliku preimenovan u „Talijanski paviljon“. Zanimljivo će biti usporediti povijest talijanskih i hrvatskih dizajnerica. Vrlo poseban, ženski, umjetnički, kolektiv, Oaza, izložbom plakata i predavanjem predstavit će rad hrvatskih dizajnerica i projekt internet arhiva „dizajnerice.com“. Muzej za umjetnost i obrt izložit će predmete koje su dizajnirale hrvatske dizajnerice, o čijem radu će predavanje održati Koraljka Vlajo, kustosica izložbe.

Održat će se i niz gostujućih izložbi, pa nas tako očekuju četiri izložbe grafičkog dizajna iz obaju Amerika. Svjetska prijestolnica dizajna 2024., aglomeracija Tijuana (Meksiko)/San Diego (SAD), predstavlja izložbu o međusobnim kulturnim utjecajima pod nazivom „Percepción Peculiar“. O istoj temi govori i izložba „Transborder Typeface“ koja dolazi u suradnji s Tijuana Design Weekom i Tipografía México. Festival dizajna Local Chile predstavlja čileansku scenu grafičkog dizajna izložbom „Sur Emergente“, a direktor festivala i kustos izložbe, Joaquín Béjares H., održat će predavanje. U suradnji s Delegacijom Vlade Katalonije, katalonska udruga FAD predstavlja izložbu iz serije „Održive promjene — Moda za tjelesnu raznolikost“ o kojoj će predavanje održati Gemma Esteban Alert.

„Ove godine ugostit ćemo izložbe s festivala dizajna iz Čilea, Meksika i Španjolske. Do suradnje je došlo spontano. S vremenom smo osvijestili da svi mi koji organiziramo festivale ulažemo puno energije u organizaciju izložbi koje onda ostaju otvorene svega nekoliko dana. Trud, vrijeme, resursi, podjednaki su kao za izložbe koje su otvorene mjesecima. Broj posjetitelja jednak je, barem u našem slučaju, ali ipak nam je bilo žao da sav taj trud nestane za par dana. Kako smo se prije četiri godine učlanili u međunarodno udruženje festivala dizajna, World Design Weeks, postali smo dio globalne mreže koju čine 44 festivala, s više od tisuću događanja i milijun posjetitelja godišnje. Unutar mreže, pokrenuli smo inicijativu o globalnoj razmjeni izložbi. Ovo je prvi korak, vidjet ćemo kako će se to razvijati. Imamo podršku predsjednice, Isabele Roig i veliki potencijal za razvoj.“ izjavio je Daniel Tomić, direktor ZGDW.

Zanimljivo je i da će posjetitelji po prvi put imati priliku vidjeti neke od prostorija u Jadran filmu koje su do sad bile zatvorene za javnost, a u studiju koji nosi ime Orsona Wellesa, jednog od najpoznatijih redatelja svih vremena koji je šezdesetih godina prošlog stoljeća djelovao u Zagrebu, izlagat će najbolji proizvođači namještaja iz Hrvatske i jugoistočne Europe.

Budućnost hrvatskog dizajna predstavljena je izložbom fakulteta i škola na ZGDW-u, a mnoge će sigurno razveseliti što će i ove godine na ZGDW marketu moći kupiti proizvode izravno od dizajnera. U parku Jadran filma, na glavnoj pozornici, održavat će se predavanja, paneli, glazbeni i filmski programi, ali kako to već biva svake godine kada je u pitanju ZGDW, prostor je to i za cjelodnevno opuštanje uz razne aktivnosti, brojne radionice i širok izbor hrane i pića.

Ulaz na ZGDW je slobodan, a više informacija pronađite na stranici zagrebdesignweek.com

Lifestyle