© Photo by Vincent Rivaud Pexels
© Photo by Vincent Rivaud Pexels //

© Photo by Vincent Rivaud Pexels

Odabir boja pri uređenju prostora je izuzetno bitna stavka jer ne samo da utječe na atmosferu, već služi i kao platno za osobni izraz. Bilo da birate savršenu nijansu za zidove ili odabirete odjeću, sve se svodi na individualne preference. Za one koji su spremni obogatiti svoje okruženje šarenim tonovima, donosimo 5 vodećih trendova boja predviđenih za 2024. godinu.

Vodeni tonovi plave

Plava je vječni favorit, a u zadnje vrijeme posebno su popularni prozračni i vodeni tonovi plave. Ovaj preokret inspirirao je Sherwin-Williams da proglasi "Upward“, svijetlu denim plavu sa sivim podtonom, njihovom službenom bojom godine, kao i tvrtku Valspar koja je proglasila "Renew Blue" svojom bojom godine. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sophie Harpley (@sophieharpleystudio)

Blaže nijanse ljubičaste

Ljubičaste nijanse mogu djelovati pomalo zastrašujuće, no stručnjaci ističu da je ova boja izrazito prilagodljiva. U 2024. godini nježnije i blaže nijanse ljubičaste doživjet će porast popularnosti, a razlog tome je što se lijepo slažu s roza, plavim i zelenim nijansama, dodajući dubinu i živost prostoru.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jess Clark - Interiors & Lifestyle (@charminglifebyjess)

Spoj žutih i narančastih tonova

Spoj žute i narančaste boje u interijerima donosi energičnu i vedru atmosferu. Dodavanje detalja poput jastuka, umjetničkih djela ili ukrasnih predmeta u ovim tonovima unaprjeđuje prostor i stvara privlačan vizualni dojam, a upotreba žute i narančaste u kombinaciji s prirodnim materijalima poput drva i biljaka može dodatno naglasiti osjećaj topline i povezanosti s prirodom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AMY MOOREA WONG (@amy_moorea)

Zemljani tonovi 

Dopadljive i prigušene nijanse zelene boje i dalje će ostati u fokusu 2024. godine. Ove boje inspirirane prirodom evociraju smirujuću kvalitetu, a to je potaknulo britansku marku Graham & Brown da proglase srednje zelenu boju, "Viridis", svojom bojom godine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by House & Garden Magazine (@houseandgardenuk)

Tamno i šik

Bogate, duboke boje pružaju kontrast svijetlim tonovima koji će dominirati 2024. Od čokoladnih smeđih do šumskih zelenih, ove nijanse dodaju dubinu i sofisticiranost koju brojni žele postići prilikom uređenja prostora. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Shauna Neely (@therealshaunasstage)

 

Lifestyle