© FAU LAURENT
© FAU LAURENT //

© FAU LAURENT

RECEPT ZA 6 DO 8 OSOBA

Vrijeme pripreme 6 h • Vrijeme odmora 24 h • Vrijeme pečenja 30 min.

BISKVIT (pripremiti 2 dana prije namakanja)

190g brašna • 150g mineralne vode • 30 g šećera u prahu • 2,5 g soli • 10g svježeg kvasca • 30 g dezodorirano kokosovo ulje

Dezodorirano kokosovo ulje otopite i čuvajte na 30-35°C. U zdjeli samostojećeg miksera razrijedite kvasac s tri četvrtine mineralne vode, zatim dodajte brašno i šećer. Mijesite tijesto na prvoj brzini dok se dobro ne sjedini, zatim prebacite na drugu brzinu dok tijesto ne postane glatko i ne bude više ljepljivo. Dodajte preostalu vodu. Mijesite tijesto dok se ne počne odizati od stijenki posude i dosegne temperaturu od 25°C. Dodajte dezodorirano kokosovo ulje na 25°C i sol. Tijesto mijesite na drugoj brzini dok se ne opusti i ne počne odvajati od stijenki posude (temperatura: 26 °C). 

Kalup za savarin promjera 18 cm namastiti mašću u spreju. Vrećicom za tijesto ispunite kalup do trećine visine, rukama oblikujući tijesto kako bi pristajalo u kalup. Izrežite rupu u sredini prije nego što ga stavite u kalup. Na kraju tapkajte po kalupu kako biste uklonili što više mjehurića zraka. Ostavite da stoji na 32°C oko 45 minuta. 

Pecite u pećnici na 170°C 20 minuta, izvadite iz kalupa i vratite u pećnicu na 10 min. Ostavite da se suši 2 dana na sobnoj temperaturi. Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.

SAVJET: biskvit mora biti potpuno suh kako bi upio što više sirupa, ostao vlažan i topio se u ustima.

SVILENKASTA KREMA OD MALINA (pripremiti dan ranije)

12 g kukuruznog škroba • 2,5 g NH pektina • 330 g pirea od malina • 60 g dezodoriranog kokosovog ulja • 1,5 g tekućeg lecitina

Prosijte kukuruzni škrob s NH pektinom. U loncu zagrijte pire od malina na 40°C pomoću termometra. Snažno umiješajte smjesu kukuruznog brašna/pektina i zatim zakuhajte. Prelijte dezodoriranim kokosovim uljem i lecitinom. Pomoću ručnog blendera izmiksajte do savršene emulzije. Stavite u posudu za gratiniranje, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Ostavite da se stegne u hladnjaku oko 12h.

© FAU LAURENT
© FAU LAURENT

© FAU LAURENT

ALBA KREMA (pripremiti dan ranije)

200 g napitka od soje • 200 g dezodoriranog kokosovog ulja • 0,4 g ksantan gume

Zagrijte sojin napitak na 45°C i prelijte ga dezodoriranim kokosovim uljem i ksantan gumom. Pomoću ručnog blendera izmiksajte do savršene emulzije. Smjesa treba biti između 35°C i 40°C. Stavite u posudu za gratiniranje, prekrijte prozirnom  folijom i ostavite da se ohladi. Ostaviti u frižideru da se stegne oko 12h.

LIČI U SIRUPU (pripremiti dan ranije)

150 g ličija u sirupu, ocijeđeni

Ocijedite liči. Narežite ih na dva ili tri dijela, ovisno o veličini, i ostavite da se ocijede u hladnjaku preko noći.

SIRUP OD MALINA I RUŽA ZA NATAPANJE 

600 g mineralne vode • 250g šećera u prahu • 100g pirea od malina • 60g alkoholnog ekstrakta ruže • 50g rakije od maline

U loncu zakuhajte vodu, šećer i pire od malina. Maknite s vatre i dodajte alkoholni ekstrakt ruže i rakiju od maline. Koristite odmah na 50°C ili ostavite da se ohladi i odložite u hladnjak.

Namakanje 

U veću posudu ulijte sirup za namakanje (na 50°C) i dodaj biskvit. Potpuno potopite kolač, zatim ga ostavite u hladnjaku preko noći. Nakon što se biskvit namočio, izvadite ga velikom žlicom i stavite na rešetku od nehrđajućeg čelika za hlađenje na vrhu pladnja. Ostavite da se ocijedi u hladnjaku dva sata.

Lifestyle