Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva //

Foto: Privatna arhiva

Nakon blagdanskog obilja ispunjenog bogatim i ukusnim jelima koji nam, moramo biti iskreni, donose posebnu radost i užitak, vrijeme je za povratak u balans. Nakon gozbi, mnogi od nas osjećaju potrebu za laganijim obrocima kako bismo povratili ravnotežu i energiju. No, laganije ne znači i manje ukusno!

Za ukusan i zdrav obrok s punim povjerenjem se obraćamo Aniti Markić, strastvenoj zaljubljenici u kuhanje i kreiranje obroka za obitelj i prijatelje. Ova kuharica s iskustvom, rekli bismo to zbog činjenice jer je majka četvoro djece kojima svakodnevno priprema zdrave oborke, na svom food blogu promovira zdrave životne navike.

"Svoju djecu većinom uključujem u pripremu jela, jer su roditelji glavni pokretači zdravih navika. Stoga, kad ne kuham i fotografiram za potrebe stranice i projekata, u potpunosti sam posvećena obiteljskom životu i djeci", govori nam Anita. Kao magistrica ekonomije, povezuje digitalni marketing  i svoju ljubav prema kuhanju, prateći novitete digitalnog svijeta i istraživajući nutritivnu vrijednost hrane, a sve kako bi svojim receptima iz namirnica izvukla maksimum. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anita Markić 🧩👩‍🍳 (@slagalicaokusa)

Ljubav prema kuhanju Anita je naslijedila od svoje obitelji, za koju je već u djetinjstvu pripremala rođendanske torte. Pa tako njen i Instagram profil Slagalica okusa proizlazi upravo iz te ljubavi, spontane kreativnosti, istraživanja začina, okusa i kombiniranja različitih recepata u jedan. 

Ključ je dobra organizacija, edukacija i bogatstvo namirnica 

U dinamičnom okruženju i s malom djecom, kuhanje i priprema lako se posloži s dobrom organizacijom. Anitin fokus je na jednostavnom pristupu, a pratiteljima želi pružiti brz i nutritivno kvalitetan pristup receptima. Ideje za kuhanje i kombinacije namirnica su svuda oko nje, a svaka sezona donosi svoje čari s obiljem karakterističnih namirnica.

"Naizgled nespojivo može dati ukusnu kombinaciju namirnica, stoga se ne moramo odreći lijepog okusa kako bi jelo bilo zdravije i kvalitetnije za nas. Spoj tradicionalnih recepata s novim saznanjima je pun pogodak u mojoj kuhinji pa informacije crpim dodatno od divnih nutricionista koji me okružuju, te brojnih knjiga i food blogova". Bez ikakvih ekstrema u kuhanju i prehrani, Anita prvenstveno teži balansu. Sva kuhanja i fotografiranja hrane predstavljaju za nju oblik opuštanja, što joj olakšava pronalaženje motivacije za kreiranje jela i izbalansiranih obroka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anita Markić 🧩👩‍🍳 (@slagalicaokusa)

Iako ne može izdvojiti određene vrste jela koje posebno voli pripremati, mediteranska kuhinja često se pojavljuje na Anitinoj listi interesa. Njezin prijedlog za poslijeblagdanski ručak usmjeren je prema mediteranskoj kuhinji, a radi se o lososu s pestom i povrćem pečenom u pećnici na papiru za pečenje. Ovaj dekorativan način posluživanja hrane oduševit će vaše najmilije, a priprema ne oduzima puno vremena. Mariniranje lososa dan prije dodatno olakšava postupak, pa vam za taj dan ostaje priprema povrća i salate kao priloga. 

LOSOS S PESTOM I POVRĆEM 

Pripremite papir za pečenje u obliku broda tako da dvije stranice omotate kako biste dobili udubljenje unutar kojega ćete složiti povrće. Ova opcija je odlična jer dobijemo dodatnu hrskavost gornjeg dijela lososa.

Potrebno je pripremiti:

600 g lososa,

1 veći batat

1 tikvicu

gljive

maslinovo ulje

češnjak

mediteranski začin

sok limuna

pesto

Narežite povrće na tanke ploške kako bi se ravnomjerno peklo s lososom. Losos marinirajte s maslinovim uljem, češnjakom, mediteranskim začinima i sokom limuna. U dekorativni brod od papira za pečenje složite povrće, a zatim na vrh dodajte losos koji po želji možete premazati pestom. Stavite peći na 180-200°C na 20-25 minuta. Ostavite malo soka limuna i cherry rajčice nakon pečenja za dekoraciju i posluživanje.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

LAGANA SALATA OD CIKLE

Hrskava, ukusna i dekorativna salata koja se može poslužiti kao prilog bilo kojem jelu, a za salatu je potrebno:

•2oo g rikule ili matovilca,

•1/2 ljubičastog luka,

•1 kocka feta sira,

•1 srednja skuhana cikla

•Sok 1/2 limuna

•Maslinovo ulje

•Peršin

•Sol i papar

Narežite ciklu na sitne kockice te dodajte ljubičasti luk, sok limuna, sol, peršin i obilno maslinovo ulje. Na tanjur složite rikolu ili matovilac, dodajte sol i maslinovo ulje te smjesu sa ciklom rasporedite po tanjuru. Za dodatni okus izlomite feta sir i pospite preko. Za kraj dodajte žlicu pinjola preko salate. Tostirajte kruh s maslinovim uljem i mediteranskim začinima i poslijeblagdanska gozba može početi!

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

 

Lifestyle