Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva //

Foto: Privatna arhiva

Hungry Anja je gastro influencerica, zaljubljenica u kuhanje koja svojim receptima inspirira više od 150 tisuća pratitelja, surađuje s brojnim klijentima, pohađa radionice kuhanja i atraktivne gastro lokacije. Uz njene recepte sva vaša jela izgledat će restoranski, jer osim što se radi o jako ukusnim jelima s modernim twistom, vizualno su jako privlačna. 

No tko je Anja kada završi kuhanje, snimanje i montaža videa, odgovaranje na brojne mailove? Anja je majka petogodišnje djevojčice, posvećena supruga, odana kćer, brižna sestra i pouzdana prijateljica. Kada nije zauzeta kuhanjem, vjerojatno ćete ju pronaći kako čisti kuhinju nakon svojih kulinarskih poduhvata i snimanja. No, osim strasti prema kuhanju, Anja uživa u praćenju novih trendova u dizajniranju interijera, obožava vrijeme provoditi s obitelji i putovati. 

Još od malih nogu Anja je bila zaljubljena u hranu i neprestano tražila nove okuse. Kako su godine prolazile, počela je samostalno kuhati i eksperimentirati. Život s dva brata bio je dodatna motivacija i razlog za pripremanje i isprobavanje novih jela. Ali ključni trenutak bio je kada ju je profesorica potaknula na pokretanje bloga na kojem bi Anja dijelila recepte. Otvorila je blog 'Biftek i Merlot' bez puno razmišljanja, a kasnije dodala i Instagram, čak i prije nego što ga je većina ljudi na našim prostorima  koristila. U početku je bio više kao Anjin privatni dnevnik, no s preseljenjem u London, stvari su se počele mijenjati. Počela je dijeliti svoja putovanja i iskustva iz raznih restorana koje je posjećivala s obitelji. Vremenom, pridružila se gastro sceni Londona, a broj pratitelja počeo je rasti.

Quote icon Black quote icon

Ono što je započelo kao ljubav prema kuhanju sada je postalo putovanje koje dijelim s publikom, a svaki recept i slika na mom blogu i Instagramu često su putovanje kroz osobne kulinarske i životne avanture.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anja Maršić (@hungry_anja)

 

Ključno je biti autentičan i osigurati vrijeme za sebe i obitelj

Iako se tako ne čini, posao influencera iskače iz okvira osmosatnog radnog vremena. Samo kuhanje zahtijeva najmanje vremena, no planiranje, montaža, komunikacija s klijentima, nabavka namirnica, pospremanje, asministracija, su samo dio onoga što ovaj posao podrazumijeva. Ipak, vremenom je Anja naučila prilično dobro razdvajati svoj poslovni i privatni život kako bi održala ravnotežu. Kao i kod svakog posla, trudi se obaviti što više stvari tijekom radnog tjedna. Vikendom, pak, zaboravi na mobitel i svede 'screen time' na minimum.

Na pitanje koja je tajna dobrog gastro influencera Anja nam govori da je to 'biti svoj, ostati maksimalno autentičan, ne podlijeći svakom trendu koji se pojavi ali biti otvoren za promjene, ne reklamirati proizvode koje ne koristiš, te biti iskren u komunikaciji s pratiteljima'. Ako je suditi po Anjinim receptima za ukusna jela, ovo bi mogao biti dobar recept za uspjeh. 

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Kao u svakom poslu, najveće zadovoljstvo su oni nematerijalni uspjesi, prijateljstva i uspomene, kojih Anja ima napretek. Prijateljstva za cijeli život, ogromna zajednica istomišljenika koji bodre tvoj kreativni rad, brojne prilike za učenje i napredak. Tako je u Londonu je imala priliku upoznati Jamie Olivera, Raymond Blanca, princa Charlesa i sadašnjeg kralja. Pozvana je na radionice Joakima Pratta, Matta Adlarda i Claire Ptak, koja je radila tortu za vjenčanje Harryja i Meghan. Bila je gost na imanju obitelji RANA pored Verone, najvećeg svjetskog proizvođača svježe tjestenine. To je bilo jedno posebno iskustvo gdje su upoznali i Giovannija Ranu, samog osnivača, i njegovu obitelj, koji su na kraju tog putovanja organizirali zabavu veličine malo većeg vjenčanja, i to sve u njihovoj kući, zapravo dvorcu. 

