© Fotografija: Nova TV
© Fotografija: Nova TV //

© Fotografija: Nova TV

Kada kažemo za Anu da je svestrana, to zaista i mislimo. Po struci novinarka i stručnjakinja za odnose s javnošću, Ana je danas vlasnica obrta za marketing i promociju, ali i Instagram profila naziva Kuhana i Pečena. Osim organizacije evenata, festivala i niza umjetničkih hobija, kuhanje je zauzelo posebno mjesto u njenom životu. Svoju ljubav prema kuhanju odlučila je podijeliti s drugima kroz Instagram profil na kojem dijeli jednostavne recepte, potičući druge da više kuhaju doma. Sve je prirodno vodilo i do prijave na MasterChef, gdje je dospjela u nevjerojatnih TOP 7. 

No, odakle Ani ta ljubav prema kuhanju? Oduvijek je voljela kuhati i mijesiti, ali je kao dijete bila izbirljiva oko hrane i nije jela većinu namirnica. "Kasnije se to promijenilo, a prvo samostalno jelo koje sam napravila je bila čokoladna torta s narančom koju sam gledala u TV emisiji Ane Ugarković. Svidio mi se taj osjećaj kad su ukućani i gosti probali moju tortu i odmah se oraspoložili. Tako da je moja mantra da nije sve u kuhanju, već u kuhanju za one koje voliš", govori nam Ana. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ana Antunović👩‍💻👩‍🍳 (@kuhana_i_pecena)

Inspiracija u maminoj i bakinoj kuhinji uz najbitniji sastojak - ljubav

Ana je odrasla u Kuni na Pelješcu, gdje se njena obitelj bavi uzgojem životinja, a prije dvadesetak godina su i prvi na Pelješcu pokrenuli ruralni turizam. Uz to dolazi mnoštvo turista i ponuda domaćih specijaliteta, gdje  nastupaju Anine mama i baka, čija je kuhinja njezin najveći izvor inspiracije.

Quote icon Black quote icon

Uvijek težim postići okus ljubavi, kako ja to zovem, koji su one imale u svojim jelima.

Iako nije profesionalna kuharica, Ana profesionalno pristupa ulozi food blogera. Sudjelovanje na radionicama, istraživanje, učenje novih recepata, svladavanje novih tehnika i vizualna privlačnost njenog sadržaja samo su neke stvari na kojima Ana radi kada je kamera ugašena. Puno toga je naučila i u MasterChefu koji joj je jedan od najdražih perioda u životu, a i danas prati nove generacije kandidata.

"Uvijek sam voljela i gledala MasterChef, pratila sam i ostale kulinarske showove, a danas, gledajući unatrag, čini mi se da mi je taj show bio suđen. Dogodio mi se u trenutku kad mi se život koji sam do tad živjela lagano urušio, i MasterChef mi je bio prijelomni trenutak kad sam shvatila da život može i drugačije izgledati i da je svaki kraj novi početak", govori nam Ana i prisjeća se svog najdražeg jela kojeg je pripremila, a ujedno odnijela i titulu najboljeg tanjura. To su tacosi s okusom punjene paprike, koje najbolje prezentiraju njeni kulinarski stil. Uzima tradicionalne okuse i prilagođava ih ritmu i navikama današnjeg društva.  Jedan od takvih recepata su i Anine brze, sočne i hrskave fritule, na kojem je radila jako dugo kako bi postigla savršen omjer uloženog truda, novca, vremena i dobivenog fantastičnog okusa.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ana Antunović👩‍💻👩‍🍳 (@kuhana_i_pecena)

Fritule by Ana Antunović 

U ovom receptu namjerno ih zovem fritule, a ne prikle ili priklice kako bi se to na Pelješcu reklo, jer je recept za prikle prilično drugačiji. Ovaj recept sam istraživala i usavršavala kako bi dobila fritule koje se mogu peći odmah nakon zamijesa, a da budu slasne i ukusne. Umjesto ricotte može se koristiti i čvrsti jogurt, no ipak je ricotta bolja jer je neutralnog okusa i nije kiselkasta.

Korica 1 limuna

Korica i sok 1 naranče

2 jaja

1 zdjelica ricotta sira (250 g)

4 žlice šećera

1 vanilij šećer

1 velika šalica brašna (dodati još ako je potrebno, ovisno o količini soka od naranče)

1/2 praška za pecivo ili 1 žličica sode bikarbone

2 žice rakije (domaće, najbolje od ruža, ali može i rogač, orah, ne smije biti liker)

malo cimeta

Prvo pomiješati ricottu, jaje, naribanu koricu limuna i naranče, dodati sok naranače.

Promiješati pjenjačom pa dodati šećer, vanilij šećer, cimet i rakiju. Onda dodati brašno i prašak za pecivo pa miješati pjenjačom. Smjesa treba biti gušća od palačinki.

Za lijepe okrugle priklice/fritulice, smjesu staviti na ruku pa s mokrom žlicom uzimati komad i bacati u duboku ulje. Nakon svake, žlicu umočiti u toplu vodu pa otresti višak vode i onda uzeti smjesu, na taj način se neće lijepiti.

Ja ih volim preliti s malo karamele, a nju ćete isto jednostavno napraviti, tako da rastopite 100 grama šećera do jantarne boje, zatim dodate 100 ml slatkog vrhnja (mliječnog) i 30 grama maslaca. Na kraju dodati mrvicu (krupne) soli.

Privatna arhiva
Privatna arhiva

Privatna arhiva

Video izrade fritulica pronaći ćete na Aninom profilu, a sigurni smo da ćete pronaći i još koji recept koji će vas potaknut na kuhanje ili barem spasiti one svakodnevne 'a što ću danas kuhat' dileme. 

 

Lifestyle