Nakon blagdanskog obilja ispunjenog bogatim i ukusnim jelima koji nam, moramo biti iskreni, donose posebnu radost i užitak, vrijeme je za povratak u balans. Nakon gozbi, mnogi od nas osjećaju potrebu za laganijim obrocima kako bismo povratili ravnotežu i energiju. No, laganije ne znači i manje ukusno!
Za ukusan i zdrav obrok s punim povjerenjem se obraćamo Aniti Markić, strastvenoj zaljubljenici u kuhanje i kreiranje obroka za obitelj i prijatelje. Ova kuharica s iskustvom, rekli bismo to zbog činjenice jer je majka četvoro djece kojima svakodnevno priprema zdrave oborke, na svom food blogu promovira zdrave životne navike.
"Svoju djecu većinom uključujem u pripremu jela, jer su roditelji glavni pokretači zdravih navika. Stoga, kad ne kuham i fotografiram za potrebe stranice i projekata, u potpunosti sam posvećena obiteljskom životu i djeci", govori nam Anita. Kao magistrica ekonomije, povezuje digitalni marketing i svoju ljubav prema kuhanju, prateći novitete digitalnog svijeta i istraživajući nutritivnu vrijednost hrane, a sve kako bi svojim receptima iz namirnica izvukla maksimum.
Ljubav prema kuhanju Anita je naslijedila od svoje obitelji, za koju je već u djetinjstvu pripremala rođendanske torte. Pa tako njen i Instagram profil Slagalica okusa proizlazi upravo iz te ljubavi, spontane kreativnosti, istraživanja začina, okusa i kombiniranja različitih recepata u jedan.
Ključ je dobra organizacija, edukacija i bogatstvo namirnica
U dinamičnom okruženju i s malom djecom, kuhanje i priprema lako se posloži s dobrom organizacijom. Anitin fokus je na jednostavnom pristupu, a pratiteljima želi pružiti brz i nutritivno kvalitetan pristup receptima. Ideje za kuhanje i kombinacije namirnica su svuda oko nje, a svaka sezona donosi svoje čari s obiljem karakterističnih namirnica.
"Naizgled nespojivo može dati ukusnu kombinaciju namirnica, stoga se ne moramo odreći lijepog okusa kako bi jelo bilo zdravije i kvalitetnije za nas. Spoj tradicionalnih recepata s novim saznanjima je pun pogodak u mojoj kuhinji pa informacije crpim dodatno od divnih nutricionista koji me okružuju, te brojnih knjiga i food blogova". Bez ikakvih ekstrema u kuhanju i prehrani, Anita prvenstveno teži balansu. Sva kuhanja i fotografiranja hrane predstavljaju za nju oblik opuštanja, što joj olakšava pronalaženje motivacije za kreiranje jela i izbalansiranih obroka.
Iako ne može izdvojiti određene vrste jela koje posebno voli pripremati, mediteranska kuhinja često se pojavljuje na Anitinoj listi interesa. Njezin prijedlog za poslijeblagdanski ručak usmjeren je prema mediteranskoj kuhinji, a radi se o lososu s pestom i povrćem pečenom u pećnici na papiru za pečenje. Ovaj dekorativan način posluživanja hrane oduševit će vaše najmilije, a priprema ne oduzima puno vremena. Mariniranje lososa dan prije dodatno olakšava postupak, pa vam za taj dan ostaje priprema povrća i salate kao priloga.
LOSOS S PESTOM I POVRĆEM
Pripremite papir za pečenje u obliku broda tako da dvije stranice omotate kako biste dobili udubljenje unutar kojega ćete složiti povrće. Ova opcija je odlična jer dobijemo dodatnu hrskavost gornjeg dijela lososa.
Potrebno je pripremiti:
600 g lososa,
1 veći batat
1 tikvicu
gljive
maslinovo ulje
češnjak
mediteranski začin
sok limuna
pesto
Narežite povrće na tanke ploške kako bi se ravnomjerno peklo s lososom. Losos marinirajte s maslinovim uljem, češnjakom, mediteranskim začinima i sokom limuna. U dekorativni brod od papira za pečenje složite povrće, a zatim na vrh dodajte losos koji po želji možete premazati pestom. Stavite peći na 180-200°C na 20-25 minuta. Ostavite malo soka limuna i cherry rajčice nakon pečenja za dekoraciju i posluživanje.
LAGANA SALATA OD CIKLE
Hrskava, ukusna i dekorativna salata koja se može poslužiti kao prilog bilo kojem jelu, a za salatu je potrebno:
•2oo g rikule ili matovilca,
•1/2 ljubičastog luka,
•1 kocka feta sira,
•1 srednja skuhana cikla
•Sok 1/2 limuna
•Maslinovo ulje
•Peršin
•Sol i papar
Narežite ciklu na sitne kockice te dodajte ljubičasti luk, sok limuna, sol, peršin i obilno maslinovo ulje. Na tanjur složite rikolu ili matovilac, dodajte sol i maslinovo ulje te smjesu sa ciklom rasporedite po tanjuru. Za dodatni okus izlomite feta sir i pospite preko. Za kraj dodajte žlicu pinjola preko salate. Tostirajte kruh s maslinovim uljem i mediteranskim začinima i poslijeblagdanska gozba može početi!