S druge strane, život gastro influencera ponekad je jako usamljen. Ona je 'one woman band', gdje cijeli posao ovisi isključivo o njoj, njenim idejama, kreativnoj energiji i spremnosti da često izlazi iz zone komfora. Ali ljubav prema kuhanju i motiviranju drugih je ono što Anju gura naprijed pa ne sumnjamo u njen daljnji uspjeh. Iako ćete na njenom meniju najčešće pronaći neku dobru tjesteninu, danas nam Anja donosi recept pravog zimskog jela: sporo huhanih junećih rebara uz prilog. 

Sporo kuhana juneća rebra i prilog

Kad zahladi ovako kao sada, kuham jedino comfort food, a ako su vam sarme već malo dosadile (teško da jesu ali ako je to slučaj) isprobajte ova savršena sporo kuhana juneća rebra. Meso se odvaja od kosti i topi u ustima, okusi su savršeni. Priprema traje nekih dvadesetak minuta, a ostalo će odraditi vaša pećnica. Servirajte uz palentu ili pire krumpir i čašu crnog vina. Uživajte i javite dojmove!

NAMIRNICE

5-6 junećih rebara, zavisi koliko su velika - ovdje je bilo otprilike 1,5 kg mesa 

150-200 g domaće mrkvice

200 g celera

1 veći luk

1 režanj češnjaka prerezan na pola

300 ml crvenog vina

2-3 žlice pasirane rajčice

3 lovorova lista (moze i svježi ružmarin ako volite)

1 žličica slatke paprike

600 ml temeljca pilećeg/goveđeg (moze i kocka)

2 žlice maslinovog ulja

Sol i papar

Svježi peršin

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

POSTUPAK

1. Meso izvadite iz hladnjaka pola sata prije kuhanja pa posolite i poparite. Narežite svo povrće i stavite na stranu.

2. Zagrijte lonac ili veliku tavu koja može u pećnicu, dodajte ulje pa rebra prepecite sa svake strane dok ne dobiju lijepu boju. Istovremeno stavite grijati i pećnicu na 150 C. Izvadite rebra na tanjur kad su se zapekla pa u istom loncu dinstajte luk, mrkvu i celer par minuta dok luk ne omekša. Dodajte crvenu papriku i koncentrat rajčice pa dinstajte još 2 minute na srednje jakoj vatri. Vratite rebra. Podlijte vinom i temeljcem, dodajte lovor, polovicu cijelog češnjaka i svježi ružmarin ako koristite. Poklopite pa nastavite kuhanje u pećnici otprilike 3-4 sata, a može i dulje, sve ovisi koliko su velika rebra. 

3. Izvadite lonac iz pećnice kada je meso skroz omekšalo. Pažljivo izvadite rebra i mrkvu na tanjur. Začinsko bilje takoder. Pa stapnim mikserom izblendajte u glatki umak.

4. Ako nemate štapni mikser i ako želite da je umak tamniji, onda umak procijedite kroz cjedilo, vratite na vatru bez povrća pa pustite da se izreducira. Kušajte umak kako biste provjerili je li dovoljno slano. Vratite meso unutra, posipajte svježim peršinom pa servirajte uz kremastu palentu ili pire krumpir i puno salate po izboru. 

Kako ne biste preskočili nijedan korak, donosimo i detaljan video prikaz: 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anja Maršić (@hungry_anja)

 

Lifestyle